Sokolov - zámek

Sokolov - zámek Zdroj: ČTK

Rozhledna Cibulka
Rotavské varhany
Hrad Hartenberg
Hrad Hartenberg
Hrad Hartenberg
6
Fotogalerie

Tip na výlet: Krušnohorským údolím Svatavy k prastarému hradu Hartenberg a čedičovým varhanům

Oblast kolem Sokolova nepatří k turisticky zvlášť vyhledávaným místům republiky. Možná je to proto, že zdejší okres – zvlášť v porovnání se sousedním Chebskem a Karlovarskem – postrádá, snad jen s výjimkou městečka Loket, vyhlášené turistické magnety. Anebo možná kvůli pověsti krajiny poničené těžbou uhlí. Během pár let by se ale situace mohla změnit. Plánovaná výstavba rekreačního zázemí kolem jezera Medard, které zatopilo zdejší povrchový uhelný důl, by v budoucnu mohla do oblasti přivést více turistů. V dnešním tipu na výlet vás ale zkusíme přesvědčit, že už dnes je tu plno míst, která stojí za objevování. Budeme putovat kolem říčky Svatavy, podél železniční tratě, která spojuje Sokolov s pohraniční obcí Kraslice.

Výchozím bodem výletu bude logicky město Sokolov. To je jednoduše dostupné vlakem, byť třeba z Prahy to sem trvá docela dlouho. Dominantou města je čtyřkřídlá zámecká budova s pěknou červenou fasádou a čtyřmi nárožními věžemi. Jeho historie sahá do první čtvrtiny patnáctého století, dnešní stavba se ale datuje do století sedmnáctého. V interiérech zámku sídlí muzeum. Jeho prohlídku můžete spojit s procházkou po okolním parku. Dále ve městě stojí za vidění bývalý kapucínský klášter s kostelem svatého Antonína Paduánského, dnes místo konání příležitostných výstav a koncertů.

Po prohlídce města vyrazíme do hor. Část trasy lze absolvovat pěšky, k přesunům mezi jednotlivými místy ale můžeme využít i zmíněnou železnici, nebo mezi nimi popojedeme autem. Itinerář lze naplánovat dle vlastních preferencí.

Zřícenina Hartenberg

Přestože počátky hradu Hartenberg zůstávají zamlžené, jasné je, že se jedná o jeden z nejstarších českých hradů. Románská stavba zde stála patrně už na přelomu dvanáctého a třináctého století. Během následujících staletí se v držení hradu vystřídali Hartenbergové, Šlikové, Písnicové, Auerspergové či Kopalové.

K fatální devastaci Hartenbergu došlo na přelomu osmdesátých a devadesátých let dvacátého století, kdy několikrát skončil v plamenech. Jeho stavu pak nepomáhají ani zemětřesné roje, které jsou v této oblasti časté. Zpustošenou památku koupil v roce 1997 Bedřich Loos a postupně se ji snaží zachraňovat. Cesta od ruiny v havarijním stavu k vyhledávané turistické atrakci nicméně stále není u konce. Při plánování návštěvy vězte, že letos by měl hrad své brány otevřít v momentě, kdy rozvolnění protiepidemických opatření umožní prohlídky památek s průvodcem. Nejbližší železniční zastávka nese název Hřebeny.

Rozhledna Cibulka

Ocelová rozhledna se tyčí na Šibeničním vrchu nedaleko obce Oloví. Měří 26 metrů a vede na ni přes 120 schodů. Z vrcholku lze přehlédnout část Krušných hor, Slavkovský les či Doupovské hory.

K rozhledně se dostanete buďto po modré a posléze po žluté turistické značce od vlakového nádraží v Oloví, anebo po zelené značce od Hartenbergu.

Rotavské varhany

Poslední zastávka v itineráři se nachází nad krušnohorským městečkem Rotava, ve vzdálenosti asi tří kilometrů od železniční stanice. Od nádraží u řeky Svatavy budeme muset zahnout do bočního údolí říčky Rotavy a posléze vyšlápnout do poměrně strmého kopce zvaného U Chaty.

Bývalý kamenolom tu odkryl dvanáct metrů vysokou skalní stěnu, na níž lze krásně pozorovat sloupcovou odlučnost čediče. Takových míst je v oblasti Doupovských hor a Českého středohoří více, ale málokteré působí tak malebně jako právě Rotavské varhany. Oblast je chráněna jako přírodní památka.

Spoustu dalších tipů na neotřelé výlety nabízí náš speciál ČESKO KŘÍŽEM KRÁŽEM.