Údolím řeky Říčky k jeskyni Pekárně, v níž sídlili pravěcí lovci

Údolím řeky Říčky k jeskyni Pekárně, v níž sídlili pravěcí lovci Zdroj: ČTK

Ochozská jeskyně
Jeskyně Pekárna
Jeskyně Pekárna
Hádecký rybník
5
Fotogalerie

Tip na výlet: Údolím řeky Říčky k jeskyni Pekárně, v níž sídlili pravěcí lovci

V dnešním tipu na výlet se podíváme do Drahanské vrchoviny, respektive do nejjižnější části chráněné krajinné oblasti Moravský kras. Putovat budeme romantickým údolím Říčky, která pramení právě v Drahanské vrchovině a po překonání čtyřiceti kilometrů se nedaleko Židlochovic vlévá do Litavy. Během výletu prozkoumáme nejatraktivnější, zhruba dvanáct kilometrů dlouhý úsek mezi Ochozem u Brna a brněnskou Líšní. Vrcholem výletu bude volně přístupná jeskyně Pekárna, která je význačným archeologickým nalezištěm.

Výchozím bodem výletu je obec Ochoz u Brna, respektive úplně ideálně tamní myslivna pod Hádkem, kde je pro motorizované výletníky k dispozici parkoviště. Ti, kteří pojedou z Brna veřejnou dopravou, budou muset v Ochozu přesednout na autobus linky 202. Anebo se z Ochozu vydat po modré turistické značce po svých, přičemž do samotného údolí Říčky sejdou až asi dva kilometry pod myslivnou.

První část trasy mezi Hádkem a Ochozskou jeskyní nás bude provázet zelené turistické značení. Hned na začátku půjdeme okolo Hádeckého rybníka, který v létě slouží jako příjemné malé přírodní koupaliště. Když si s sebou přibalíte plavky, můžete se hned na začátek výletu osvěžit. Dál cesta vede pěkným skalnatým údolím, v jehož svazích si můžete povšimnout řady menších jeskyněk. Skutečnost, že procházíme krasovou oblastí, ostatně poznáte i na samotné Říčce, která se zhruba po půl kilometru od Hádeckého rybníka na moment propadne pod zem.

Ochozská jeskyně

Patrně nejatraktivnějším místem na celé trase je krásná, krápníky zdobená Ochozská jeskyně. Platí to ale jenom někdy, není totiž běžně veřejnosti přístupná. Občasně zde ovšem Česká speleologická společnost pořádá Dny otevřených dveří, při nichž se můžete s baterkou vydat do útrob jeskyně a kochat se množstvím roztodivných krápníkových útvarů včetně dvou nejkrásnějších – Smuteční vrby a Křtitelnice. Obyčejně jde o jeden víkend na jaře a jeden víkend na podzim. Jindy přijdete jen před uzamčený vchod.

Ani v takovém případě ovšem nemusíte příliš zoufat. Máte-li dobrodružnější povahu, můžete se totiž na průzkum několika zdejších jeskyní vydat i sami. V takovém případě si každopádně nezapomeňte baterku. Ve svahu přímo naproti Ochozské jeskyni najdete jeskyni Netopýrku, s celkovou délkou chodem kolem devadesáti metrů. Při průzkumu uvidíte zbytky sintrové výzdoby, spící netopýry a při troše šikovnosti se můžete proplazit až ke korytu podzemního potoka. Výlet plánujte na období, kdy netopýry nebudete rušit při zimování.

O pár desítek metrů dál se pak nachází jeskyně Švédův stůl, významná archeologická lokalita a jedno z mála nalezišť kosterních pozůstatků neandrtálského člověka na našem území. Její délka činí třicet metrů a díky propadlému stropu se v ní případně zorientujete i bez baterky. Ještě o pár desítek metrů na sever pak můžete objevit vstup do jeskyně Malčina. To už je ale spíš záležitost pro začínající speleology než pro běžné turisty.

Jeskyně Pekárna

Zhruba půl kilometru po proudu Říčky od Ochozské jeskyně pak díky jejímu monumentálnímu vstupu (23 metrů široký, šest metrů vysoký) určitě nepřehlédnete tunelovitou jeskyni Pekárnu. Je dlouhá 64 metrů a právě díky jejímu rozměrnému vchodu je v ní dostatek světla, a lze se v ní tedy relativně bezproblémově pohybovat i bez jakékoli výbavy. Víc než jako přírodní skvost je ale Pekárna známá svou historií. Bylo zde totiž nalezeno množství pravěkých kamenných i kostěných nástrojů i rytin na kostech zvířat, jež se datují zhruba do doby před 12 až 15 tisíci lety.

Okolo Říčky až do Brna

Od Pekárny pokračujeme dál po proudu Říčky, míjíme Kaprálův a Jelínkův mlýn. Na rozcestí u koupaliště Hornek můžeme – pokud ještě máme dostatek sil – odbočit na žlutou značku a vyběhnout nahoru na skálu na vyhlídku Hornek, která poskytuje nádherný pohled na zalesněné údolí bez známek civilizace. Ani to nevypadá, že jsme vlastně skoro na okraji druhého největšího města v Česku. Do brněnské Líšně to z rozcestí pod Hornekem dělá ještě asi pět kilometrů. Cesta po celou dobu mírně klesá, a tak příjemně uteče. Z Líšně pak už do centra Brna jezdí běžná MHD.

Spoustu dalších tipů na neotřelé výlety nabízí náš speciál ČESKO KŘÍŽEM KRÁŽEM.