Zřícenina gotického hradu Lichnice

Zřícenina gotického hradu Lichnice Zdroj: Profimedia.cz

Zřícenina gotického hradu Lichnice
Zřícenina gotického hradu Lichnice
Zřícenina gotického hradu Lichnice
4
Fotogalerie

Tip na výlet: Prozkoumejte ruiny středověké Lichnice

Zříceninu gotického hradu, zbudovaného v polovině třináctého století rodem Ronovců, najdete na skalnatém návrší nad obcí Třemošnice. Nachází se asi patnáct kilometrů jihovýchodně od Čáslavi a přibližně stejně tak daleko jihozápadně od Chrudimi. Hrad i obec spadají do okresu Chrudim a Pardubického kraje, o něco lépe přístupné jsou ale ze středních Čech, tedy od Čáslavi. Odtud jezdí do Třemošnice pravidelný vlakový spoj.

Na kopci zvaném Světlík nebo Světlice stávalo hradiště již ve dvanáctém století. Kamenný hrad tu postavil v polovině třináctého století Smil Světlický z rodu Ronovců. Sídlo bylo nazváno Lichtenburk neboli Lichnice. V průběhu následujících staletí byla Lichnice majetkem českých králů, roku 1333 ji získal Jan Lucemburský. Nějakou dobu zde pobýval i Karel IV.

Zajímavou kapitolou lichnické historie bylo také 15. století, kdy byl obléhán husity, a to hned dvakrát. Druhé obléhání trvalo celý dlouhý rok a hradní posádka se nakonec vzdala. Osudné pro Lichnici nicméně nebyly ani husitské války, ani požár z roku 1610, a dokonce ani obléhání Švédy v polovině sedmnáctého století. Pomyslným hřebíčkem do rakve hradu se stal rozkaz císaře Ferdinanda III. k poboření mnoha českých hradů, aby se nestaly sídly loupeživých band a útočišti nepřátel. Lichnice od té doby pustla a stala se zdrojem levného kamene jakožto stavebního materiálu pro budování domů v přilehlém městečku.

Právě město Třemošnice dnes hradní zříceninu spravuje. Do dnešních dnů se z kdysi mohutného sídla zachovaly zejména zbytky válcové věže, sklepy, části palácových zdí, brána, příkopy a valy. V roce 2017 byla v rámci hradu vybudována vyhlídková plošina, která ještě umocnila už tak přenádherné rozhledy do kraje, které lichnický hradní vrch dosud nabízel i bez rozhledny.

Hrad je oficiálně přístupný od dubna do října. Po cestičce kolem hradní brány se dá nicméně projít kdykoli a návštěvě tak nic nebrání ani v zimních měsících. Přijdete v tom případě jen o menší hradní muzeum, které bývá v sezóně v provozu z jedné z dochovanějších, zastřešených hradních budov, případně o průvodcovský výklad.

Od vlakové zastávky v Třemošnici to je až k hradní bráně něco málo pod dva kilometry. Z městečka k hradu vede červeně značená turistická značka.

Co vidět v okolí

Protože Lichnice leží v chráněné krajinné oblasti Železné hory, jsou v bezprostřední blízkosti k vidění i některé přírodní zajímavosti. V podstatě hned v sousedství zříceniny naleznete skalní vyhlídku nesoucí název Dívčí kámen, která skýtá pěkný pohled na Lovětínskou rokli.

Se skálou se mimochodem pojí pověst o zlé princezně Miladě, která své nápadníky nutila ke splnění absurdně těžkého úkolu. Měli se i se svým koněm třikrát otočit na skalním výběžku. Mnoho jich zde umřelo, až jednomu rytíři se princeznin výmysl splnit podařilo. Poté ji v rámci pomsty za své předchůdce probodl mečem a shodil do rokle.

Další zajímavost v okolí připomíná husitské války. Je jí  600 až 800 let starý Žižkův dub ve vesničce Podhradí. Obvodem kmene se řadí mezi pět nejmohutnějších památečních dubů v České republice. Znám je pod Žižkovým jménem, a to přesto, že se slavný vojevůdce ani jednoho ze dvou již zmíněných husitských obléhání Lichnice osobně nezúčastnil. Dub byl dle pověsti vysazen při příležitosti stavby Lichnice a to v místě u původní první hradní brány. Najdete jej v ohybu červené turistické značky při cestě z Třemošnice.

Spoustu dalších tipů na neotřelé výlety nabízí náš speciál ČESKO KŘÍŽEM KRÁŽEM.

Snímky si můžete prohlédnout v naší fotogalerii: