Hrad Loket

Hrad Loket Zdroj: Profimedia.cz

Svatošské skály
Svatošské skály
Svatošské skály
Diana - lanovka
5
Fotogalerie

Tip na výlet: Z Lokte nad Ohří přes Svatošské skály

Pokud se vydaří počasí, zůstává podzim jedním z nejlepších období v roce pro hezkou procházku. Opadanými listy obsypané cesty totiž dávají i dobře známým trasám úplně nový výraz. To platí i pro zhruba sedmnáctikilometrovou cestu podél řeky Ohře z Lokte přes Svatošské skály až do Karlových Varů.

Pohádkový Loket

Naše cesta začne právě v Karlových Varech, odkud se do Lokte vypravíme vlakem či autobusem. Loket se rozkládá na meandru Ohře na západní hranici chráněné krajinné oblasti Slavkovský les. Městu, jehož historické centrum je památkovou rezervací, dominuje gotický hrad z první poloviny třináctého století. Hrad Loket zůstává návštěvníkům přístupný i mimo sezónu a v listopadu je zde kromě tradičních expozic možné zastihnout například Svatomartinské slavnosti či adventní výstavu.

Naše cesta z Lokte začne na rozcestí Goethův pomník nad železničním tunelem. Nastoupíme na modrou turistickou značku a vyrazíme směrem zpět na Karlovy Vary. Cesta vede po silnici po levém břehu Ohře a téměř okamžitě vstupuje na území Slavkovského lesa. Po kilometru se stáčí na východ a následně nás provede mezi zamřížovanými vstupy do štoly Vildenava. Následně opisuje další meandr Ohře, načež se vrací na východní kurz a zhruba po kilometru se dostává ke Svatošským skálám.

Svatošské skály jsou národní přírodní památkou. Působení Ohře v tomto úseku vedlo k formování unikátních žulových skalních útvarů. Tmavá loketská žula se vyznačuje blokovou odlučností, což vede k charakteristicky povrchově fragmentovaným útvarům. Skály jsou pojmenované po Janu Svatošovi, jehož svatební průvod měla dle legendy proměnit v kámen vodní víla z Ohře. Svatoš měl totiž víle výměnou za zasvěcení do černé magie slíbit, že se nikdy neožení. Podle svatebních motivů jsou pojmenované i jednotlivé skalní útvary, včetně Kapucína či Tchána a Tchýně.

Lázeňský konec

U Svatošských skal přechází trasa po dobrodružně vyhlížející lávce na opačný břeh Ohře, míjí místní pohostinství a postupně se společně s řekou stáčí na sever směrem ke Karlovým Varům. Po zhruba dvou kilometrech po pravém břehu Ohře se dostaneme do městské části Doubí, kde se cesta otře o zámeček předtím, než se otočí zpět k jihu směrem k vodní nádrži Březová. Až k nádrži však nedojdeme a cesta se po chvíli raději začne škrábat do kopce na Doubskou horu. Projdeme kolem pozorovatelny u svatého Linharta, kde je možné pozorovat pasoucí se zvěř, a následně zamíříme až na samotný vrchol Doubské hory, kde stojí v současné době uzavřená rozhledna s hotelem.

Poslední etapa našeho výletu nás povede lesem severovýchodním směrem. Na zhruba dvou kilometrech mineme několik nádherných vyhlídek a následně staneme na Výšině přátelství u rozhledny Diana. K Dianě vede lanovka od proslulého grandhotelu Pupp. Pokud vás již v tento moment bolí nohy, můžete si tak závěr cesty prostřednictvím lanovky o něco zpříjemnit. Finální pěší úsek však měří už jen zhruba kilometr – provede nás kolem Mariánské kaple za grandhotelem Pupp a naše cesta následně skončí v srdci karlovarských lázní na nábřeží řeky Teplá.

Spoustu dalších tipů na neotřelé výlety nabízí náš speciál ČESKO KŘÍŽEM KRÁŽEM.