Loucký klášter

Loucký klášter Zdroj: Profimedia.cz

Loucký klášter
Sklep Louckého kláštera
Sklep Louckého kláštera
Prokop Diviš
5
Fotogalerie

Loucký klášter je domovem nejen víry, ale i dobrého vína, vynálezů či knihtisku

Místo, kterým doslova tekla historie, najdete v samém srdci Znojma. Je jím Loucký klášter, kde již téměř devět set let místní premonstráti dbají na harmonii těla a ducha. Není proto divu, že se zde urodily takové objevy, které zasáhly celý svět.

V první polovině osmnáctého století tu jako převor působil Prokop Diviš. Kdo ví, jestli právě bohaté zásoby místních vinných sklepů nestojí za geniálním vynálezem jeho uzemněného bleskosvodu. Pokusy s elektřinou a vínem tady byly na denním pořádku. Po jejich stopách pak můžete jít dodnes a při troše štěstí i bez trvalých následků. V podzemí najdete téměř milion lahví, ve kterých zraje poklad z okolních vinic. Pět jejich vzorků tu máte možnost rovnou i ochutnat. V nadzemní části pak rozhodně nesmíte, kromě obrazové galerie a vinařského muzea, vynechat ani elektrický hudební nástroj Denis d´or, který zde v dobré náladě nezkonstruoval nikdo jiný než opět samotný Prokop Diviš.

Premonstráti vůbec byli hlavičky. Založili zde knihtiskárnu, která dokonce vydala dvacet jedna vlastních titulů. Možná, že jsou součástí desetitisícové sbírky slavné loucké knihovny, která odtud putovala do Strahovského kláštera.