Orlické hory

Orlické hory Zdroj: Profimedia.cz

Kerpník (Jeseníky)
Pohyb po zasněžených cestách v přírodě vám usnadní takzvané nesmeky
Teplé pití do termosky
Aplikace Záchranka
5
Fotogalerie

Desatero rad a tipů, jak ve zdraví přežít zimní výlet do hor

Češi v posledních týdnech využili sněhové nadílky a vyrazili na jednodenní výlety do hor. Vzhledem ke covidovým omezením jde o jednu z mála kratochvílí, kterou lze zaplnit volný čas. Do zasněžených kopců se tak v hojném počtu vydávají i lidé, kteří by jinak sobotní den trávili spíš v obchodních centrech. A je to znát. Na zpravodajských webech se objevují zprávy o výletnících, kteří na horskou túru vyrazili v teplácích, teniskách, anebo dokonce jen v sandálech, aby si nakonec museli na pomoc zavolat záchranáře. Přinášíme proto pár rad a nezbytných pravidel, jak se v zimě pohybovat v horách. Jasně, Krkonoše a Šumava nejsou Alpy. Nezkušeného turistu, který je podcení, ale můžou stát život i tyhle naše malé české kopečky.

1. Pořádná obuv je základ

Na zimní túru do hor byste si měli vzít nejlépe pevné kotníkové pohory s kvalitní podrážkou. Doplňte je kvalitními teplými ponožkami nebo podkolenkami.

2. Nesmeky pro snadnější chůzi

Pohyb po zasněžených cestách v přírodě, zejména do svahu, je nepoměrně náročnější než pohyb po městském chodníku a může rychle vyčerpat. Chůzi vám usnadní takzvané nesmeky, návleky na obuv s ocelovými hroty.

3. Výlet dobře naplánujte

Vyrazte z domova raději už v ranních hodinách a ne až po obědě. Nezapomeňte, že se v zimě brzy stmívá. Pokud se kdekoli během túry zdržíte, může se stát, že se budete vracet potmě, což zásadně ztíží orientaci.

4. Přibalte baterku

Pro případ, že se výšlap přece jen protáhne, nezapomeňte si vzít spolehlivou nabitou baterku. V horách pouliční osvětlení nenajdete a mobil se vám určitě v tu nejméně vhodnou chvíli vybije.

5. Bez mobilu a powerbanky by to nešlo

Mobilní telefon si dnes asi s sebou bere každý kamkoli, nezapomínejte ale průběžně kontrolovat stav baterie. Když přijde nouze, musíte být schopni si rychle přivolat pomoc a se záchranáři komunikovat, což by se zbývajícími pěti procenty baterie šlo jen těžko.

6. Nainstalujte si aplikaci Záchranka

Aplikace slouží ke snadnému kontaktování záchranářů a její výhodou je, že automaticky ukládá a sdílí lokalitu, kde se právě nacházíte. Pokud se v horách ztratíte, budou záchranáři díky aplikaci jednoduše vědět, kde vás mají hledat.

7. Držte se značených tras

Zatímco v létě horské lesy mnohdy lákají k tomu, aby člověk sešel ze značené stezky a užil si odlehlejší místa, v zimě se do takových dobrodružství nepouštějte. Mějte jasný plán, kam a kudy půjdete, a toho se držte. Zkratky v zimě neplatí.

8. Teplé pití do termosky

Pokud jste zvyklí, že si s sebou na výlety nosíte pití v obyčejných PET lahvích, budete možná při zimní horské túře překvapeni, až po několika hodinách v silném mrazu vytáhnete z batohu kus ledu. To se vám s termoskou nestane.

9. Vezměte si náhradní oblečení

Všechno včetně bundy se vám do batohu pravděpodobně nevejde, alespoň pár náhradních suchých kusů oblečení vám ale může přijít vhod. Minimálně náhradní ponožky jsou nutnost.

10. Nepřeceňujte své síly

Asi nejdůležitější pravidlo ze všech, platné vždy a všude. Pokud vám v půlce plánovaného výšlapu připadá, že už máte dost, nelámejte to přes koleno, otočte se a vraťte se.