Průhonický park

Průhonický park Zdroj: Profimedia.cz

Průhonický park
Průhonický park
Průhonický park
4
Fotogalerie

Tip na výlet: Pozdní podzim v Průhonickém parku

Pokud je lokalita opravdu výjimečná, tak v podstatě neexistuje špatná doba vydat se na její průzkum. Takové pravidlo platí i o zámeckém parku Průhonice ve stejnojmenné obci v okrese Praha-západ. Park a jeho fantasticky prezentovaná sbírka stromů, keřů a dalších rostlin spravovaná Botanickým ústavem Akademie věd ČR totiž oslní v každé roční době.

Zámecké prostory

Do Průhonic dojedete z Chodova po dálnici D1 ani ne za pět minut. Hlavní vstup do zámeckého areálu přiléhá společně s parkovištěm ke Květnovému náměstí jen několik set metrů od sjezdu z dálnice. Rušnou „dé jedničku“ tak rychle vyměníte za oázu klidu.

Průhonický park je otevřen celoročně. V sezóně dáte u pokladny u hlavního vchodu za plné vstupné sto korun, přes zimu jen sedmdesát. Hned za vstupem upoutá po levé ruce nejstarší památka na území areálu – románský kostel Narození Panny Marie vysvěcený v roce 1187. Hlavní oltář s výjevy ze života Panny Marie je kopií originálního díla z dílny Mistra Vejprnického oltáře ke konci patnáctého století, které je uloženo ve sbírkách Národní galerie v Praze.

Další naše kroky povedou k samotnému průhonickému zámku. Sídlí zde Botanický ústav AV ČR, a obecně je tak veřejnosti nepřístupný. Návštěvník však může zavítat do malé, přátelské kavárny v přízemí či navštívit výstavní prostory, které se ve stálých i dočasných expozicích věnují především tématům botaniky.

Přírodní krásy

Jižně od zámku se už rozkládá hlavní plocha parku o rozloze zhruba dvě stě padesáti hektarů. Přírodně krajinářský park založil v roce 1885 hrabě Arnošt Emanuel Silva-Tarouca. Hlavní osu parku tvoří pitoreskní údolí potoka Botiče, na kterém vznikly celkem tři rybníky. Kombinace citlivých krajinářských a vodařských prací dodala krajině parku jemný, avšak stále velmi zemitý duch.

Z botanického hlediska je park v základu zdařilou kombinací domácích a zahraničních dřevin. Skupiny stromů a keřové porosty se střídají s loukami a dalšími otevřenými plochami, to vše propojeno pečlivě zvolenými průhledy. Kompozice parku bere ohled i na roční období a tato proměnlivost zaručuje, že při každé návštěvě spatříte něco nového.

Na východní straně parku se nachází od dubna do konce září otevřená botanická zahrada. Parkem, který zhruba v půli dělí silnice, provedou návštěvníky orientační body. Největším pokladem parku je bohatá sbírka rododendronů, které kvetou od dubna do června. I na podzim však nabízí Průhonický park bohatou hru barev. Povinností je například rozsáhlé Alpinum či vyhlídková věž Gloriet.

Spoustu dalších tipů na neotřelé výlety nabízí náš speciál ČESKO KŘÍŽEM KRÁŽEM.