Jičín - Valdická brána

Jičín - Valdická brána Zdroj: Profimedia.cz

Jičín - pohled na náměstí z Valdické brány
Prachovské skály
Humprecht
Dětenice
5
Fotogalerie

Tip na výlet: Přírodní i historické krásy Jičínska s lahodným závěrem u dětenického piva

Jičín je bezesporu jedním z nejkrásnějších českých měst. Dobře známé působiště fiktivního loupežníka Rumcajse je v historickém kontextu spojeno především s působením Albrechta z Valdštejna, vrchního velitele císařských vojsk za třicetileté války. My se však vydáme i mimo Jičín, neboť jeho široké okolí poskytuje bohaté možnosti k odpoledním i vícedenním výletům.

Město Jičín

Historie osídlení dnešního Jičína se začala psát už v době kamenné. Později zde žili Keltové a památky po nich jsou k vidění v Jičínském muzeu. Jako královské město byl Jičín založen v roce 1300. Po bitvě na Bílé hoře si Jičín vybral za hlavní město svého nově vzniklého Frýdlantského vévodství Albrecht z Valdštejna, který paradoxně nejevil žádný zájem o rozpadající se sídlo svého rodu, hrad Valdštejn vzdálený dvacet kilometrů od Jičína směrem na Turnov.

Albrechtova vláda vedla k rozvoji města pod rukama italských architektů. Z této doby pochází barokní kostel svatého Jakuba Většího, který měl sloužit jako katedrála plánovaného biskupství, či vodárenská věž. Kostel svatého Jakuba stojí na Valdštejnském náměstí hned vedle Valdické brány, která je s výškou 52 metrů obecně považována za symbol města. Valdická brána naštěstí přežila Albrechtovy plány na její zboření v rámci rozšíření náměstí. Kostel svatého Jakuba je barokní chodbou propojen s vedlejším Valdštejnským zámkem. Původně renesanční zámek nechali vystavět Smiřičtí ze Smiřic v letech 1608–1616, ale Albrecht už po pár letech nechal provést barokní úpravu. V pozdějších letech proběhly ještě klasicistní úpravy a dnes zámek hostí Regionální muzeum, informační centrum a uměleckou školu.

Směrem do Českého ráje

Mezi severozápadním okrajem Jičína a obcí Mladějov se rozkládá nejmenší ze samostatných oblastí CHKO Český ráj – Prachovské skály. Dobře známe romantické skalní město návštěvníky snad nikdy neomrzí a je tak vděčným objektem i pro opakované návštěvy. Stezka mezi skálami začíná v Prachově a jsou tu celkem tři turistické okruhy – Velký, Malý a Trasa pro kočárky. Prachovské skály vznikly jako usazeniny mělkého křídového moře v období druhohor a jsou skvělým příkladem klasického českého pískovce. Zdejší až čtyřicet metrů vysoké skalní útvary mají nejstarší lezeckou historii v zemi.

Z Prachova je to deset kilometrů do Sobotky. Zde je hlavní atrakcí zámek Humprecht, který vyniká především zajímavým elipsovitým půdorysem. Stavba tak trochu připomínající dort byla ve stylu manýrismu s prvky pozdní renesance a raného baroka postavena v letech 1666–1668. Zámek nechal postavit Humprecht Jan Černín z Chudenic, vyslanec císaře Leopolda I. v Benátkách, prý jako lovecké sídlo pro svoji italskou ženu Dianu Marii Ippoliti di Gazoldo. V celkem dvaceti sedmi zámeckých místnostech je dnes možno využít pěti prohlídkových okruhů. Zaujme akustická hodovní síň a po prudkých schodech je možné se vyšplhat až do věže.

Ze Sobotky je to jen pár kilometrů severozápadně do Podkosti a ke známému hradu Kost. Stojí na pískovcovém ostrohu mezi Černým a Bílým rybníkem v místě, kde se setkávají tři údolí. Hrad postavil před rokem 1349 Beneš mladší z Vartemberka a dnes je ve vlastnictví italské větve původně českého rodu Kinských. Kost je pravděpodobně nejlépe zachovalý gotický hrad v Česku a až do srpna 2021 bude probíhat rozsáhlá revitalizace, která může v závislosti na aktuálně probíhajících pracích omezovat provoz památky. Hrad nabízí celkem čtyři prohlídkové okruhy, včetně středověké mučírny, a výletníky láká k protažení nohou také příjemné okolí hradu.

Pivní osvěžení v Dětenicích

Deset kilometrů na jih od Sobotky najdeme obec Staré Hrady se stejnojmenným hradem a zámkem. O původně gotické tvrzi se poprvé zmiňuje závěť Arnošta ze Staré. Jeho syn Vilém nechal vedle tvrze postavit hrad, na kterém se projevil vliv parléřovské hutě. V 16. století se objekt dostal do vlastnictví rodu Pruskovských, kteří gotickou tvrz nechali přestavět na renesanční zámek. Dnes se zámek specializuje na pohádkové prohlídkové okruhy a je tak ideálním místem pro výlet s dětmi. Vedle pěti pohádkových okruhů nabízí i dva okruhy historické, při kterých je možné ochutnat Starohradskou medovinu.

Pokud vám medovina ve Starých Hradech nebude k občerstvení stačit, můžete se za tou pravou středověkou žranicí vydat do Dětenic. Zde najdeme pozdně barokní zámek, na kterém se dochovaly gotické, renesanční a barokní fresky, nástěnné malby a bohatá sbírka zbraní a loveckých trofejí. Největším lákadlem Dětenic je však v areálu zámku působící středověká krčma. Kdo si chce pochutnat na vynikajícím pivě a středověkých pokrmech za doprovodu (a)historické atmosféry, najde v Dětenicích perfektní místo pro zakončení dne či víkendu.

Spoustu dalších tipů na neotřelé výlety nabízí náš speciál ČESKO KŘÍŽEM KRÁŽEM.