Cesta na Sniežne Stawki

Cesta na Sniežne Stawki Zdroj: Hana Jampílková

Rýchorský prales
Sniežne Stawki
Kotelní jámy
Liščí hora
Ptačí kámen
7
Fotogalerie

Objevte pětici krkonošských zákoutí, která zatím nejsou veřejnosti tak známá

Sněžka, Pramen Labe či Pančavský vodopád jsou místa, kde se dají pořídit nádherné fotografie a která snad každý správný český turista už navštívil. V poslední době jich tam rozhodně nesměřovalo málo. Pojďme se podívat na pět míst, kde na houfy turistů prozatím nenarazíte.

1)  Rýchorský prales

Rýchorský prales (Dvorský les) se mnoha lidem zaryje do paměti stromy se zakroucenými kmeny a větvemi porostlými mechem. Do této přírodní rezervace se vyplatí podívat zejména v podzimním období, kdy mlha a sychravé počasí dávají lesu tu pravou atmosféru. Před tím, než se ponoříte do jeho hlubin, navštivte rozhlednu Eliška, která se nachází nedaleko od vstupu do Rýchorského pralesa a ze které se vám zejména při východu slunce otevřou nádherné scenérie. Vstup je možný bez časového omezení.

2) Sniežne Stawki

Název napovídá, že se tohle místo nachází na polské straně Krkonoš. Jedná se o malá ledovcová jezera na dně Sněžných jam. Cesta k jezerům je poměrně náročná, jelikož se k nim nemůžete přiblížit žádnou lanovkou či veřejnou dopravou. Proto je potřeba, abyste se na tenhle výlet dostatečně připravili - zvažte, zda vaše fyzička stačí na převýšení, které vás na trase čeká, a sledujte předpověď počasí. Pokud vám bude přát, budete za námahu náležitě odměněni. K jezerům se dostanete například z Horních Míseček přes Vrbatovu boudu a Pramen Labe. V zimě je trasa uzavřena.

3) Kotelní jámy

Cesta okolo Kotelních jam nabízí řadu rozmanitých cílů, například Dvoračky, Pramen Labe, Sněžné jámy nebo Zlaté návrší. Chráněné území se nachází na jižních svazích Krkonoš pod horou Kotel. Cestu si můžete naplánovat například z Horních Míseček na Dvoračky a poté dolů přes Kotelní jámy. V zimě je oblast občas uzavírána Horskou službou kvůli lavinovému nebezpečí.

4) Liščí hora

Blízko Pece pod Sněžkou najdete vrchol zvaný Liščí hora, který stojí za návštěvu nejen díky krásným výhledům na Sněžku, lákadlem je také možnost ochutnat výborné borůvkové knedlíky v chatě „Na Rozcestí“. Cestou k tomuto vrcholu se zastavte na nejvyšší rozhledně Hnědý vrch, která je otevřená 24 hodin denně a můžete z ní pohlédnout do krajiny, kde spatříte Černou horu, Luční horu, a zejména Sněžku.

5) Ptačí kámen

Z tohoto místa máte nádherné výhledy na Medvědín či Labský důl a trasa sem není nijak náročná. Stačí zaparkovat ve Špindlerově Mlýně a buď pěšky, či autobusem se dostat na Špindlerovu boudu a odtud vyrazit směrem na Petrovu boudu a dál na Ptačí kámen.


Neznámé Krkonoše

Pod tímhle označením vystupuje parta lidí, kteří milují Krkonoše. Jejich cílem je, aby v Krkonoších vládl klid a pořádek a aby lidé odjížděli domů s úsměvem na tváři a pocitem, že to dnes tam nahoře bylo opravdu prima.

Na webu www.neznamekrkonose.cz najdete rady a tipy na výlety do neznámých míst, jak se v horách chovat, co nezapomenout před výletem, kde složit hlavu nebo kdy vyrazit na Sněžku, aniž se tam budete tísnit se stovkami lidí.


Jak se připravit na výšlap

  • Zjistěte si před výletem předpověď počasí.
  • Ověřte si, zda se zrovna trasa neopravuje.
  • Mějte dostatek jídla, vody a něco sladkého na zub.
  • Vyrazte v kvalitní obuvi s pevnou podrážkou.
  • Vezměte na cestu parťáka.
  • Mějte v mobilu aplikaci Záchranka a Mapy.cz.
  • Dodržujte pravidlo: Co si do hor přineseš, to si taky odneseš.