Zámek Buchlovice

Zámek Buchlovice Zdroj: Profimedia.cz

Zámek Buchlovice
Hrad Buchlov
Hrad Buchlov
Kaple sv. Barbory
5
Fotogalerie

Tip na výlet: Zámek Buchlovice a hrad Buchlov

Pokud hledáte, kam vyrazit na výlet na Zlínsku, určitě vyzkoušejte fantastickou dvojičku západně od Uherského Hradiště – zámek Buchlovice a nedaleký hrad Buchlov. Zatímco zámek Buchlovice nabídne přepychové baroko, královský hrad Buchlov vás svým původně románským stylem přenese až do první poloviny 13. století.

Reprezentativní zámek

Do městysu Buchlovice je to z centra Uherského Hradiště zhruba deset kilometrů, takže na výlet můžete z města vyrazit klidně i na kole či pěšky. Na náměstí Svobody vás přivítá mariánský sloup. Západně od náměstí je možné navštívit muzeum Podhradí Buchlovice, naproti kterému je už k vidění zámek, který obklopuje rozsáhlý zámecký park.

Historie zámku se začala psát na začátku 18. století, když se nedaleký hrad Buchlov začal šlechtě jevit jako příliš nepohodlný. Zámek dal ve stylu italské barokní vily postavit Jan Dětřich z Petřvaldu, zřejmě pro svoji původem italskou ženu Eleonoru z Colonna-Felsu, pro kterou se hrad Buchlov ukázal jako příliš chladný.

Zámek byl dostavěn v roce 1707. V roce 1800 přešlo vlastnictví do rukou rodu Berchtoldů. Leopold I. Berchtold část zámku přeměnil na vojenskou nemocnici, jeho pravnuk Leopold II. pak v druhé polovině 19. století navrátil zámek k jeho původnímu účelu a nechal jej znovu honosně vybavit. Leopold II. působil jako diplomat v rakousko-uherských službách a ze zámku se tak stalo reprezentativní sídlo hostící důležitá diplomatická setkání. Posledních úprav se zámek dočkal v prvních dvou desetiletích 20. století z citlivých rukou architekta Dominika Feye. Mezi těmito úpravami vynikají zejména atikové balustrády a nová ohradní zeď. Z této doby pochází i dnešní luxusní interiéry.

Samotný zámek sestává ze dvou zámeckých budov, mezi kterými se rozléhá nádvoří s kašnou. Horní zámek dříve sloužil k hospodářským účelům, zatímco dolní zámek fungoval jako šlechtické sídlo. Základní prohlídkový okruh návštěvníky provede interiéry zámku a zaměřuje se především na diplomatickou historii sídla. Další možností je komentovaná prohlídka zámeckého parku, která se zaměřuje především na místní dřeviny.

Strážce na kopci

Od buchlovického zámku jsou to zhruba čtyři kilometry severozápadním směrem po žluté turistické značce k hradu Buchlov. Příjemná vycházka vás Čertovým sedlem mezi vrcholy Buchlov a Modla přivede až do samotného podhradí.

Kopec Buchlov se tyčí do výšky 509 metrů a jako takový byl ideálním strategickým místem pro výstavbu hradu, která proběhla v 1. polovině 13. století v přechodném románsko-gotickém slohu. Hrad měl vedle obranné a hospodářské funkce také funkci správní, ke které patřilo i lovecké právo, tedy pravomoc soudit a trestat pytláky. Toto právo bylo později rozšířeno i na další zločiny v buchlovském panství i okolí a hrad se tak stal oblastním centrem.

V 16. století zakoupil panství Buchlov Jan Ždánský ze Zástřizl. Za vlády Ždánských proběhly největší stavební úpravy – hrad byl v renesančním stylu přestavěn k obytným a reprezentačním účelům. Něco z vojenského ducha bylo hradu navráceno za pánů z Petřvaldu, kteří v reakci na turecké nebezpečí přidali současné první nádvoří s věžovou bránou a bastionem. Jak už bylo zmíněno, Petřvaldové zámek opustili pro pohodlnější nové sídlo v Buchlovicích.

Dominantou hradu je vysoká hradní věž s otevřenou vyhlídkou do kraje. Hrad nabízí několik prohlídkových okruhů o různé délce. Nejdelší okruh během devadesáti minut představí zájemcům celý hrad. K vidění jsou gotické, renesanční a barokní místnosti, jejichž interiéry nabízí pohled do života vlastníků hradu. Zajímavostmi jsou zbrojnice, knihovna či sbírka středověkých deskových maleb. K vidění je také vzácné gotické antependium, tedy obdélné pole zakrývající přední stranu oltáře, z kozinkové usně, které je po kompletním zrestaurování umístěno od roku 2018 v hradní kapli.

Za součást hradu se dá považovat i kaple svaté Barbory na protilehlém kopci Modla, kde se nachází hrobky majitelů Buchlova. Přes Buchlov vede také Cyrilometodějská stezka, která vás východním směrem zavede do Velehradu a následně zpět do Uherského Hradiště.