Nejstarší anglický park v Čechách skrývá novogotický chrám i tisíciletý dub

Nejstarší anglický park v Čechách skrývá novogotický chrám i tisíciletý dub Zdroj: Profimedia.cz

Zámek Krásný Dvůr
Panův templ
Zámecký park
Čínský pavilon
Zámecký park
8
Fotogalerie

Nejstarší anglický park v Čechách skrývá novogotický chrám i tisíciletý dub

Novogotický chrám, původně rozhledna, je nejnápadnější stavbou nejstaršího anglického parku v Čechách – v Krásném Dvoře.

Patří k zámku, který majitelům příliš štěstí nepřinášel. Václav Petipeský z Chýš byl za účast ve vzpouře proti císaři Ferdinandovi I. 22. srpna 1547 sťat. Šimon Karel Údrčský z Údrče zas sympatizoval s povstáním českých stavů proti císaři Ferdinandu II. natolik, že po bitvě na Bílé hoře o zámek přišel. Od roku 1649 až do roku 1945 patřil zámek Černínům.

Hrabě Jan Rudolf Černín byl na zkušené v Anglii i se svým zahradníkem. V letech 1773–1783 nechal vytvořil romantický anglický park s rybníčky, můstky, altánky, voliérou i jeskyní. Nechybějí poustevny, orientální pagody, Panův templ a další zvláštnosti. Dnes jeden z nejlépe dochovaných parků překonali velikostí až v Průhonicích. To se ovšem jeho stavitel hrabě Arnošt Emanuel Sylva-Taroucca v Krásném Dvoře inspiroval.

Park navštívili kněžna Zaháňská i kníže Metternich. Johann Wolfgang Goethe zde pobýval 5. srpna 1810. Básníka připomíná dub, jehož věk se odhaduje na 800 až 1000 let, obvod kmenu je přes devět metrů. Jmenuje se - jak jinak - Goethův. Dalším úctyhodným dubům však už více než pět set let není.