Luhačovice

Luhačovice Zdroj: Profimedia.cz

Slušovice
Uherský Brod
Vartovna
Zlín
Tipy na květnové výlety
6
Fotogalerie

Tip na výlet: Vizovická vrchovina

Vizovická vrchovina na východě Moravy se rozkládá od Vizovic a Zlína na severu až po Strážnici na jihu.

Rodiště českého podnikatele Tomáše Bati není třeba představovat. Zlín je typický cihlovou architekturou a „Baťovými domky“. Dnes je město významným kulturním, průmyslovým a obchodním centrem východní Moravy a láká k návštěvě české i zahraniční turisty. Doporučuji památník Tomáše Bati, který je vrcholným dílem zlínského funkcionalismu, Baťův mrakodrap s krásnou střešní kavárnou, odkud se nabízí panoramatický výhled na celé město, nebo nedaleký zámek Lešná. Nedaleko odsud navštivte krásnou zoologickou zahradu.

Milovníci koní ocení návštěvu Slušovic, kde se nachází dostihový areál vybudovaný v roce 1981. Patří tak k nejmladším v České republice. Pořádají tu rovinné a překážkové dostihy, nejznámější je Velká slušovická steeplechase, která se koná 28. října. Dráha se ovšem využívá i pro hipoturistiku. Slušovice jsou také nejlepším výchozím bodem pro návštěvu Vizovických a Hostýnských vrchů.

Vizovické vrchy se zvedají asi 11 kilometrů vzdušnou čarou severně od Slušovic a táhnou se od Lidečka směrem ke Zlínu. Jejich nejvyšším bodem je se 753 m n. m. vrch Klášťov. Tato klidná, zalesněná oblast je protkána turistickými stezkami, díky nimž si můžete vybrat z bohatého množství okruhů. Třeba k rozhlednám Doubrava či Vartovna, odkud při dobré viditelnosti dohlédnete až na vrcholky Alp či Nízkých Tater, nebo k poutnímu areálu v Provodově-Malenisku s nádhernou křížovou cestou se 14 zastaveními. Obec Jasenná nabízí návštěvu Mikuláštíkova fojtství, památkově chráněné dřevěné roubenky, která dnes slouží jako muzeum historického a kulturního dědictví.

Nesmíme zapomenout na Luhačovice, lázeňské centrum Moravy, které vybízí k odpočinku při procedurách, jež osvěží nejen tělo, ale také mysl. Luhačovické prameny pomáhají především při léčbě dýchacích cest, jedním z nich je Vincentka, jejíž pramen najdete ve velké lázeňské hale. Pečlivě udržovaná kolonáda s mnoha útulnými kavárnami je perfektní pro nenáročné procházky a obdivování lázeňských domů. Jedním z nejkrásnějších je dům architekta Dušana Jurkoviče, který původní mlýn přestavěl v roce 1902. Dnes tu sídlí luxusní hotel, který nabízí ubytování v pokojích s dobovým vybavením a lázeňské procedury.

Pobyt na Vizovické vrchovině určitě zakončete návštěvou Uherského Brodu, pravděpodobného rodiště Jana Amose Komenského. Doporučujeme muzeum věnované tomuto českému mysliteli a pedagogovi, středověké kostely, dominikánský klášter nebo malebné měšťanské domy a zámek, tedy původně hrad postavený za vlády krále Přemysla Otakara II. Obklopuje ho park, nedaleko pak můžete obdivovat relaxační japonskou zahradu s exotickou flórou.

Video placeholde
Tipy na květnové výlety • Videohub