Zřícenina hradu Vrškamýk

Zřícenina hradu Vrškamýk Zdroj: Profimedia.cz

Zřícenina hradu Vrškamýk
Zřícenina hradu Vrškamýk
Zřícenina hradu Vrškamýk
Solenická podkova
5
Fotogalerie

Tip na výlet: Zřícenina středověkého hradu a vyhlídka na meandr Vltavy u Kamýku

V dnešním výletu zamíříme na pomezí středních a jižních Čech. Startovním bodem bude obec Kamýk nad Vltavou, kam se jednoduše dostaneme hromadnou dopravou nebo vlastním automobilem. Odtud zamíříme ke zřícenině hradu Vrškamýk, dále pak budeme pokračovat k obci Zduchovice. Tam se u vyhlídky s místním názvem Altán odkrývá fascinující výhled na mohutný zákrut řeky Vltavy.

Městečko Kamýk leží na středním toku Vltavy v okrese Příbram. Známé je hlavně díky stejnojmenné vodní nádrži, která je součástí vltavské kaskády. Dostaneme se sem autobusem nebo vlastním vozem, které necháme zaparkované na velkém parkovišti přímo v centru Kamýku na levém břehu řeky. V samotném městečku se můžeme krátce zastavit u kostela Narození Panny Marie anebo navštívit některou ze zdejších restaurací.

Vrškamýk

První výletní cíl na nás čeká ve vzdálenosti necelého jednoho a půl kilometru. Ke zřícenině hradu Vrškamýk (zvanému ale také jen Kamýk nebo Hunec) se dostaneme po zelené turistické značce. Stoupání je jen mírné, takže ho zvládne každý. Areál zříceniny je dnes upraven do podoby příjemného lesoparku, jehož součástí je mimo jiné i pěkný ovocný sad, výběh s ovečkami, malá vyhlídková věž a bouda s občerstvením. Najdete tu také pár herních prvků, které na chvíli zabaví vaše ratolesti.

Relativně skromné zříceniny ani nepůsobí, že byl zdejší hrad v minulosti opravdu významný. Jednalo se totiž o letní sídlo starých českých králů – v době, než tuto roli převzal Karlštejn. Honosné sídlo bylo založeno na místě staršího dvorce kolem roku 1240, na svědomí jej měl zřejmě král Václav I. Výstavbu pak dokončil jeho syn Přemysl Otakar II.

Čeští králové hrad využívali jako základnu pro lovecké výpravy do okolních hvozdů. A to až do časů Jana Lucemburského. Karel IV. pak nechal vybudovat nové, reprezentativnější sídlo (již zmíněný Karlštejn) a Vrškamýk byl ve druhé polovině čtrnáctého století opuštěn. V roce 1569 je již zmiňován jako zpustlý. Od té doby jej využívali maximálně loupeživí rytíři, kteří přepadali lodě plující po Vltavě. Z těchto dob pochází i pověst o zlém rytíři Huncovi, jehož duch se toulá zdejším krajem.

Solenická podkova

Po prohlídce zříceniny budeme pokračovat dál po zelené turistické značce a po třech kilometrech se ocitneme ve vsi Zduchovice. Motorizovaní výletníci, kteří si chtějí ušetřit pár kilometrů, se mohou vrátit zpátky do Kamýku a do Zduchovic přejet autem. Zaparkovat lze na prostranství za obecním úřadem.

Ve Zduchovicích již uvidíme směrníky na vyhlídku zvanou Podkova, Solenická podkova anebo Altán. Zelená značka nás vyvede na kopec kousek za vesnicí, kde se ovšem musí zabočit na neznačenou lesní cestu. Přímo na vyhlídku, kam je to odtud ještě zhruba kilometr, turistická značka nevede. Proto je lepší s sebou mít mapu v mobilu – v lese směrníky nejsou a je možné několikrát špatně uhnout.

Posledních pár desítek metrů cesta velmi prudce klesá až k vyhlídkové skalce, tyčící se vysoko nad záhybem Vltavy. Odměnou je fantastický výhled, který si s ničím nezadá s mnohem známější vltavskou vyhlídkou Máj. Na protějším břehu můžeme vidět rozhlednu Milada a kousek napravo také hráz Orlické přehradní nádrže.

Spoustu dalších tipů na neotřelé výlety nabízí náš speciál ČESKO KŘÍŽEM KRÁŽEM.