Pomník Charlotty Garrigue-Masarykové

Pomník Charlotty Garrigue-Masarykové Zdroj: Profimedia.cz

Pomník Charlotty Garrigue-Masarykové
Pomník Charlotty Garrigue-Masarykové
3
Fotogalerie

Pomník Charlotty Garrigue-Masarykové na Valašsku je jejím jediným památníkem na našem území

Pomníků prvního prezidenta Československa T. G. Masaryka bylo u nás v republice odhaleno mnoho, ale bohužel se takové pocty vůbec nedostalo jeho manželce Charlottě Garrigue-Masarykové, navzdory její velké popularitě.

Snad jedině na Valašsku, kam rodina Masarykova jezdívala na prázdninové pobyty, najdeme nedaleko obce Hutisko-Solanec pomník věnovaný této první dámě naší první republiky. Obec leží na severních svazích Vsetínských vrchů pod vrchem Soláň, šest kilometrů jihovýchodně od Rožnova pod Radhoštěm. V krásném přírodním prostředí malebného údolí za obcí v místní části Za Kopcem postavil tento pomník řídící učitel Cyril Mach se svými žáky v roce 1926.

Je zhotoven z velkého balvanu měkkého sedimentárního vápence a obsahuje reliéf hlavy Charlotty Garrigue-Masarykové a dvojjazyčný nápis: Ženě trpitelce a všem jejím sestrám – To the suffering women and all her sisters. Pomník, který je jediný u nás a snad i v Evropě, je dobře dostupný, neboť údolím vede asfaltová cesta i zelená turistická značka.