Naučná stezka

Naučná stezka Zdroj: Profimedia.cz

Chata Libušín
Chata Maměnka
Cyrilometodějská kaple
Socha pohanského boha Radegasta
5
Fotogalerie

Tip na výlet: Moravskoslezské Pustevny

Horské sedlo Pustevny patří k oblíbenému turistickému průsečíku v Beskydech, které svou rozlohou tvoří největší chráněnou krajinnou oblast České republiky. Jeho návštěvu můžete spojit s výšlapem na vrchol Radhošť a kromě výhledů na okolní krajinu pak budete obdivovat i skvostnou architekturu Jurkovičových útulen.

Vaše výprava začne v městečku Trojanovice, vzdáleném, co by kamenem dohodil od Frenštátu pod Radhoštěm. Od parkoviště před hotelem Ráztoka se vydejte po zelené značce, která vás povede téměř čtyři kilometry lesní pěšinou s převýšením asi půl kilometru. Po výšlapu zasněženou lesní divočinou se dostanete na hřeben k radhošťskému rozcestí. Pokud byste se vydali rovně, zelená stezka vás dovede až do Dolní Bečvy.

Vy se však napojíte na modrou turistickou trasu směrem doprava a asi po kilometru dorazíte k vrcholu Radhošť. Z něj pak na Moravu shlíží památník Cyrila a Metoděje a kaple věnovaná těmto slovanským věrozvěstům, která je v 1128 metrů nad mořem nejvýše položenou církevní památkou v České republice. Legenda praví, že Cyril a Metoděj přišli na tuto horu v 9. století, nechali zbořit modlu pohanského boha Radegasta a vztyčili místo ní dřevěný kříž.

Každý rok se sem v červenci u příležitosti cyrilometodějských oslav schází mnoho poutníků a konají se tu kulturní a náboženské akce. Kromě duchovního zážitku vás kaple okouzlí i architekturou. Je vystavěna v byzantském slohu a vzdává tak hold původu obou věrozvěstů. Její součástí je i zvonice a interiér zdobí skleněné vitráže s vyobrazením českých svatých, včetně svaté Ludmily či svatého Václava.

Z vrcholu na rozcestí a k poustevníkům

Z vrcholu Radhoště se vydejte zpět stejnou cestou k radhošťskému rozcestí, od něj však dále pokračujte po modré asfaltové turistické stezce, která kopíruje naučnou stezku Radegast. Cesta vede po hřebeni a nabízí krásné výhledy na valašskou krajinu. Na sochu stejnojmenného boha narazíte asi po půldruhém kilometru a na přilehlém odpočívadle se můžete na chvíli zastavit a osvěžit se u stánků s občerstvením.

Dlouho však neleňte a pokračujte dál k vyhlídkovému altánku Cyrilka z roku 1894 s panoramatickou mapou výhledů. Po dalších deseti minutách už dorazíte do Pusteven. Horské sedlo Pustevny získalo název díky poustevníkům, kteří obývali okolní jeskyně asi do poloviny 19. století. Dnes je vyhledávaným turistickým cílem milovníků pěší turistiky, ale také cyklistů či příznivců zimních radovánek. V okolí Pusteven se totiž nachází až 53 kilometrů běžeckých tras a šest sjezdovek různé obtížnosti.

Jurkovičův unikát

My se však tentokrát vydáme obdivovat místní architekturu. Pustevny jsou známé malebnými útulnami, vystavěnými podle návrhů slovenského architekta Dušana Jurkoviče. Jeho stavby ve slohu lidové secese s valašskými prvky se kromě Pustevnen nacházejí i v lázeňském městě Luhačovice nebo v podobě rozhledny v nedalekém Rožnově pod Radhoštěm. Pustevenské chaty Libušín i Maměnka, které byly také vyhlášeny národní kulturní památkou, tu stojí už od roku 1899.

Na výzdobě Libušína, pojmenovaném po kněžně Libuši, se podílel i malíř Mikoláš Aleš, jehož malby můžete obdivovat zejména v libušínské jídelně. Tuto umělecky významnou část útulny bohužel v roce 2014 zničil požár, ale po nákladné rekonstrukci byla dřevostavba před dvěma lety znovu otevřena a těší se nadále velkému zájmu návštěvníků. K areálu Jurkovičových staveb patří i přes sto let stará zvonice.

Naše návštěva Pusteven ještě nekončí. Vydejte se k nedalekému hotelu Tanečnice z období první republiky, který ve dvacátých letech minulého století hostil otce československého státu Tomáše Garrigua Masaryka při jeho návštěvě Valašska.

A fanoušci výhledů si nesmí nechat ujít procházku po nadzemní Stezce Valašce, která svými kaskádovitými terasami a zavěšeným „himálajským“ chodníkem patří k unikátům českých panoramatických tras.

Zpátky do Trojanovic se vypravíte lesem po modré turistické značce nebo si tuto 2,5kilometrovou trasu můžete zkrátit svezením lanovkou.

Z Pusteven případně jezdí i autobus, ten však jede na druhou stranu sedla přes Prostřední Bečvu a Hutisko-Solanec a jeho cílem je Rožnov pod Radhoštěm.

Tip na leden 2022: V období od 15. do 30. ledna 2022 budou Pustevny zdobit ledové sochy.