Kam na běžky v blízkosti Prahy? K Příbrami na Středobrdskou magistrálu

Kam na běžky v blízkosti Prahy? K Příbrami na Středobrdskou magistrálu Zdroj: Martin Polívka, MAFRA, Profimedia.cz

Vrchol Houpák
Jordán pod Houpákem s pevnůstkou
Houpák, Tok
Letiště Hejlák
5
Fotogalerie

Kam na běžky v blízkosti Prahy? K Příbrami na Středobrdskou magistrálu

Milovníci zimních sportů to letos nemají úplně jednoduché. Vleky a lanovky vláda zavřela, nadšení lyžaři by se tak s lyžemi či snowboardy museli na svah vydrápat po vlastních, což není úplně proveditelná varianta. Lyžařské areály zaplnily rodinky na bobech, děti a mládež sjíždí kopce alespoň na lopatách a kluzácích. Pro dospělé se nabízí jedině běžky. Za atraktivními lokalitami nemusíte hned do Krkonoš, Jizerek nebo na Šumavu. Přes sedm desítek kilometrů běžkařských tras najdete i kousek za Prahou, ve středočeských Brdech.

Jedna z nejhezčích zimních tras divokou přírodou Brd se nazývá Středobrdská magistrála, měří zhruba 23 kilometrů a spojuje západní cíp Příbrami s obcí Zaječov na západním úbočí pohoří. Na trasu se můžete vydat z obou směrů, co do stoupání a klesání jsou obě alternativy podobné. Nutno však podotknout, že je výlet koncipován spíše pro zdatnější běžkaře. Z nadmořské výšky necelých 500 metrů nad mořem totiž cesta stoupá až na vrchol nejvyššího bodu celého pohoří, na Tok (865 metrů nad mořem).

Nástupní místa jsou dostupná hromadnou dopravou. Parkoviště pro osobní vozy nejsou ani v Podlesí u Příbrami, ani v Zaječově k dispozici. Vzhledem k tomu, že se nejedná o trasu okružní, by ovšem vlastní auto stejně moc nepomohlo. Do Příbrami se z Prahy dostanete vlakem anebo autobusem, do Podlesí anebo Orlova (kde se dá na trasu rovněž napojit) se pak můžete popovézt dalším autobusem. V případě, že budete chtít jet v opačném směru, musíte se vydat do Hořovic a odtud pak autobusem do Zaječova.

Popis trasy

Začíná se v obci Podlesí na okraji Příbrami. Zda trasa nejprve sleduje žlutou turistickou značku k rozcestí pod Dubovou horou a následně zahýbá k obci Orlov. Za Orlovem čeká náročné stoupání na hřeben Třemošná, odkud se pokračuje po cestě zelené turistické značky přes Ohrádku a Malou Ohrádku až dále k vrcholu Tok. Pod Tokem se nachází holá dopadová plocha bývalé vojenské střelnice, kde v zimě panují drsné podmínky srovnatelné s vrcholovými partiemi vyšších pohoří. Z Toku se pokračuje k vrchu Houpák a dále pak po známé brdské cestě Aliance, kterou nechal vybudovat kníže Colloredo-Mansfeld na konci 19. století, až k bývalému letišti Hejlák. Za ním se běžkařská trasa ohýbá doprava a několik set metrů následuje modrou turistickou značku. V tuto chvíli se již blíží cílová rovinka, obce Kvaň a Zaječov.

Zajímavá místa na trase

Na kraji lesa v Orlově roste tři sta let starý buk lesní, patřící od roku 1981 mezi chráněné památné stromy. Známý je pod názvem Orlovský buk. Vysoký je dvanáct metrů a obvod jeho kmene činí 358 centimetrů. Nedaleko od něj najdete dřevěnou sochu brdského ducha Fabiána.

Jihozápadně pod vrcholem Toku leží místo s poetickým názvem Carvánka. Kdysi se tu nacházela známá hájovna, ta však byla v roce 1931 kvůli vzniku vojenského areálu rozebrána, odvezena a znovu postavena na jiném místě. Dnes se tu nachází jen malebná louka s loveckou boudou a studánkou a také památníkem na bývalou hájovnu.

Vrchol Toku je zalesněný, kótu poznáte hlavně díky samorostu ve tvaru hlavy tetřívka. Vzhledem k okolo rostoucím stromům samotný vrcholek nenabízí žádné vyhlídky do kraje, na ty musíte chvilku počkat. Dočkáte se jich během jízdy severozápadním směrem k vrchu Houpák. Minete přitom i nesprávně označený vrchol Toku s teploměrem.

Zajímavostí v druhé části trasy je bezesporu bývalé vojenské letiště pod Hejlákem. Jedná se vlastně o jakési obrovské, 850 metrů dlouhé a 80 metrů široké „parkoviště“ vystavěné z panelových bloků. Vzniklo v utajení během druhé světové války. Před šesti lety se zde natáčelo několik scén koprodukčního filmu Anthropoid režiséra Seana Ellise.

V samém závěru výletu pak čeká jedna zajímavost i v obci Zaječov. V jejím středu totiž stojí augustiniánský klášter, založený už v roce 1262 Oldřichem Zajícem z Valdeka. A to na místě, kde se mu dle legendy zjevila Panna Marie.

Spoustu dalších tipů na neotřelé výlety nabízí náš speciál ČESKO KŘÍŽEM KRÁŽEM.