Zahrada u lednického zámku. Lednicko-valtický areál zapsaný na Seznam památek UNESCO představuje unikátní člověkem přeměněnou krajinu, která je jako stvořená k pěším a cyklistickým výletům. Zahrada v bezprostřední blízkosti lednického zámku vás nadchne svými květinovými záhony a množstvím uměleckých prvků.

Zahrada u lednického zámku. Lednicko-valtický areál zapsaný na Seznam památek UNESCO představuje unikátní člověkem přeměněnou krajinu, která je jako stvořená k pěším a cyklistickým výletům. Zahrada v bezprostřední blízkosti lednického zámku vás nadchne svými květinovými záhony a množstvím uměleckých prvků. Zdroj: ČTK

Zámecká zahrada v Buchlovicích. Park a zahrada kolem zámku v Buchlovicích patří k nejvýznamnějším u nás, vzácně se zde dochovaly cenné prvky italského barokního zahradnictví. Výjimečné je také citlivé propojení krajinářského parku s geometricky pravidelně uspořádanou částí zahrady. Specialitou buchlovické zahrady jsou fuchsie.
Růžová zahrada na Konopišti. Jen necelou hodinku cesty od Prahy se nedaleko Benešova nachází jeden z nejhonosnějších českých zámků. Obklopuje ho rozsáhlý krajinářský park, jehož součástí je i překrásná Růžová zahrada. Založil ji arcivévoda František Ferdinand d´Este kolem roku 1900.
Park ve Vrchotových Janovicích. Dominantou městyse na pomezí středních a jižních Čech je rozkošný maličký zámek obklopený rozsáhlý krajinářským parkem. Na současnou podobu parku měla vliv zejména poslední majitelka zámku Sidonie Nádherná, která péči o něj brala jako životní poslání. Dnes se o zámek i park stará Národní muzeum.
Zámecká zahrada v Novém Městě nad Metují. Mimořádně pěknou zahradou se může chlubit i zámek v Novém Městě nad Metují ve východních Čechách. Svůj otisk zde zanechal význačný architekt Dušan Jurkovič. Dodnes tu turisté mohou obdivovat třeba jím navržený dřevěný můstek spojující horní a dolní část zahrad.
Květná a Podzámecká zahrada v Kroměříži. Zahrady v moravské Kroměříži jsou natolik unikátní, že byly společně se zdejším arcibiskupským zámkem zapsány na Seznam památek UNESCO. V obou se můžete těšit na opečovávané květinové záhony a různé drobné zdobné stavby.
10
Fotogalerie

TOP 10: Nejhezčí rozkvetlé zahrady v Česku aneb Bezva místa, kde si užít jaro

Květen. Jako by už jen název aktuálního měsíce vybízel, abychom volný čas trávili v přírodě nebo v parcích a zahradách plných rozkvetlých rostlin, stromů a keřů. Zatímco v březnu a dubnu se příroda po zimním spánku probouzí jen pomaličku a v krajině převládají holá torza stromů s nenápadnými pupeny, v průběhu května už je rostlinstvo při síle a dává na odiv svou barevnou krásu. Lepší čas k návštěvě květinových zahrad v celém roce nenastane. V dnešní fotogalerii jsme si pro vás připravili desítku tipů na rozkvetlé zahrady, jejichž návštěvu byste si neměli nechat ujít.

Snímky si můžete prohlédnout v naší komentované fotogalerii: