Naučná stezka kolem rybníka Olšina na Šumavě

Naučná stezka kolem rybníka Olšina na Šumavě Zdroj: Profimedia.cz

Naučná stezka kolem rybníka Olšina na Šumavě
Naučná stezka kolem rybníka Olšina na Šumavě
Naučná stezka kolem rybníka Olšina na Šumavě
Naučná stezka kolem rybníka Olšina na Šumavě
5
Fotogalerie

Tip na výlet: Naučná stezka kolem rybníka Olšina na Šumavě je atraktivní i v zimě

Ještě před pár lety se sem nesmělo, šumavský rybník Olšina totiž býval součástí vojenského újezdu Boletice. V roce 2016 byla ovšem oblast kolem Olšiny z újezdu vyňata a místo se zpřístupnilo veřejnosti. Oblíbeným výletním cílem se rybník stal v minulém roce, kdy zde Vojenské lesy a statky vybudovaly a zprovoznily přes sedm kilometrů dlouhou naučnou stezku, vedoucí kolem celého rybníka. Měří přes sedm kilometrů, a tak počítejte, že si její návštěva vyžádá zhruba dvě hodinky.

Rybník Olšina se nachází v malebné pošumavské krajině, na okraji CHKO Šumava, jen pár kilometrů severně od vodní nádrže Lipno. Nejbližším větším sídlem je Horní Planá na břehu lipenského jezera.

Na výlet můžete vyjet vlastním automobilem. Při budování stezky a turistického zázemí se s motorizovanými návštěvníky počítalo, nedaleko informačního centra u rekreačního areálu VLS v jihozápadním cípu rybníka je připraveno dostatečně velké parkoviště.

Kolem rybníka ovšem vede i železniční trať spojující krajské město České Budějovice s Českým Krumlovem, Horní Planou a vltavským Novým Údolím. Pokud zvolíte železniční dopravu, vystoupit musíte v zastávce Hodňov. Z Budějovic to sem trvá přes hodinu a půl.

Rybník, který pamatuje katastrofu

Olšina leží v nadmořské výšce 731 metrů nad mořem a je tak jedním z našich nejvýše položených rybníků. Napájí jej Olšinský potok a zabírá plochu 138 hektarů. Hráz měří zhruba čtyři sta metrů.

Jeho historie sahá minimálně do patnáctého století, první písemná zmínka o něm totiž pochází z roku 1458. Spekuluje se ovšem i o tom, že byl ve skutečnosti založen cisterciáky z kláštera ve Zlaté Koruně už ve století čtrnáctém.

Černě se Olšina do historie zapsala kolem roku 1790, kdy se protrhla její hráz. Masy vody strhly řadu domů a zabily mnoho lidí, záplavová vlna na Vltavě pak údajně byla patrná až v Praze. Místo protržení hráze je patrné dodnes. Kousek odtud stojí historická rybářská bašta s mansardovou střechou. Budova je památkově chráněná a v jejích interiérech se nachází expozice rybářství a historie regionu.

Naučná stezka vede různými biotopy

Naučná stezka Olšina vás provede suchým i mokrým lesem, loukami a pastvinami, vlhkými lady i mokřady a rašeliništi. To vše nejbližší okolí rybníka nabízí. Část stezky vede po povalových chodnících, další úseky pak reálným přírodním terénem, jehož schůdnost je závislá na počasí. V době dešťů nebo oblevy počítejte s terénem spíše bahnitým.

Díky početným informačním panelům se turisté v průběhu sedmikilometrové procházky můžou dočíst mnoho zajímavostí o životě ve zdejších biotopech. Okolí rybníka je domovem celé druhové palety rostlin, ptáků i dalších živočichů. Místo je ostatně začleněno do ptačí oblasti Boletice, která patří mezi chráněná území Natura 2000.

Atraktivitu stezky pak umocňují různé zajímavě pojaté vyhlídky a drobné stavby. Při procházce tak uvidíte třeba vyhlídkové pontonové molo, vyhlídku ve tvaru ptačího hnízda nebo ptačí budku v lidské velikosti. Zvlášť fotogenickým místem je pak mostek vyvolávající vizuálně dojem bobří hráze.

Spoustu dalších tipů na neotřelé výlety nabízí náš speciál ČESKO KŘÍŽEM KRÁŽEM.