Doubravka

Doubravka Zdroj: Profimedia.cz

Krásenský vrch
Varhošť
Heřmanice
Akátová věž
U Tetřeví chaty
6
Fotogalerie

Podívejte se na Česko shora. Zajímavé volně přístupné rozhledny najdete v každém kraji

Krásy české krajiny si nejlépe užijete při pohledu z výšky. A nemusí to být rovnou z letadla nebo balónu. Stačí vyšlápnout na dostatečně vysoký kopec s rozhlednou a hned máte okolní kopečky, zalesněná údolí, louky, pole, vesnice i městečka jako na dlani. Podívali jsme se na české rozhledny a vybrali pro vás takové, které můžete navštívit bez ohledu na stávající opatření.

Doubravka, Praha

Unikátní vyhlídková věž v přírodním parku Čihadla na kopci Horka na Černém Mostě byla zpřístupněna v roce 2018 a ihned se stala oblíbeným výletním místem Pražanů. Navrhl ji architekt Martin Rajniš a v roce 2019 obdržela Národní cenu za architekturu. Ikonickou stavbu tvoří tři masivní nohy z akátového dřeva.

Třenická hora, Středočeský kraj

Třicetimetrová telekomunikační věž s vyhlídkovou plošinou z roku 2007 se nachází na východním svahu Třenické hory v Křivoklátské vrchovině, nad obcí Cerhovice, zhruba na půli cesty mezi Berounem a Rokycany. K vyhlídkové plošině ve výšce 20 metrů vede 108 schodů.

Slabošovka, Jihočeský kraj

Telekomunikační věž nedaleko jihočeské Besednice slouží jako rozhledna od roku 2002. Vyhlídková plošina se nachází ve výšce 24 metrů a uvidíte z ní vrcholky Slepičích hor, Novohradských hor, Blanského lesa a při dobré viditelnosti i Alpy.

Sedlo, Plzeňský kraj

Na vrchu Sedlo nedaleko Sušice byla dřevěná rozhledna postavená v roce 2009. Z jejího vrcholu se naskýtá nádherný výhled na šumavské vrcholy, uvidíte ale také třeba hrady Kašperk a Rabí.

Krásenský vrch, Karlovarský kraj

Mohutná kamenná věž na Krásenském vrchu nedaleko Horního Slavkova je jednou z vůbec nejpozoruhodnějších českých rozhleden. Má unikátní tvar spirály a schodiště se netradičně vine po jejím vnějšku. Vystavěna byla ve třicátých letech 20. století. Uvidíte z ní zejména kopce Slavkovského lesa, v pozadí pak i Doupovské a Krušné hory.

Varhošť, Ústecký kraj

Na vrchu Varhošť byla první rozhledna vystavěna již koncem devatenáctého století. Dnešní vyhlídková věž byla ale postavena až v 70. letech a v roce 2003 se dočkala opravy. Odměnou za výšlap vám bude pohled na město Litoměřice a okolní kopce Českého středohoří.

Heřmanice, Liberecký kraj

Zajímavá rozhledna vyrostla v roce 2012 nad Heřmanicemi u Frýdlantu. Postavena byla z modřínového dřeva a má tvar tubusu zakončeného kupolí. Po zdolání 99 schodů se můžete kochat výhledem na Lužické a Jizerské hory a Žitavskou nížinu.

Ruprechtický Špičák, Královéhradecký kraj

Rozhledna na nejvyšším bodu Javořích hor nabízí krásný kruhový pohled na české i polské území kolem města Broumov. Vyhlídková plošina se nachází ve výšce 22 metrů a vede na ni stovka schodů. Připravte se na náročné stoupání, a to buďto z Ruprechtic nebo Vižnova.

Boika, Pardubický kraj

Dřevěnou rozhlednu s vyhlídkovou plošinou ve výšce 11 metrů najdete nad Českými Lhoticemi. Nabízí pohled na Chrudim, Pardubice, Hradec Králové a při dobré viditelnosti i na Krkonoše a Orlické hory. Zajímavostí jsou schody, které k rozhledně vedou. Na každém najdou návštěvníci tabulku s názvem horniny, z níž byl ten který schod vytvořen.

Mařenka, Vysočina

Zhruba třicet metrů vysoká vyhlídková věž byla na nejvyšším vrcholu Třebíčska postavena v roce 2012. Na vrchol vede 156 schodů. Z plošiny uvidíte okolní krajinu České Kanady, ale i nejvyšší vrchol Českomoravské vrchoviny Javořici, za dobré viditelnosti i jihomoravskou Pálavu.

Akátová věž, Jihomoravský kraj

Elegantní, necelých 18 metrů vysokou věž, postavenou z akátového dřeva, najdete na vrcholu kopce Výhon nedaleko jihomoravských Židlochovic. Architektonicky neobvyklá rozhledna stojí od roku 2009 na trase naučné stezky okolo Židlochovic.

U Tetřeví chaty, Olomoucký kraj

Rozhledna u lyžařského areálu na Medvědí hoře nad městečkem Kouty nad Desnou má tvar osmnáctimetrového hranolu. Její ocelovou konstrukci kryje dřevěné obložení. Věž nabízí výhledy hned v několika výškových úrovních. Z jejího pláště totiž vyčnívají vyhlídkové terasy. Kochat se můžete pohledem na vrcholy Jeseníků.

Královec, Zlínský kraj

Necelých 22 metrů vysoká dřevěná rozhledna na vrchu Královci nabízí přenádherný pohled na krajinu Valašska. Nad Valašskými Klobouky stojí od roku 2006. Setkat se můžete i s názvy Na Finiši nebo U Cyrila Bureše.

Sosnová, Moravskoslezský kraj

Dřevěná rozhledna na Anenském vrchu u obce Sosnová na Opavsku byla postavena v roce 2018. Jedná se o dřevostavbu se sedmi patry a šestiúhelníkovou vrcholovou plošinou. Na výšku měří zhruba 25 metrů.

Spoustu dalších tipů na neotřelé výlety nabízí náš speciál ČESKO KŘÍŽEM KRÁŽEM.