Klesání z hřebenů Jeseníků do nížiny

Klesání z hřebenů Jeseníků do nížiny Zdroj: Martin Úbl

Vesničky schované kdesi v horách vám učarují
Atmosféra cesty se každým dnem mění
Západ slunce u pramene Moravy
4
Fotogalerie

1000 kilometrů Českem: Šest tipů, jak si užít přechod z Krásné do Bukovce

Cesta Českem je dálkový přechod severem Česka ve stylu slavných zahraničních treků, jako je Pacific Crest Trail nebo Continental Divide Trail. Začíná na nejzápadnějším a končí na nejvýchodnějším bodu ČR. A má na 1000 kilometrů!

1) Nej na trase

Pokud jste měli rádi zeměpis, užijete si na této cestě nejvýchodnější, nejzápadnější, a pokud odbočíte, i nejsevernější bod naší republiky. Zároveň navštívíte nejnižší bod ČR (Labe u Hřenska), ten nejvyšší (Sněžka), ale také nejvyšší fyzický bod (vysílač na Pradědu) či významný hydrologický uzel - masiv Králického Sněžníku, odkud vody stékají do tří moří. Pokud jste byli spíše biologický typ, nadchnou vás národní parky Krkonoše a České Švýcarsko plus dalších osm chráněných krajinných oblastí a bezpočet přírodních a národních přírodních rezervací. Pokud jste preferovali tělocvik a fyziku, budete si užívat tisíc kilometrů pochodu a přes třicet kilometrů nastoupaných výškových metrů na většinu nejvyšších vrcholů z procházených pohoří: Klínovec, Luž, Sněžka, Praděd, Lysá hora...

2) Hory odlehlé a tajemné

Užijte si atmosféru menších hor. Krkonoše a Jizerské hory asi navštívila většina z nás. Obrovské plus této cesty je, že vás zavede do hor, kam ještě tolik nedorazil cestovní ruch a které jsou odlehlé. Lužické hory, Broumovská vrchovina, Rychlebské hory, to jsou místa, která mají vlastní kouzelnou atmosféru, a když půjdete až u hranice, budete si říkat, že snad ani nejste doma.

3) Unikát

Labská bouda je jeden z architektonických monumentů této cesty. Zastavte se zde a možná také nebudete věřit, jak je tohle možné. Když navštívíte nedaleké krásné vodopády a sestoupíte trochu níže do Labského dolu, uvidíte neuvěřitelné výhledy připomínající krajinu Kanady. Návrat k Labské boudě vás vrátí zpět k nám. O to více si budete vážit nespočtu krásných chatiček, boudiček a horských chat, které do krajiny pěkně ladí.

4) Zaniklé obce

Většina cesty vede podél hranice, a tak máte skvělou možnost navštívit spousty míst, kde kdysi stály vesnice, dnes dávno zmizelé. Hned na druhém kilometru cesty je zaniklá obec Újezd, po které zbyl jen hřbitov, a postupně další, jako třeba Habartice nebo Zadní Doubice, přibývají. Buď zanikly vlivem výstavby, jako třeba obec Fláje, kterou zatopila přehrada se stejným jménem, nebo doplatily na historické události, které se přes české pohraničí prohnaly ve dvacátém století několikrát tam a zpátky. Tato místa jsou většinou označena a popsána a vyzařují atmosféru lokalit, kde kdysi žili lidé, kteří své domovy opustili.

5) Zahrajte si únikovou hru mezi lidmi

Při únikových hrách se většinou snažíte najít cestu z nějaké místnosti. Tato úniková hra je snahou vyhnout se davům na nejvíce turisticky exponovaných místech cesty. Hřensko, Sněžka, Adršpach, Pustevny jsou místa, která jsou krásná. Ale je obrovský rozdíl, zda sem dojdete v sobotu odpoledne a necháte se ušlapat davem, nebo zda zde budete procházet v úterý v dopoledních hodinách. Je tedy na odvaze každého dobrodruha, kdy se na tato místa vydá.

6) Dejte si Priessnitz(e)

Do Jeseníku cesta přichází přes Priessnitzovy lázně a vy zde máte šanci užít si léčebné kúry také. V samotném areálu jsou některé procedury volně přístupné a vy můžete zrehabilitovat unavené nohy. Samotné lázně jsou na nádherném místě a jejich atmosféru stojí za to si užít. Tvrdíme, že kdyby byl pan Priessnitz ještě naživu, na Cestu Českem by se určitě vydal taky!


Cesta Českem

Projekt dala dohromady parta nadšenců ve spolupráci s Klubem českých turistů. Cesta vede podél severní hranice a přes všechna zdejší pohoří: od Krušných hor přes Jizerky, Krkonoše, Jeseníky až po Beskydy. Na webových stránkách projektu naleznete veškeré informace k tomu, abyste se mohli vydat na pořádný výšlap: mapy, itinerář jednotlivých tras, pravidla chování v chráněných oblastech, co si vzít s sebou, ale třeba i tip, proč si nebrat pračku. Vznikla i FB skupina, kde vám dnes už přes 7000 dobrodruhů rádo poradí, s čímkoliv budete potřebovat. Motto treku je: „… může jít každý!“ Zkuste si ji užít s našimi tipy!


Českem bez obav!

Myslíte si, že nemáte dostatečnou fyzičku nebo dostatek zkušeností? Vše je zbytečné. Na to, abyste prošli tuto cestu, nemusíte být vrcholový sportovec ani zdatný lezec. Stačí, když občas chodíte, nebo se alespoň sem tam věnujete jakémukoliv sportu.

Pokud se obáváte nedostatku zkušeností, věnujte více času přípravě. Načtěte si, co si s sebou berou lidé, kteří chodí pravidelně, podívejte se pořádně do itineráře a pečlivě plánujte. Výhoda tohoto přechodu je, že kdykoliv by bylo potřeba, jste během chvíle v civilizaci.

Pochybujete, že česká příroda je tak atraktivní, aby se v ní dalo jít 1000 kilometrů? Budete sami překvapeni, jak jsou tyto hory krásné, jak má každé pohoří jinou atmosféru a že je vidíte z jiné perspektivy, než když do nich dojedete autem.