Zámek Červená Lhota

Zámek Červená Lhota Zdroj: Profimedia.cz

Vyhlídka Máj
Štramberk
Dolský mlýn
Poutní místo Homole
Mumlavský vodopád
10
Fotogalerie

TOP 10: Kam za valentýnskou romantikou, když je všechno zavřené

Páry, které si i letos chtějí udělat romantickou oslavu svátku zamilovaných, mají omezené možnosti. Ostatně, tak jako i všichni ostatní. Na večeři při svíčkách v luxusní restauraci můžou rovnou zapomenout, stejně jako na romantické víkendové pobyty v hotelech, penzionech či horských chalupách. Zbývá se tak porozhlédnout po místech, z nichž romantika prýští bez ohledu na to, zda fungují či nefungují služby kolem. A právě pár takových míst najdete v dnešním žebříčku.

Červená Lhota

Renesanční zámek Červená Lhota nedaleko Jindřichova Hradce je asi nejromantičtější zámeckou stavbou v Česku vůbec. Poloha zámku na skalce uprostřed rybníka a jeho svítivě červená fasáda dodávají místu neopakovatelné kouzlo. Dojmu v posledních měsících trochu ubírá fakt, že je rybník vypuštěný, čerstvě napadaný sníh tuto nepříjemnost ale dalece vyvažuje.

Vyhlídka Máj

Vltavská vyhlídka Máj nedaleko středočeských Krňan je – nebudeme si nic nalhávat – až nepříjemně profláklou turistickou atrakcí. Že se nicméně jedná o neskutečně romantické místo, a to zejména při západu slunce, asi nikdo rozporovat nebude. V aktuálním mrazivém počasí ale hlavně dávejte pozor, ať neuklouznete a nezahučíte dolů.

Štramberk

Unikátní genius loci má i moravský Štramberk, ležící nedaleko Nového Jičína. Malé městečko se rozkládá na úbočí několika kopců a vyniká malebnými úzkými uličkami a dřevěnými roubenkami z osmnáctého a devatenáctého století. Nezaměnitelné panorama města doplňuje hradní zřícenina s ikonickou věží zvanou Trúba.

Dolský mlýn

Národní park České Švýcarsko je romantických zákoutí plný, jedno z těch vůbec nejhezčích najdete v blízkosti obce Vysoká Lípa. V hlubokém a divokém údolí říčky Kamenice se zde nachází malebné zříceniny starého Dolského mlýna. Místo vám bude povědomé hned z několika českých pohádek, natáčela se tu třeba Pyšná princezna nebo Peklo s princeznou.

Poutní místo Homole

Za poutním místem Homole s barokním kostelem zasvěceným Panně Marii Bolestné se musíte vydat k východočeské Lhotě u Potštejna. Kostelík stojí na vrcholu nevysokého kopce, zdejším unikátem je ale hlavně monumentální, přes sto metrů dlouhé kamenné schodiště, které vede od paty kopce až ke kostelu. Při pohledu zdola to působí jako schody přímo do nebe.

Mumlavský vodopád

Oblíbený cíl letních i zimních výletů, vodopád na říčce Mumlavě, naleznete jen kilometr východně od krkonošského zimního střediska Harrachov. Je považován za jeden z nejmalebnějších českých vodopádů, na výšku měří zhruba deset metrů. Cesta k němu je příjemná a nenáročná.

Český Krumlov

Všichni jistě doufáme, že cestovní omezení spojená s koronavirem brzo skončí, anebo se alespoň utlumí. Současná situace nám nicméně umožňuje zažít něco dosud nevídaného – a sice projít se romantickými zasněženými zákoutími Českého Krumlova bez davů asijských turistů na každém rohu. Větší městskou romantiku v Česku nenajdete.

Milenci v Adršpachu

Jedinečné kouzlo mají v zimě i česká skalní města. Třeba zrovna to nejznámější, Adršpašské skály v Broumovském výběžku. Romantickou procházku můžete podniknout kolem zdejšího jezera Pískovna anebo se vydat ke slavnému skalnímu útvaru Milenci.

Svatý kopeček u Mikulova

Romantických míst je na jižní Moravě plno, honosné zámecké parky a vinařské vesničky ale k návštěvě lákají spíše od jara do podzimu než v zimě. To mikulovský Svatý kopeček se vyplatí zdolat kdykoli. Fenomenální výhled na město a zámek, který se z něj naskýtá, totiž stojí za to, ať už je třicet nad nulou nebo třicet pod nulou. Ta pravá romantika pak nastává s paprsky zapadajícího slunce.

Grotta v Havlíčkových sadech

A nakonec i jeden tip přímo pro Prahu. Havlíčkovy sady, zvané též Grébovka, jsou perlou druhé městské části. Ani řada Pražanů (anebo spíš lidí žijících v Praze) o nich ale kupodivu neví. Nejkrásnější místo celého parku se nachází v jeho dolní části, kde byla pod kulisou honosných vinohradských domů postavena takzvaná Grotta. Jedná se vlastně o umělou skalku provrtanou jeskyněmi, doplněnou schodišti a vyhlídkovými terasami. Zkrátka romantická krása přímo uprostřed Prahy.

Spoustu dalších tipů na neotřelé výlety nabízí náš speciál ČESKO KŘÍŽEM KRÁŽEM.