Interaktivní výstava v Pardubicích

Interaktivní výstava v Pardubicích Zdroj: Barbora Mráčková

Interaktivní výstava v Pardubicích
Interaktivní výstava v Pardubicích
Interaktivní výstava v Pardubicích
Interaktivní výstava v Pardubicích
5
Fotogalerie

Poodhalte tajemství historie a odkryjte příběhy 20. století v Pardubicích!

Vyrazte na rodinný výlet do Pardubic, kde se nachází první Institut Paměti národa. Ve chvíli, kdy se píšou dějiny 21. století, nabízí nová interaktivní výstava v Pardubicích inspiraci a paralely k dnešku.

Novou výstavu plnou moderních technologií, která vás vtáhne do minulosti, najdete v Pardubicích, v Machoňově pasáži. Unikátní expozice na pomezí hry, filmu a rozšířené reality je určena pro celou rodinu a vypráví skutečné příběhy pamětníků.

Návštěvníci zažijí druhou světovou válku s Jarynou Mlchovou, která díky objevu neznámé sloučeniny zachránila před transporty do koncentračních táborů stovky Židů. Nebo si poslechnou vyprávění o Tomáši Sedláčkovi, jenž prošel snad všemi evropskými bojišti druhé světové války.

Expozice je unikátní zejména tím, že, až na výjimky, nepracuje s fyzickými objekty. Nečekejte tedy žádné zaprášené vitríny. Místo toho dostanete při vstupu tablet, který se spolu se sluchátky stane vaším průvodcem. Pak už putujete po připravených zastávkách: jednou se kocháte širokoúhlou projekcí, jindy na sebe necháváte působit světelnou show či scénu rozšířené reality.

Výstava v pardubickém institutu čerpá obsah ze stejnojmenné sbírky Paměť národa, která zpřístupňuje on-line vzpomínky pamětníků totalit 20. století. Řadí se k největším vzpomínkovým archivům na světě a kurátor výstavy Viktor Portel věří, že „velké dějiny“ nejlépe přiblíží právě konkrétní lidský osud. Pro první výstavu v Pardubicích tak byly vybrány zatím dva pamětnické příběhy a další budou brzy přibývat. Sbírka Paměti národa jich totiž obsahuje více než třináct tisíc.

Institut je pro veřejnost otevřen ve všední dny od úterý do čtvrtka a o víkendu. Prohlídky trvají 90 minut, vstupenky si můžete rezervovat on-line na webových stránkách.