Vranov

Vranov Zdroj: Profimedia.cz

Hardeggská vyhlídka
Sealsfieldův kámen
Devět mlýnů
Nový Hrádek
5
Fotogalerie

Křížem krážem Podyjím. Nejhezčí vyhlídková místa v nejmenším národním parku v Česku

Národní park Podyjí byl vyhlášen v roce 1991 a zahrnuje plochu zhruba 63 kilometrů čtverečních na české straně toku řeky Dyje, která mezi Vranovem a Znojmem tvoří česko-rakouskou hranici. Zalesněná oblast je domovem řady vzácných a chráněných druhů živočichů, rostlin a hub. Z hlediska turismu ovšem Podyjí na první pohled nenabízí takové množství turisticky atraktivních lokalit jako zbylé české národní parky. Zatímco Sněžku, šumavská jezera nebo Pravčickou bránu zná snad každý, zajímavosti ležící v Podyjí se v takové míře do všeobecného povědomí nedostaly. Mezi nejkrásnější místa, která lze v Podyjí navštívit, se jednoznačně řadí vyhlídky na meandrující řeku a zalesněné svahy, které ji obklopují. Přinášíme přehled těch nejhezčích.

Vyhlídka u Eliášovy kaple

Eliášovu kapli naleznete na skalním ostrohu východně od znojemské městské části Hradiště, na nejvýchodnějším okraji národního parku. Od kostelíka svatého Antonína Paduánského v Hradišti sem vede krátká neznačená cesta. Z vyhlídky uvidíte značnou část Znojma – včetně znojemského hradu, kostela svatého Mikuláše, radniční věže nebo kláštera Louka – a taktéž znojemskou přehradu.

Vyhlídka Dlouhá řeka

Méně známá vyhlídka leží na zeleně značené turistické trase vedoucí ze Znojma na Králův stolec. Nabízí pěkný pohled na hladinu Znojemské přehrady a v dálce také na město Znojmo.

Vyhlídka Králův stolec

Výrazný skalní ostroh na levém břehu řeky Dyje, zhruba v místech, kde dnes končí vzdutí znojemské vodní nádrže, byl osazen dřevěným vyhlídkovým pavilonem už v roce 1892. Altán prošel rekonstrukcí v roce 2013 a poskytuje krásný pohled jak směrem ke Znojmu, tak proti proudu řeky k masivu Býčí skály.

Vyhlídka Sealsfieldův kámen

Jedna z nejkrásnějších vyhlídek celého Podyjí je přístupná po žluté turistické značce ze Znojma anebo po zelené značce z Popic. Pojmenována je po místním rodákovi, známém spisovateli Charlesi Sealsfieldovi, kterému kdysi učarovala.

Vyhlídka Devět mlýnů

Vyhlídka byla vybudována v roce 2014 a leží v první zóně parku. Místo je jednoduše přístupné po zelené turistické značce od obce Hnanice. Skalka nabízí výhled na meandrující Dyji a zejména na proslulou vinici Šobes, která se nachází na protějším břehu.

Vyhlídka Železné schody

Vyhlídkové místo najdete na krátké odbočce z červené turistické značky, která vede od vinice Šobes do Podmolí. Název nese podle skutečných železných schodů, které zde v době komunistické totality byly pro snazší pohyb vojáků pohraniční stráže.

Vyhlídka z Nového hrádku

Nádhernou vyhlídku do údolí Dyje poskytuje také romantická zřícenina rozlehlého Nového hrádku. Ten byl vybudován na úzkém ostrohu, který řeka obtéká z obou stran. Dostanete se sem po zelené značce z Podmolí anebo po červené (a následně po zelené) z Lukova. Zřícenina není volně přístupná, a před návštěvou je tak nutné zkontrolovat otevírací dobu.

Hardeggská vyhlídka

Jedna z nejvyhledávanějších vyhlídek Podyjí je přístupná po modré turistické značce z obce Čížov. Dřevěný altán na skále vypínající se vysoko nad hladinou Dyje poskytuje krásný pohled na nejmenší rakouské městečko Hardegg, jemuž dominuje mohutný středověký hrad.

Vyhlídka Ledové sluje

Ledové sluje se nachází v severní části národního parku při červené turistické značce, která vede z Vranova nad Dyjí po levém břehu řeky Dyje. Ve svazích nad řekou je zde mnoho pseudokrasových jeskyní vzniklých působením vody a mrazu. Jeskyňky nejsou pro veřejnost přístupné. Od obelisku, který byl v místě vybudován v roce 1860, se ale naskýtá pěkný pohled do okolí.

Spoustu dalších tipů na neotřelé výlety nabízí náš speciál ČESKO KŘÍŽEM KRÁŽEM.