Vodopád Skok

Vodopád Skok Zdroj: Profimedia.cz

Tatranská Lomnica
Zelené pleso
Kriváň
Belianská jeskyně
Gerlachovský štít
10
Fotogalerie

TOP 10: Vysoké Tatry

Národní park Vysoké Tatry není pro Čechy žádnou neznámou. Je vyhledávaným turistickým cílem díky příznivým cenám, příjemnému horskému terénu a v neposlední řadě také vzájemné kulturní blízkosti. Kolik míst z našeho seznamu jste však dosud opomněli navštívit?

Kriváň

Tato hora je velmi důležitá pro vlastence. Jedná se o nejfotogeničtější vrchol Vysokých Tater a jeden ze symbolů slovenského národa. Výstup na Kriváň je možný ze Tří studniček nebo Štrbského plesa. Výhled z vrcholu je považován za jeden z nejkrásnějších ve Vysokých Tatrách, ale je třeba poznamenat, že tato túra je poměrně náročná.

Zelené pleso

Horské ledovcové jezero je pravděpodobně jedním z nejkrásnějších na Slovensku. V letních měsících má nápadnou, smaragdově zelenou barvu, zatímco v zimě je zamrzlé a pokryté sněhovým popraškem. Najdete ho v Dolině Zeleného plesa ve východní části Vysokých Tater. Cesta k němu je jednou z nejjednodušších túr ve Vysokých Tatrách na Slovensku, vhodná i pro rodiny s dětmi. Projedete ji i na kole a v zimních měsících se sem dostanete na běžkách.

Botanická zahrada v Tatranské Lomnici

Kromě turistických a cyklistických stezek stojí v Tatranské Lomnici za návštěvu botanická zahrada, kde se dozvíte vše o tatranské flóře. Můžete tu obdivovat nádherné květiny, aniž musíte podnikat túry po horách, leckdy na špatně dostupná místa. Seznámíte se tady totiž s rozmanitými druhy rostlin, nacházejícími se v různých stupních ochrany přírody. Zahrada je otevřena sezonně, je možné ji navštívit pouze v letních měsících.

Belianská jeskyně

Pokud nejste zvyklí chodit po horách nebo není na túru ideální počasí, navštivte Belianskou jeskyni. Hluboko pod tatranskými kopci se totiž nachází vápencový labyrint jeskyní a tunelů s neobvyklými útvary, který je jedinečnou atrakcí Tater. Můžete si tu prohlédnout stalagmity, krápníkové vodopády nebo jezírka. Kromě toho má Belianská jeskyně vynikající akustiku a provádí se tu klimatoterapie, která pomáhá především lidem s alergickými nebo chronickými nemocemi.

Vodopád Skok

Pokud zrovna pobýváte v okolí Štrbského plesa, udělejte si čas na výlet k vodopádu Skok. Možná není nejvyšší na Slovensku, ale určitě nejpůsobivější ze všech. Výšlap k 25 metrů vysokému vodopádu je snadný a zvládnou ho i začínající turisté a rodiny s dětmi.

Stěna Malého Kežmarského štítu

Stěna Malého Kežmarského štítu je nejmohutnější skalní stěnou ve Vysokých Tatrách. Je vysoká 900 metrů a najdete ji v severní části štítu. Je ideálním terénem pro horolezce a snadno se k ní dostanete z jihovýchodní strany. Na mohutné severní straně se nachází více než 100 prvovýstupových cest, z nichž mnohé byly v historii lezení v Tatrách skutečně přelomové.

Tatranská magistrála

Nejdelší a nejznámější, červeně značená turistická trasa prochází celým jižním úbočím Vysokých Tater, od osady Podbanské až po Veľké Biele pleso na úpatí Belianských Tater. Stezka, jejíž výstavba začala ve 30. letech 20. století a dokončena byla v 50. letech 20. století, měří 46,25 kilometru. Nejníž položený bod je na začátku – v Podbanském (963 m n. m.) –, nejvýš položený se nachází v úctyhodné nadmořské výšce 2037 metrů.

Nejvýše položené sedlo Sedielko

Sedielko se nachází mezi Zadným Ľadovým štítem a horou Široká veža v nadmořské výšce 2376 metrů. Je nejvýše položeným sedlem ve Vysokých Tatrách a spojuje Malou Studenou dolinu se Zadní Javorovou. Vydat se k němu můžete ze Starého Smokovce nebo z Tatranské Javoriny.

Zakopané

Město na polské straně Vysokých Tater rozhodně stojí za vidění. Zaujme vás nevšední krásou i množstvím aktivit, které nabízí. Ať už se jedná o kulturu, výlety, nebo tradiční jídlo. Na hlavním náměstí najdete tradiční historické dřevěné budovy, po městě se můžete projet na koni a na mnoha místech hraje tradiční polská hudba. Rozhodně doporučujeme na víc než jednodenní výlet.

Gerlachovský štít

Výstup na nejvyšší vrchol Vysokých Tater začíná od hotelu Sliezsky dom v nadmořské výšce 1670 metrů. Začíná tu cesta, na kterou nikdy nezapomenete. Připravte se na nádherné výhledy a úžasný pocit, že jste na nejvyšším vrcholu nejen Vysokých Tater, ale celých Karpat. K výstupu na vrchol ovšem potřebujete certifikovaného horského vůdce. Dobrou zprávou však je, že na Gerlach můžete vystoupit po celý rok. Pochopitelně v závislosti na počasí.