Kopec Vlčí hora

Kopec Vlčí hora Zdroj: Profimedia.cz

Rozhledna Vlčí hora
Národní park České Švýcarsko
Křinické náměstí, Krásná Lípa
Ilustrační foto
Tipy na únorové výlety po Česku
6
Fotogalerie

Tip na výlet: Z Krásné Lípy na Vlčí horu

Vydejte se s námi na Vlčí horu, malebné místo se stejnojmennou osadou v Národním parku České Švýcarsko, na jehož vrcholu stojí nejstarší rozhledna ve Šluknovském výběžku.

Na Vlčí horu se vydáváme z Křinického náměstí v městě Krásná Lípa, které je sídlem Správy Národního parku České Švýcarsko. Můžete zde navštívit i speciální expozici věnovanou tomuto národnímu parku nebo na samotném náměstí navštívit barokní roubený dům s dřevěným podloubím zvaný U Frinda. Najdete zde také Křinický pivovar, a posilnit se před či po výletu pivem značky Falkenštejn.

My se však již napojíme na červenou turistickou trasu či Köglerovu naučnou stezku, které se navzájem kopírují, a vydáme se směrem k rozhledně. Čeká nás asi kilometr chůze po hlavní silnici, z té však po chvíli sejdeme a vydáme se okresní silničkou mezi dřevěnými českošvýcarskými chalupami na předměstí Krásné Lípy. Posléze se ocitneme u křižovatky, kterou přejdeme a odtud již pokračujeme směrem do přírody. Zanedlouho dojdeme ke zřícenině hradu Krásný buk s odpočívadlem. Jedná se pozůstatek gotického hradu, který pravděpodobně vznikl ve druhé polovině 13. století. Hrad stál na žulové vyvýšenině a byl chráněn čtyřmi valy s příkopy. Dnes zde můžeme spatřit zbytek příkopu, zbytky zdí a kamenné základy válcové věže, za kterou stával původní dřevěný palác. V minulosti zde byly při archeologických výzkumech nalezeny hroty šípů či husitský palcát a na nedalekém poli byla nalezena dokonce římská mince císaře Hadriána.

Po stopách vlků

Pokračujeme dále a asi po necelém kilometru dojdeme k rozcestí Sněžná, u něhož stojí kaple Nejsvětější trojice s obrovskou památnou lípou. Zároveň se od červeně značené trasy odděluje Köglerova naučná stezka, obě nás nicméně zavedou až na vrchol Vlčí hory, takže si můžeme vybrat, jakou cestou budeme pokračovat dále. Vydáme se tedy nakonec doleva po červené trase a stoupáme mírně vzhůru. Po půldruhém kilometru dojdeme k osadě Vlčí hora. Nachází se zde velké parkoviště, kde mohou návštěvníci, kteří se k rozhledně nechtějí vypravit prostřednictvím pěší turistiky, nechat auto, případně sem z Varnsdorfu přes Krásnou Lípu také jezdí pravidelná autobusová linka, která má zastávku nedaleko. Vznik vsi se datuje do roku 1589, a jméno získala nejspíše díky tehdy časté přítomnosti vlků v okolí. V obci se také nachází kostel Panny Marie Karmelitské a památník 36 zdejších občanů padlých za první světové války.  Pokračujeme dále a po mírném stoupání dorazíme již k rozhledně. Po necelých 6 km chůze jsme v cíli.

Rozhledna Vlčí hora byla vystavena v roce 1887 a jedná se tak o nejstarší rozhlednu Šluknovska. Leží v nadmořské výšce 581 metrů a na vyhlídku vede 64 schodů. V roce 1909 prošla rozhledna opravou a vyhlídková plocha s cimbuřím byla zastřešena a díky tomu se zvedla výška rozhledny na dnešních 16 m. Vydáte-li se sem s kompasem, můžete zde pozorovat zajímavý fyzikální jev. Na Vlčí hoře se totiž kromě rozhledny nachází skaliska čediče, který obsahuje značné množství magnetovce, jenž vychyluje střelku kompasu až o 40 stupňů od správného směru.

Aby naše cesta zpět nebyla jednotvárná, vydáme se zpět do Krásné lípy po Köglerově naučné stezce, a od rozcestí Sněžná, kde se stezka spojí s červenou turistickou značkou, již do města pokračujeme po stejné trase. Köglerova stezka je nejstarší přírodovědnou naučnou stezkou v Čechách a nabízí na 39 zastavení, pojednávajících o místní fauně a flóře.

Video placeholde
Tipy na únorové výlety po Česku • Videohub