Zadní Zvonková

Zadní Zvonková Zdroj: Profimedia.cz

Zadní Zvonková
Horní Planá
Přívoz
Šumava
Tipy na červencové výlety
6
Fotogalerie

Tip na výlet: Tajemná Zadní Zvonková

Téměř u česko-rakouské hranice na Šumavě leží dnes už zaniklá obec Zadní Zvonková, na kterou návštěvníci při svých toulkách přírodou narazí spíš omylem. Nebudou však zklamáni, čeká je nádherná příroda a klid doplněný ptačím zpěvem.

Zadní Zvonková leží spolu se svou sesterskou obcí Přední Zvonková na pravém břehu Lipna asi osm kilometrů od jihočeského městečka Horní Planá. Ačkoli samotná obec vznikla až v 17. století, kdy zde kníže Jan Kristián Eggenberg zřídil na samotě uhlířský milíř, v minulosti tudy vedla větev známé Zlaté stezky spojující Čechy s Pasovem. Ta ve středověku patřila k nejvýznamnějším obchodním spojnicím.

Obec vzkvétala a roku 1923 tu fungovalo pět hostinců, tři obchody smíšeným zbožím, dvě trafiky, mlýn, hamr a pila. Také tu měli živnost čtyři pánští krejčí, čtyři obchodníci s dobytkem, tři řezníci, tři obuvníci, dva kováři, k dispozici bylo konzumní družstvo a spořitelna. V roce 1930 tu už stálo 121 stavení, v nichž žilo 699 obyvatel. O deset let později se při sčítání obyvatelstva ukázalo, že domov v tomto šumavském cípu a v přilehlých osadách našlo dokonce až 1500 lidí.

Během druhé světové války a po jejím konci se však osud obce změnil. Protože se Zvonková nachází v pohraniční oblasti, žilo zde po roce 1945 mnoho Němců a byla tak známá pod jménem Glöckelberg. Po jejich odsunu následně získala poetické české jméno, zároveň však byla Zadní Zvonková tak zdevastována, že z vesnice zbyl pouze chátrající kostel sv. Jana Nepomuckého, fara a penzion. Přední Zvonková přečkala ještě několik dalších let, po válce byla domovem asi 70 Čechů, z nichž většinu tvořili státní zaměstnanci, členové finanční stráže či zaměstnanci místního penzionu. V průběhu let ji však její obyvatele opouštěli, až i tato část obce po pádu komunismu nakonec také zanikla.

Ačkoli je Zvonková průsečíkem několika turistických, cyklistických a v zimě i běžkařských tras, přeplněno tu bývá málokdy. Z Horní Plané u Lipna se sem dostanete pohodlně přívozem do Bližší Lhoty, odkud se můžete vydat buď na kole, autem, či pěšky. My se do Zvonkové vydali z Bližší Lhoty po zelené turistické stezce, která se po pravé straně točí kolem Lhotského vrchu a vrchu Lazebník, zatímco vlevo se nachází rozlehlé mokřady napájené vodou z Huťského a Medvědího potoka. Asi po čtyřech kilometrech dorazíte na rozcestí, z něhož odbočíte doleva na modrou turistickou stezku, která vás po necelých třech kilometrech dovede až do samotného srdce Zadní Zvonkové, kde dnes najdete zrekonstruovaný kostel sv. Jana Nepomuckého se hřbitovem, několik dochovaných staveb a také muzeum Johanna Urzidila, německy píšícího básníka, historika a esejisty, jenž sem často jezdíval. A pokud popojdete další dva kilometry, dostanete se až do Přední Zvonkové, kde najdete bufet, kde se můžete při putování osvěžit, a ubytování.

Video placeholde
Tipy na červencové výlety • Videohub