Hukvaldy

Hukvaldy Zdroj: Profimedia.cz

Hukvaldy
Frýdek-Místek
Olešná
Palkovické hůrky
5
Fotogalerie

Tip na výlet: Z Frýdku-Místku na největší moravskou zříceninu Hukvaldy

Největší moravskou zříceninu najdeme v obci Hukvaldy nedaleko Frýdku-Místku. Pokud si chcete nejen prohlédnout gotický hrad, ale také trošku protáhnout nohy, ideálním výchozím bodem pro výlet je právě Frýdek-Místek, odkud desetikilometrová cesta do Hukvald povede kolem vodní nádrže Olešná a následně přes Palkovické hůrky.

Na soutoku Ostravice a Morávky

Naše trasa začíná ve Frýdku-Místku v sadech Bedřicha Smetany na levém břehu Ostravice, kde se napojíme na modrou turistickou značku ve směru na Hukvaldy. Trasa nás ze začátku povede podél Hlavní třídy. Na druhé straně Hlavní třídy se nachází náměstí Svobody s renesančně-barokním kostelem svatého Jakuba a Muzeem meteoritů, ve kterém je k vidění několik desítek meteoritů a dalších objektů z celého světa.

Cesta vede dál na jih a jihozápad směrem z města. Na hráz vodní nádrže Olešná dojdeme po zhruba dvou kilometrech. Pokračujeme po hrázi a následně po severozápadním břehu přehrady, který je vybaven několika sportovišti a místy pro občerstvení. Modrá značka se následně slučuje s naučnou stezkou Hůrky, na dalších dvou kilometrech nás provede lesem a následně se dostává na území samotných Palkovických hůrek. Hůrky dělí vejpůl tok Ondřejnice a k té povede naše cesta, neboť právě nad levým břehem této říčky stojí Hukvaldy.

Hukvaldy

Cesta Palkovickými hůrkami vede nadále po modré přes Holý vrch a posléze přes Kubánkov, nejvyšší vrchol tohoto celku. Za Kubánkovem cesta zahýbá ostře zpět na sever a následně pádí na západ kolem Babí hory. Od Babí hory jsou to už jen zhruba dva kilometry k lávce přes Ondřejnici, za kterou už to není daleko do samotných Hukvald.

Projdeme obcí kolem zámku a kostela svatého Maxmiliána a vstoupíme do obory pod hradem. Obora, oficiálně přírodní památka Hukvaldy, byla založena za účelem chovu vysoké už v roce 1567 olomouckým biskupem Vilémem Prusinovským z Víckova. Území obory, na kterém převažují bučinové porosty, pojímá hradní kopec Hukvaldy a také část kopce Kazničov, který s Hukvaldy sousedí na jihu.

Půlkilometrová cesta oborou po červené nás dovede až k zřícenině hradu Hukvaldy. Gotická stavba, která je největší zříceninou na Moravě a třetí největší v Česku, byla vystavěna někdy po roce 1250 pány z Příbora. Poloha a stále mohutné opevnění hradu dávají jasně najevo důvod, proč hrad zřejmě nikdy nebyl dobyt nepřítelem. Pevnost nakonec podlehla až požáru v roce 1762, po kterém už nebyla obnovena. Nejzachovalejším hradním objektem je tak kaple svatého Ondřeje z konce sedmnáctého století, která byla jako jediná v průběhu následujících let udržována. I přes tato fakta však hrad předkládá návštěvníkům působivou prohlídku kdysi mocné pevnosti, a zvláště na nádvoří obklopeném vysokými budovami objektu se vás zmocní skutečně duch středověku.

Do Frýdku-Místku se můžete vrátit buď stejnou pěší trasou či autobusem z Hukvald. Alternativní trasa pak vede od hradu po červené pod jižní stráň kopce, kde se napojí na naučnou stezku Janáčkův chodníček, která vede po žluté na jih směrem na Frenštát pod Radhoštěm. Po kilometru a půl se vynoříte z obory a přestoupíte na zelenou směrem na Kozlovice, kde se u čerpací stanice vrátíte na žlutou, která vás severními směrem skrze Východní Hůrky přivede zpět na rozcestí pod Kubánkovem. Musíte však brát zřetel na to, že po této alternativní trasa ujdete před návratem do Frýdku-Místku přes patnáct kilometrů.

Spoustu dalších tipů na neotřelé výlety nabízí náš speciál ČESKO KŘÍŽEM KRÁŽEM.