Muzeum lidových staveb v Kouřimi

Muzeum lidových staveb v Kouřimi Zdroj: ČTK

Muzeum fantastických iluzí v Praze
Muzeum čokolády a marcipánu v Táboře
Retromuseum v Chebu
Muzeum rekordů a kuriozit v Pelhřimově
Vojenské muzeum Králíky
6
Fotogalerie

Muzea dnes slaví svůj mezinárodní den. Zajdete se podívat?

Po mnoha měsících přísných protiepidemických opatření se minulé pondělí konečně po celé republice otevřela muzea, galerie a památky. Zatím tedy jen v rámci individuálních prohlídek, neboť skupinové prohlídky s průvodcem jsou nadále zapovězené. Což je nepříjemné pro hrady a zámky, u muzeí to ale většinou nepředstavuje větší problém. Rozvolnění vyšlo tak akorát. 18. květen je totiž vyhlášen jako mezinárodní den muzeí a byla by škoda, kdyby právě i dnes musela být muzea stále zavřená. V článku přinášíme pár tipů na zajímavá muzea po celé republice, která jsou ideálním cílem pro rodinný výlet. Nechte se inspirovat a naplánujte si návštěvu hned třeba na následující víkend.

Muzeum fantastických iluzí v Praze

Tohle muzeum se určitě bude líbit rodinám s malými dětmi. Jedná se o největší muzeum trikových iluzí v metropoli, těšit se můžete na více než 150 interaktivních trikových exponátů. Odnesete si nejenom jedinečný zážitek, ale také super fotky na památku. Muzeum je spojené se známým českým iluzionistou Pavlem Kožíškem a nejdete ho v samém centru Prahy, ve Vodičkově ulici.

Muzeum čokolády a marcipánu v Táboře

Milovníci sladkostí by měli určitě navštívit muzeum v historickém centru jihočeského Tábora. Expozice představuje a mapuje historii čokolády, jejího pěstování, dovozu a zpracování. Věnuje se i historii obalů a reklamních plakátů, k vidění jsou i porcelánové či cínové historické soupravy. Druhá část muzea se týká marcipánu, uvidíte marcipánový model táborského náměstí, marcipánové modely pohádek, šatičky pro panenky a mnoho dalšího. V přilehlé čokolaterii samozřejmě můžete řadu laskomin i ochutnat.

Retromuseum v Chebu

V Schillerově domě na chebském náměstí Krále Jiřího z Poděbrad sídlí unikátní muzeum, kde můžete cestovat časem. A o konkrétně o několik desetiletí, do dob komunistického Československa. Zavzpomínat zde můžete na design a životní styl v šedesátých a osmdesátých letech. Uvidíte několik reálných dobových interiérů bytů a kanceláří. Aktuální výstava se pak věnuje dějinám snowboardingu v Česku.

Muzeum rekordů a kuriozit v Pelhřimově

Pelhřimovské muzeum je ideálním turistickým cílem, kde si na své přijdou všichni – děti, dospělí i senioři. Těšit se můžete na stovky exponátů, které se pyšní nějakým „nej“. Zázemí tvoří pět pater historické věže v centru města. Za pozornost stojí také expozice „Zlaté české ručičky“, jejímž základem je unikátní kolekce více než 90 objektů vyrobených ze zápalek a zápalkových hlaviček – nejrozsáhlejší svého druhu na světě.

Vojenské muzeum Králíky

Nejmodernější vojenské muzeum v Česku seznamuje návštěvníky s historií československé a české armády, jejími spojenci a nepřáteli v roce 1938, československým opevněním, druhou světovou válkou, historií odboje a okupace, vojenskými osobnostmi a problematikou obrany státu. Samozřejmostí je ukázka těžké bojové a vojenské techniky.

Muzeum lidových staveb v Kouřimi

Kouřimský skanzen shromažďuje stavitelské památky z území středních, východních a severních Čech, a nabízí tak srovnání různých regionálních typů lidové architektury z období od 17. do 19. století. Nachází se tu čtrnáct větších obytných a hospodářských objektů, které doplňuje několik drobnějších památek.

Video placeholde
Svět Škodovek: podívejte se do zákulisí nově připravovaného muzea • Auto.cz