Rozhledna Babí lom

Rozhledna Babí lom Zdroj: Profimedia.cz

Rozhledna Babí lom
Rozhledna Babí lom
Babí lom
4
Fotogalerie

Tip na výlet pro Brňáky: Přes Lelekovice do Babího lomu

Pokud jste z Brna, nemáte z nějakého důvodu okolí města dopodrobna probádané a hledáte místo k odpolednímu výletu, neváhejte a vydejte se na Adamovskou vrchovinu.

Cestou přes Lelekovice se raz dva dostanete do přilehlé přírodní rezervace Babí lom. Zde na vás kolem skalnatého hřebene, jenž je nejvyšším bodem v okolí Brna, a stejnojmenné rozhledny čeká krásná skalnatá příroda, a pokud se nebojíte výšek, také lezecký ráj. Cesta na Babí lom je náročnější podnik, takže doporučujeme přinejmenším kvalitní obuv.

Cesta do Lelekovic

Z centra Brna je to do Lelekovic dvanáct kilometrů autem, autobusem linky 41 či na kole. Pro pěší a kola je možné využít Stezky zdraví Brno-Lelekovice, která začíná na autobusové zastávce Brno – Mokrá hora a na cestě do Lelekovic vás provede kolem několika rybníků. U rybníka jménem U Nádraží se ze stezky odpojuje naučná stezka Krajem říčky Ponávky, která také vede do Lelekovic.

V Lelekovicích se napojíme na červenou turistickou značku, které nás podél skromných zbytků zříceniny hradu Lelekovice a románsko-gotického kostela svatého Filipa a Jakuba povede dále na sever směrem na Babí lom.

Lezecký ráj

K rozhledně Babí lom je to od lelekovického hradu jeden a půl kilometru. Rozhledna stojí na skalnatém mysu na úbočí skalnatého hřebene ve výšce 521 metrů. Válcovitá betonová stavba z roku 1961 má celkem 46 schodů, dvě vyhlídkové plošiny a je na ni celoročně volný přístup. K vidění je Drahanská vrchovina na východě, Ždárské vrchy na západě a Brno s hradem Špilberk na jihu. Za dobrého počasí je možné odtud dohlédnout dokonce až na vzdálené vrcholky rakouských Alp.

Od rozhledny pokračuje stezka dále na sever směrem k samotnému vrcholu Babího lomu. Načervenalá barva půdy a skalisek je způsobena rudohnědými křemenovými slepenci. Cesta prochází mezi četnými skalními věžemi, který dosahují výšky až dvaceti metrů. Areál, který podle legendy vznikl tak, že nad ním upustily příliš těžké kameny letící ježibaby, je oblíbenou lezeckou lokalitou. Na zdejších boulderech můžete potkat i takové legendy sportu, jakými jsou Adam Ondra či Martin Stráník.

Průvodce mravenec

Na vrchol Babího lomu dorazíme po kilometru. Rezervace, která se kolem hřebene rozkládá, má výměr 23 hektarů a hlavním důvodem pro její status chráněného území je bohatá, rozmanitá vegetace – vedle zakrslých borovic a klasických listnáčů, jako jsou dub, buk či habr, je zde mimochodem k vidění také vzácný keř dřín obecný.

Cesta zahýbá na vrcholu Babího lomu směrem na východ a po půl kilometru nás přivede k odpočívadlu Lelkovadlo, důmyslné „pasti“ na místní lelky z Lelekovic, kterou doplňuje vtipná plastika od řezbáře Jana Nováka. Po červené odtud můžete pokračovat buď dále na východ směrem na Vranov, anebo se po dalším půl kilometru stočit na lesnickou naučnou stezku Babí lom. Ta měří dva kilometry a na deseti stanovištích představuje lesnickou práci od semene stromu až po hotové dřevěné výrobky. Tato stezka je vhodná i pro děti, které po ní provede maskot Lesů města Brna mravenec Lesík.

Spoustu dalších tipů na neotřelé výlety nabízí náš speciál ČESKO KŘÍŽEM KRÁŽEM.