Knížecí Stolec

Knížecí Stolec Zdroj: ČTK

Knížecí Stolec
Knížecí Stolec
Knížecí Stolec
Knížecí Stolec
Tipy na březnové výlety
6
Fotogalerie

Tip na výlet: Výšlap na rozhlednu Knížecí Stolec

Výlet na šumavskou rozhlednu ve třetím největším českém vojenském újezdu Boletice je příjemným výšlapem, během něhož nevypustíte duši. Vydejte se do zdejších hvozdů a načerpejte energii na další pracovní týden.

Nejvýhodnějším výchozím místem, odkud vyrazit na Knížecí Stolec, je malé parkoviště v osadě Záhvozdí, která se nachází asi čtyřicet kilometrů od Českého Krumlova. Cestou sem minete městečko Horní Planá na břehu lipenské nádrže, kde se můžete po výšlapu osvěžit a navštívit rodiště Adalberta Stiftera, českorakouského malíře a spisovatele, který k psaní často čerpal inspiraci z klidu Pošumaví. Bez auta sem dojedete vlakem do zastávky Pěkná, odkud do Záhvozdí dojdete po čtyřech kilometrech. A poslední možností je také skočit ve Volarech do autobusu, který vás zaveze na začátek modré turistické značky, po níž se vydáte od zastávky na rozhlednu. Čeká vás asi sedm kilometrů do kopce, asi 500 metrů převýšení.

U prvního rozcestí se vydáte doprava, po Adolfovské stezce. Po cestě vás zaujme skála s vytesaným nápisem Adolfstein 1871, který souvisí s knížetem Adolfem Schwarzenbergem. Celá cesta vede na šumavské poměry nespoutanou přírodou, protože boletický vojenský újezd byl turistům přirozeně dlouho zapovězen. I dnes se tam můžete vydat pouze o víkendu nebo o svátcích. Neprostupnými lesy tu a tam prosvítají holá místa, která má na svědomí kůrovec a bohužel také orkán Kyrill, který v roce 2007 tuto oblast zasáhl. Připomínkou této události je žulový obelisk pod vrcholem Knížecího Stolce. Celou cestu budete procházet naučnou stezkou s devíti zastaveními, která informují o fauně i flóře želnavských lesů.

Rozhledna stojí na místě turistické rozhledny z roku 1938 a byla zpřístupněna v roce 2012. Nabízí krásné výhledy na okolí, konkrétně na Boubín a Bobík, hraniční hřeben Třístoličník – Plechý, vrchol Lysé, Kleť či Novohradské hory. A budete-li mít štěstí, uvidíte při výborné viditelnosti možná i rakouské Alpy. Cestou zpátky se vydáte sice opět po modře značené, ale jiné stezce jménem Nová Tyrolka, kterou okruh výletu uzavřete zpět dole, v Záhvozdí. Tuto trasu přibližně v polovině kopíruje Záhvozdenský potok, který se vlévá do Uhlíkovského rybníku, nesoucího jméno po zaniklé obci Uhlíkov.

Pokud se výšlapem na Knížecí Stolec úplně nevyčerpáte, zajeďte do nedaleké biofarmy Slunečná. Nejen rodiny s dětmi zaujme chov ovcí, koz, krav, oslů a drůbeže či možnost navštívit zdejší mini mlékárnu a ochutnat a koupit farmářské mléčné produkty.

Video placeholde
Tipy na březnové výlety • Videohub