Hrad Hasištejn

Hrad Hasištejn Zdroj: Profimedia.cz

Hrad Hasištejn
Lázeňský areál
Zámek Klášterec nad Ohří
Zámecký park Klášterec nad Ohří
Tipy na květnové výlety
6
Fotogalerie

Tip na výlet: Hrad Hasištejn a Klášterec nad Ohří

V podhůří Krušných hor najdete romantickou zříceninu hradu Hasištejn, která vás přenese do středověku. A když už tu budete, zajeďte si do nedalekého Klášterce nad Ohří, jenž byl osídlen už v pravěku.

Hasištejn leží necelých dvacet kilometrů západně od Chomutova. Díky své strategické poloze blízko česko-německých hranic sloužil jako nedobytná pevnost, která chránila horské průsmyky. Přesný rok jeho vzniku není bohužel znám, ale pravděpodobně ho nejspíš ve 14. století založili páni ze Šumburka. V roce 1418 jej však získal rod Lobkoviců, za jehož správy hrad vzkvétal. Jeden z jeho vlastníků, Bohuslav Hasištejnský z Lobkovic, často cestoval do Itálie či Řecka a zasloužil se o to, že se z tohoto sídla stalo na čas centrum českých humanistů. Bohuslav však neměl potomky a po jeho smrti začala stavba chátrat. Později si z ní místní začali odvážet kameny a hrad získal dnešní podobu tajuplné ruiny.

Na zříceninu se dostanete nejsnadněji z vesničky s názvem Místo, která leží hned pod ní a v níž můžete zaparkovat. Do Místa jezdí i autobus, který vyjíždí z chomutovského nádraží. Vydat se sem můžete také z jihu, od elektrárny Prunéřov, kde se napojíte na modrou turistickou značku, která vás asi po půldruhém kilometru dovede do cíle. Poslední možností je přijít po modré stezce, ale ze severu, konkrétně od železniční stanice Nová Ves. Trasa odsud k Hasištejnu měří asi osm kilometrů, budete procházet přírodním parkem Údolí Prunéřovského potoka a spatříte i Kýšovický vodopád či kamenný most přes řeku. Záleží tedy na tom, jestli jedete pouze obdivovat zříceninu, nebo chcete prošlápnout botasky.

Romantický Klášterec

Když už jste na Chomutovsku, byla by škoda prohlídku Hasištejna nespojit s návštěvou Klášterce nad Ohří, který leží asi 15 kilometrů od hradu. Ačkoliv se na tomto území usadili první osadníci už v pravěku, samotné město získalo název po klášteru, který založil pravděpodobně ve 13. století řád benediktinů a kolem něhož vznikla první osada. Tu později jako léno získal rod Šumburků, který pravděpodobně založil i Hasištejn. Na levém břehu řeky Ohře leží klášterecký zámecký areál přístupný veřejnosti, jehož součástí je kromě zámku také rozsáhlá anglická zahrada s více než dvěma sty druhy stromů z celého světa. Zámek založil v první polovině 16. století Volf Dětřich z rytířského rodu Fictumů, jeho potomci se pak zasloužili o jeho renesanční přestavbu. Kolem roku 1620 byl však Fictumům majetek za účast na stavovském povstání zkonfiskován a správy města a zámku se ujal Kryštof Šimon z Thunu, zakladatel rodu Thun-Hohensteinů, jenž má v Klášterci hrobku. Zámek byl několikrát značně poničen. Během třicetileté války ho vydrancovala švédská vojska a v 18. století tu vypukl požár, který zasáhl i zámecké pozemky. Zámečtí správci naštěstí nelenili, takže se z něj dnes můžou těšit návštěvníci z celé republiky. Jeho součástí je také Muzeum českého porcelánu, nedaleká továrna Thun 1794 totiž stále patří k nejvýznamnějším výrobcům porcelánu v České republice.

Výlet můžete ukončit návštěvou Lázní Evženie s parkem na břehu nevelkého jezírka a pramenem Evženie a Kláštereckým, jejichž voda pomáhá léčit nemoci cév, močových cest a potíže spojené s poruchami metabolismu cukrů a tuků.

Video placeholde
Tipy na květnové výlety • Videohub