Heřmanický rybník

Heřmanický rybník Zdroj: Profimedia.cz

Heřmanický rybník
Heřmanický rybník
3
Fotogalerie

Tip na výlet: Heřmanický rybník

Rybářské přístřešky nad vodou a úzká, dřevěná mola? To není Asie, ale břeh ostravského rybníka Heřmanice, který vás zaujme rozmanitým přírodním bohatstvím. Vydejte se na nenáročný výlet a užijte si klid jen pár metrů od slezské metropole.

Heřmanický rybník patří do soustavy pěti rybníků s přilehlými bažinami a mokřadovými loukami, nacházející se v blízkosti Heřmanic, Rychvaldu a Záblatí u Bohumína. V roce 2013 byl biotop vyhlášen dokonce přírodní památkou a získal status evropsky významné lokality. Chráněný je zejména zdejší čolek obecný, který žije v místních tůních s bohatou vodní vegetací. Kromě čolka se v místním rákosí ukrývá až 250 druhů ptáků, z nichž víc než dvacet patří k chráněným v celé Evropě. Můžete tu zaslechnout zpěv ledňáčka říčního, bukáčka malého nebo slavíka modráčka.

Soustava rybníků tady podle historických pramenů existovala už ve 14. století a hojně se využívala pro zemědělské účely. V 19. století však profil obce změnil objev blízkého černouhelného dolu, který je v současné době odtěžován. Do rybníka se odčerpávají slané důlní toky s vysokým obsahem boru a jodu, které se pak vypouštějí do řeky Odry. Když hodnota minerálů vstoupá vysoko, má voda v rybníce téměř stejný charakter jako voda mořská.

Přemluvte rybáře

Pokud sem vyrazíte autem, nejlepší bude využít neplacené parkoviště u kostela svatého Marka, které je vzdálené necelý kilometr. Na silnici kolem rybníka totiž platí zákaz vjezdu. Nejlépe se však k Heřmanickému rybníku dostanete z autobusové zastávky U Dvora. Projdete malým tunelem pod železnicí a ocitnete se u vodní plochy. Podél rybníka vede naučná stezka, která vám přiblíží historii a unikátní přírodní bohatství tohoto místa. Součástí stezky je ptačí pozorovatelna, odkud mohou nadšenci a ornitologové pozorovat trylkující opeřence.

Celý okruh kolem rybníka měří asi sedm kilometrů a široká stezka je vhodná i pro výlet s kočárkem. Žádné stánky s občerstvením tu nečekejte, takže svačinu zabalte s sebou. Na několika místech nad vodní hladinou stojí rybářské chatky na dřevených molech, které místu dodávají nádech asijské exotiky. Ale pozor, na mola ve většině případů není volný přístup, rybáři si svůj rajon ostře hlídají. Pokud však některý z nich bude právě na místě, třeba vám dovolí vylézt si na „posed“ a v tichosti pozorovat přírodu kolem. A nejhezčí doba na návštěvu zdejšího biotopu? Zlatavý západ slunce vykouzlí nádherné pohledy na zčeřenou vodní hladinu, což vytváří perfektní prostředí pro amatérské i profesionální fotografy.