Stožecká kaple

Stožecká kaple Zdroj: Jakub Smutný

Stožecká kaple
Stožecká skála
Stožecká kaple
4
Fotogalerie

Tip na výlet: Dřevěná poutní kaple nad šumavským Stožcem chrání pramen léčivé vody

Letošní březen evidentně nebude výletům zaslíbený měsíc. Kdo se nechce protivit vládním nařízením, tomu nezbývá než prozkoumávat leda tak hranice svého obecního katastru. Zkusme na chvíli věřit, že se nehezká situace kolem koronaviru během pár týdnů opravdu trochu uklidní a s prvními jarními slunečními paprsky budeme moci opět někam vyrazit. Alespoň do přírody. Možnost pěkné vycházky nabízí třeba okolí šumavské obce Stožec.

Stožec leží na území Národního parku Šumava, zhruba sedm kilometrů jihozápadně od městečka Volary. Obcí prochází železniční trať, díky níž má pravidelné přímé vlakové spojení s některými jihočeskými okresními městy (Českým Krumlovem, Českými Budějovicemi a Prachaticemi).

Okolní kopce a údolí nabízí nespočet možných tras pro pěší turistiku, cyklistiku a v zimě i pro běžky. My vřele doporučujeme nenáročnou procházku k malebné Stožecké kapli.

Od železniční zastávky ve Stožci to až přímo ke kapli dělá zhruba čtyři a půl kilometru. Nejprve se budete muset vydat po silnici směrem na České Žleby, po mostě překročit tok Studené Vltavy a hned za ním zabočit doprava a následovat žlutou turistickou značku vedoucí horskými loukami podél toku Mlýnského potoka. Na rozcestí s názvem Stožecká luka zahnete doprava na mírně stoupající asfaltku, žluté značení vystřídá modré.

Po kilometru a půl se dostanete k výletnímu altánku, u něj začíná krátká naučná stezka, která vás po poměrně příkrém stoupání zavede přímo ke kapli. Po cestě si můžete oddechnout u několika informačních tabulí podávajících základní informace o Stožecké kapli, bývalém hrádku na Stožecké skále i o zdejší přírodě.

Dřevěná kaple zasvěcená Panně Marii

Nádherná poutní kaplička Panny Marie leží v nadmořské výšce 950 metrů. Vystavěl ji v roce 1791 kovář Jakub Klauser z nedalekých Volar. Voda ze zdejšího pramene mu totiž údajně vyléčila zrak. V roce 1804 byla kaple přestavěna a začátkem druhé poloviny 19. století ji obohatila dřevěná přístavba.

Krásných dřevořezeb, které zdobí zejména její průčelí, se pak dočkala v roce 1914. Kaplička se stala oblíbeným poutním místem, a to hlavně díky léčivým účinkům vodního pramene a svatému obrázku Panny Marie. Mířili sem poutníci z Čech i Bavorska. Tradiční bohoslužby se tu tradičně konávaly na svátek Nanebevzetí Panny Marie v půli srpna.

Za doby komunismu se o kapli bohužel nikdo příliš nestaral, a tak v poměrně drsných horských podmínkách postupně chátrala. Koncem osmdesátých let se ale o její obnovu postaral Jan Kocourek z Prachatic. Znovu vysvěcena pak byla v srpnu 1990 tehdejším českobudějovickým biskupem a pozdějším kardinálem Miloslavem Vlkem. Obnoveny byly i tradiční mariánské poutě.

V roce 1985 byla kopie Stožecké kaple postavena v nedalekém bavorském Philippsreutu. Tam se nachází hned na okraji obce v rovince a je tak výrazně snadněji přístupná. Větší kouzlo má ale bezesporu kaple původní.

Modrá turistická značka od Stožecké kaple pokračuje ještě kousek dál, vzhůru na vyhlídku na Stožecké skále (976 metrů nad mořem). Na jejím vrcholu se tyčí pět metrů vysoký železný kříž a rozeznat můžete i zbytky bývalého strážního hrádku, který tu kdysi chránil obchodní Zlatou stezku. Z vrcholové skalky je pěkný pohled na okolí – na obec Stožec, šumavské vrcholy Třístoličník nebo Plechý a za dobré viditelnosti i na alpské velikány.

Spoustu dalších tipů na neotřelé výlety nabízí náš speciál ČESKO KŘÍŽEM KRÁŽEM.