Zámek Letovice

Zámek Letovice Zdroj: Profimedia.cz

Zámek Letovice
Zámek Letovice
Zámek Letovice
Zámek Letovice
Tipy na červnové výlety
6
Fotogalerie

Tip na výlet: Zámek Letovice

Zámek Letovice na jižní Moravě nepatří mezi tolik vyhledávané turistické cíle, pokud se však v okolí nacházíte, byla by škoda ho do svých plánů nezahrnout. Čeká vás prohlídka výborně zrekonstruovaných historických interiérů a posezení v malebném parku.

Zámek Letovice leží ve stejnojmenném městě asi 40 kilometrů severně od Brna a pouhých 10 kilometrů od známé zříceniny hradu Boskovice. Můžete tak tato dvě místa spojit a naplánovat celodenní výlet s prohlídkou obou památek.

Existence letovického zámku je poprvé doložena teprve v roce 1360, ačkoli se podle jiných záznamů má za to, že hrad v blízkosti řeky Svitavy stál už v druhé polovině 13. století. V tomto období se o jeho správu starali páni z Přibyslavi a následně rod Ronovců z Českolipska. Na počátku 15. století tu byl přeložen do češtiny známý cestopis Marka Pola Milion. Tento překlad, obsahující občas moravismy, je dnes uložen v knihovně Národního muzea v Praze.

Vzhledem k tomu, že v husitském období tu vládl Hynek z Ronova, který podporoval císaře Zikmunda, husité v roce 1424 hrad oblehli, dobyli a zničili. Po Hynkově smrti bylo panství rozděleno mezi jeho dcery na dvě části, které získali postupně páni z nedalekých Boskovic. Ve druhé polovině 15. století prošel pozdně gotickou přestavbou.

Po téměř celém století boskovické správy připadl ve zhruba polovině 16. století rodu Hardeků z rakouského Štýrska, kteří v Letovicích začali rozšiřovat luteránství, založili tady luteránskou školu a městečko poněmčovali. Panství později získal v roce 1614 sňatkem s Reginou Juliánou z Hardeku hrabě Jindřich Václav Thurn, který se vyhnul nechvalným pobělohorským konfiskacím a podporoval místní v odporu k protireformaci.

V roce 1643 hrad jako mnoho ostatních dobyli Švédové a na konci 17. století se dočkal přestavby v raně barokním stylu. V roce 1724 však zámek s městečkem vyhořel, a tak musel být znovu opravován. V roce 1820 se stává majitelem panství a zámku maďarská rodina Kálnokyových z Köröspataku, přičemž zástupce rodu Gustav Sigmund hrabě Kálnoky z Köröspataku působil nejprve jako rakouský velvyslanec v Petrohradě a později také rakousko-uherský ministr zahraničí. Kálnokyové vlastnili panství až do konce 2. světové války. Dnes je majitelem zámku Bohumil Vavříček, kterému jej zástupce rodu Kálnokyů prodal v roce 2004.

Zámek doplňuje poměrně velký zámecký park s malou zoo a jezírkem. V areálu se nachází také krytá střelnice a ve vnitřních  prostorách je možné pořádat nejen svatby, ale také večírky, koncerty či semináře.

Nedaleko také najdete bývalý klášter Milosrdných bratří, v jehož areálu dnes stojí nemocnice, a také zrekonstruovanou barokní lékárnu z roku 1784. Její interiér zdobí nástěnné malby a starobylou atmosféru dotvářejí dobové lékárenské skříně s šuplíky a vitrínami plnými skleněných dóz na léky.

Video placeholde
Tipy na červnové výlety • Videohub