Zřícenina hradu Valečov

Zřícenina hradu Valečov Zdroj: Profimedia.cz

Drábské světničky
Drábské světničky
Drábské světničky
Osada Mužský
5
Fotogalerie

Tip na výlet: Příhrazské skály a Drábské světničky

Západní hranici území Českého ráje do značné míry vyznačují Příhrazské skály, komplex pískovcových skalních měst typických pro tuto oblast. Není žádným překvapením, že na této přírodní pevnosti najdeme vedle zajímavých skalních útvarů a vyhlídek také několik středověkých zřícenin, mezi kterými vyniká především skalní pevnost Drábské světničky.

Cesta do skal

Skalní masiv Příhrazských skal je nepřehlédnutelnou součástí trasy po dálnici D10 mezi Mladou Boleslaví a Turnovem. My se na cestu vydáme z parkoviště pod zříceninou hradu Valečov, které se nachází na severní straně vesnice Boseň. Boseň je nejlépe přístupná ze sjezdu z dálnice u Mnichova Hradiště. Na parkovišti se napojíme na červeně značenou Zlatou stezku Českého ráje, která nás po několika set metrech dovede k dobře viditelné zřícenině Valečova.

Valečov byl postaven ve 14. století Valečovskými z Valečova. Hrad vyrůstá ze samotné skály a součástí výstavby tak byly četné tesařské práce, na kterých následně vyrostla dřevěná nástavba. Valečovští byli spojenci Jana Žižky, po husitských válkách tak byl Valečov dobyt, vypálen a nastal postupný úpadek. Nejlépe zachovalou částí hradu je Nový hradní palác, do kterého se vchází po schodišti ze sklepů vytesaných do pískovce. Součástí komplexu jsou i Valečovské skalní světničky, v jistém smyslu předzvěst dalších částí výletu.

Cesta pokračuje od Valečova na východ. Na rozcestí uhýbá červená značka na sever a následuje zhruba kilometrová cesta k rozcestí Skalka. Pokračujeme po červené a lesní cesta nás mezi skálami po dvou kilometrech dovede k rozcestí, odkud vede jednosměrka ke zřícenině hradu Klamorna na stejnojmenném skalním masivu. Z hradu zbývá jen několik ve skále vysekaných místností, to však neubírá na kráse výhledu po okolí, který skála nabízí. Klamornu můžeme považovat za vstup do vlastního skalního města Drábské světničky.

Skalní město

Na druhé straně rozcestí, ze kterého se vystupuje na Klamornu, stojí ruiny Píčova statku. Statek byl poprvé zaznamenán už v roce 1554, naposledy zde hospodařil Václav Píč. Po jeho smrti v roce 1941 došlo prostřednictvím poválečného politického vývoje k úpadku statku, ze kterého dnes zbývají zdi a kamenné základy, včetně sklepů vytesaných do skály.

Od rozcestí mezi statkem a Klamornou vede cesta dále na sever k Drábským světničkám. Sráz na levé straně nabízí bezpočet skalních útvarů s vyhlídkami. Skalních věží se v oblastí Příhrazských skal nachází více než dvě stě a jedná se tak o významnou lezeckou lokalitu.

Opevnění Drábských světniček bylo založeno pravděpodobně ve druhé třetině 13. století. Hrad byl vybudován na několika skalních blocích oddělených úzkými puklinami. Komplex původně tvořilo zhruba třicet světniček vytesaných do skály, na které byly nastavěny dřevěné ochozy a další zařízení. Největší místností hradu je tesaná kaple s oltářem. Vnitřní okruh Drábskými světničkami byl letos v červnu uzavřen z důvodu rozsáhlého opotřebení a poškození vandaly a v současnosti se plánuje několikaletý projekt ochranných opatření. Průchod kolem areálu je však nadále možný.

U Drábských světniček zahýbá cesta na východ. K vidění jsou další zajímavé skalní věže a útvary včetně Ženských vrat a Studeného průchodu. Od hradu je to něco přes kilometr k rozcestí Na Krásné vyhlídce. Odtud je možné pokračovat dále na východ po červené ke zřícenině Staré hrady, zbytku skalního hradu příbuzného Klamorně a Drábským světničkám. Jako alternativa se nabízí uhnout na rozcestí k jihu a vydat se po zelené do osady Mužský. Osada se rozkládá pod stejnojmenný vrcholem, který je nejvyšším bodem oblasti Příhrazských skal.

Spoustu dalších tipů na neotřelé výlety nabízí náš speciál ČESKO KŘÍŽEM KRÁŽEM.