Kryštofovo Údolí

Kryštofovo Údolí Zdroj: Profimedia.cz

Kryštofovo Údolí - kostel sv. Kryštofa
Kryštofovo Údolí - orloj
Kryštofovo Údolí - viadukt
Kryštofovo Údolí - čůrající voříšek
Tipy na únorové výlety po Česku
6
Fotogalerie

Tip na výlet: Kryštofovo Údolí

Železniční viadukt jak z Harryho Pottera, roubené domky, nebo muzeum betlémů? Prozkoumejte Kryštofovo Údolí v Podještědí a užijte si výlet plný zážitků.

Vesnice Kryštofovo Údolí a přilehlé osady Novina a Rokytka se nacházejí v severních Čechách asi deset kilometrů západně od Liberce. Vlakem se sem z města dostanete asi za dvacet minut, na své si tu přijde milovník přírody, návštěvník muzeí, obdivovatel staročeské architektury, ale i fanoušek železnic.

Počátky vzniku vesnice nejsou známy. První zmínku o Kryštofově Údolí najdeme až ve smlouvě uzavřené mezi místními v roce 1581, do této doby se datuje rozmach hornictví. Ves je pojmenována patrně po svatém Kryštofovi, patronu všech horníků. V minulosti se zde těžilo stříbro a olovo, což dokládá několik zachovalých lomů či jeskyní v blízkém okolí, například Loupežnická jeskyně a Solvayův lom, kde se ve 20. letech minulého století těžil vápenec.

Kryštofovo Údolí můžeme právem nazvat skvostem vesnické architektury, protože při procházce si nelze nevšimnout řady nádherných roubených a hrázděných stavení i přízemních chalup. Obec byla díky svému neobyčejnému profilu v roce 2006 prohlášena za vesnickou památkovou zónu a pojí se k ní zajímavá historie. Ve zdejším údolí totiž údajně pobývala spisovatelka Karolína Světlá, která tu čerpala inspiraci pro své dílo. Najdete tu i nádherný kostel svatého Kryštofa a krásnou zvonici. Na tuto cennou celodřevěnou památku z období raného baroka navazuje márnice, která byla v roce 1999 zrenovována.

Vesnický orloj

Ve vesnici navštivte také zajímavý orloj, jenž je co do počtu třetím v České republice a jeho budova původně sloužila jako trafostanice. Kromě dvanácti apoštolů si na stroji můžete všimnout ponocného, kolem něhož obíhá malý pejsek. Pes je mimochodem i ústředním motivem kašny s čurajícím voříškem, který je paralelou ke známému čurajícímu chlapečkovi v belgickém Bruselu. Naproti orloji doporučujeme Muzeum betlémů a hraček, ale nejzajímavějším betlémem ve vesnici je bezpochyby impozantní dílo od akademického malíře Josefa Jíry, jehož sochy dosahují až tří metrů, celková délka je celých šestnáct metrů na asi tříkilometrové naučné stezce.

Velkým lákadlem pro návštěvníky je železniční viadukt z roku 1898. Tato impozantní národní technická památka se tyčí do výšky třiceti metrů a má čtrnáct velkých oblouků. Vlak tu jezdí na trase Liberec – Česká Lípa a na jejím projektování se mimochodem podíleli i Švýcaři či Italové.

Údolím protéká řeka Rokytka, na jejíchž březích si počátkem jara můžete natrhat listy medvědího česneku, oblíbené pochoutky a ingredience mnoha pokrmů. Oblastí bývalých lomů vede pěší trasa a vyskytují se tu vzácné druhy rostlin a živočichů, například přísně chráněný mlok skvrnitý či netopýři.

Pokud byste si chtěli po návštěvě Kryštofova Údolí výlet prodloužit, nedaleko najdete národní přírodní rezervaci Karlovské bučiny, unikátní oblast zachovalého komplexu bukových lesů, o nichž se na asi tříkilometrové naučné stezce dozvíte zajímavé informace.

Video placeholde
Tipy na únorové výlety po Česku • Videohub