Sousoší

Sousoší Zdroj: Profimedia.cz

Rudrův mlýn
Zámek Ratibořice
Staré bělidlo
Viktorčin splav
Tipy na květnové výlety
6
Fotogalerie

Tip na výlet: Babiččino údolí a zámek Ratibořice

Výlet do východočeského Babiččina údolí doporučujeme nejen milovníkům prózy Boženy Němcové V létě si tu užijete procházku malebnou krajinou, aktivnější turisté pak mají ideální podmínky pro cyklistiku.

Babiččino údolí leží 40 kilometrů severně od Hradce Králové, územně spadá pod městečko Česká Skalice, kde najdete muzeum Boženy Němcové. Náš výlet ovšem začíná u zámku, který leží asi tři kilometry od centra České Skalice. Nejlépe se sem dostanete autem, které nechte na přilehlém parkovišti.

Ratibořický zámek vznikl přestavbou původní středověké tvrze a jako barokní sídlo italského typu byl na počátku 18. století vybudován pro knížete Lorenza Piccolominiho. Víc než o sto let později nechala Ratibořice přestavět ve stylu pozdního středoevropského klasicismu a empíru vévodkyně Kateřina Vilemína Zaháňská, která založila i zdejší park. A díky románu Boženy Němcové Babička vstoupil ratibořický zámek spolu s postavou kněžny Zaháňské do literatury.

Zámek je k dispozici veřejnosti a místní správa nabízí různé prohlídkové okruhy. Pro děti je například připravena procházka s komtesou Hortensií, která je provede po zámku a poví jim něco o jeho historii. Za hezkého počasí se určitě projděte zámeckým parkem a posilněte se štrúdlem ve zdejší kavárně.

Ze zámku na Staré bělidlo

My se ovšem vydáme po červené turistické značce na sever. Po pravici mineme skleník a pokračujeme přes louku necelý kilometr k sousoší Babičky a jejích vnoučat a k poetickému Rudrově mlýnu, který hrál v románu Babička také roli. Současnou podobu získal v 18. století, dnes si tu můžete prohlédnout nástroje, které mlynáři potřebovali ke své práci. Osvěžit se můžete v nedalekém bistru.

Dále podél řeky pokračujeme alejí a po 500 metrech se dostaneme k romantické roubené chalupě – Starému bělidlu, postavenému na sklonku 18. století. I když v něm rodina Panklova ve skutečnosti nikdy nebydlela, v Babičce je zapsané navždy. Po roce 1945 byla chalupa doplněna o vybavení a lidový nábytek přesně podle příběhu Boženy Němcové. Pár kroků od Starého bělidla najdete Viktorčin splav, v televizním filmu Antonína Moskalyka z roku 1971 se právě tady natáčely scény spojené s Viktorkou.

Červená turistická značka odtud vede dál podél řeky až ke Slatinskému mlýnu a zřícenině hradu Červená hora. Minete i Stolínské a Končinské vodopády. Trasu výletu si tak můžete měnit podle vlastních potřeb.

Video placeholde
Tipy na květnové výlety • Videohub