Zámek Zbiroh

Zámek Zbiroh Zdroj: Profimedia.cz

Zámek Zbiroh
Zámek Zbiroh
Zámek Zbiroh
Zámek Zbiroh
Tipy na dubnové výlety
6
Fotogalerie

Tip na výlet: Zámek Zbiroh

Zámek Zbiroh toho za více než 800 let existence zažil mnoho. Vypálila ho švédská vojska, byl dějištěm rituálů prováděných nacisty, ale také útočištěm malíře Alfonse Muchy, který zde v průběhu let vytvořil své nejslavnější dílo, Slovanskou epopej. Dnes se těší velké oblibě návštěvníků a je vynikajícím místem, kde strávit nejen první jarní dny.

Zámek leží asi 60 kilometrů od Prahy mezi CHKO Křivoklátsko a bývalým vojenským újezdem Brdy. Jedná se pravděpodobně o jedno z nejstarších sídel v Čechách, jeho vznik se datuje na přelom 12. a 13 století, tedy do doby románsko-gotického slohu. Za vlády císaře Rudolfa II. získal renesanční podobu, kterou si během pozdější přestavby podle novorenesančního stylu ponechal dodnes.

Mezi vlastníky Zbiroha patřili například král Přemysl Otakar II., Zikmund Lucemburský či Rožmberkové. Po bitvě na Bílé hoře byli na zámku vězněni někteří představitelé poražených českých stavů, ale roku 1637 ho vypálilo švédské vojsko. Po několika pokusech o návrat slávy tohoto historického skvostu jej v druhé polovině 19. století koupili šlechtici z rodu Colloredo-Mansfeldů, kteří jej obnovili a i díky nim Zbiroh získal dnešní podobu.

Zámek neušel pozornosti nacistické armády, která zde během druhé světové války sídlila. Podle nacistů proudila kolem obrazce hexagonu v jedné sklepní místnosti magická energie, tady pak prováděli své rituály. Po válce stavbu využívala Československá armáda, která těžila nejen z její strategické polohy na okraji bývalého vojenského újezdu Brdy, ale také ze skutečnosti, že zámek stojí na buližníkové skále, která odrážela rádiové vlny.

Rozlehlé sídlo

Zbiroh můžeme směle označit za jeden největších zámků v České republice, má na 224 pokojů. K zámku patří také přilehlá lovecká obora, park a kaple. V původní hradní části se nachází také nejstarší samostatně stojící hlásná věž v zemi a do 163metrové hloubky sahá nejhlubší, ručně ražená studna v Evropě. Ne všechna tajemství však byla na Zbirohu objevena. Během druhé světové války totiž němečtí vojáci zazdili jednu z podzemních kobek, jejíž útroby dosud nebyly prozkoumány. Také studna byla zavalena velkým množství různého haraburdí, ale i dokumentů, které sem němečtí vojáci naházeli. Ze studny také vede dosud neprozkoumaná boční chodba, kterou nacisté ucpali kaolinem a jež nejspíš vede do asi kilometr vzdáleného rybníka.

Místo, kde se zrodila Slovanská epopej

Rod Colloredo-Mansfeldů po převzetí zámku některé jeho části pronajímal. Zbiroh se tak stal také útočištěm mnohých známých umělců. Málokdo ví, že významné dílo malíře Alfonse Muchy, který na zámku pobýval za první republiky, vzniklo právě na Zbirohu. Cyklus Slovanská epopej maloval ve zdejším velkém, proskleném ateliéru od roku 1910 dlouhých osmnáct let. Kromě Muchy tu pobývala operní pěvkyně Ema Destinnová a Zbiroh je rovněž domovem řádu templářů, tedy pravděpodobně jediným místem, kde lze pasovat nové rytíře.

Vydat se můžete na prohlídku zámeckého okruhu nebo se ubytovat ve zdejších komnatách. V létě zkuste v přilehlé zahradě lanový park a užijte si tak kromě kultury a historie i trochu sportování.

Video placeholde
Tipy na dubnové výlety • Videohub