Jeskyně víl

Jeskyně víl Zdroj: Profimedia.cz

Jeskyně víl
Jeskyně víl
Brtnické ledopády
Brtnické ledopády
5
Fotogalerie

Brtnické ledopády a Jeskyně víl: Za zmrzlou krásou Českého Švýcarska

S příchodem zimy jsme si pro vás připravili tip na výlet, který nemá smysl podniknout jindy než právě v zimě. Podíváme se do nejsevernější části České republiky, do Šluknovského výběžku. V zapadlejší části národního parku České Švýcarsko, u obcí Brtníky a Kyjov, tu příroda v zimním období vytváří podívanou jako z disneyovské pohádky Ledové království. V údolí Vlčího potoka najdete hned několik obrovských barevných ledopádů a v údolí Křinice u Kyjova pak jeskyni vyzdobenou stovkami drobných ledových krápníků.

Míra krásy těchto míst zcela závisí na počasí. Zdejší ledová výzdoba vzniká a mohutní díky vodě z tající sněhové pokrývky, která stéká dolů do studených roklí a tam znovu zamrzá. Bere přitom s sebou různé sedimenty (zeminu, křemičité a železité písky), a části ledových útvarů tím zabarvuje do červena, hněda nebo oranžova.

V mimořádně teplých zimách bez sněhové pokrývky tu toho k vidění příliš nebude, stejně tak nejsou pro tvorbu ledopádů ideální ani náhlé tuhé mrazy, kdy dolů do roklí nemá co stékat. Naopak dobrý čas k plánování návštěvy této lokality nastává tehdy, když je dostatek sněhu a teploty delší dobu oscilují kolem nuly. Sníh pak tedy dostává šanci postupně odtávat a zásobit ledopády v chladnějších údolích, kde se dosud drží mráz, vodou.

Brtnické ledopády

Výchozím bodem k návštěvě Brtnických ledopádů je obec Brtníky. Tu s okolními městy (Rumburk, Krásná Lípa, Varnsdorf nebo Mikulášovice) spojují autobusové linky i regionální vlaky. Při cestě ze vzdálenějších míst republiky je ovšem určitě pohodlnější přijet vlastní vozem, abyste nemuseli spoléhat hned na několik přestupů mezi různými spoji.

Z Brtníků se musíte vydat jižním směrem po zelené turistické značce. První zajímavost na vás bude čekat zhruba po dvou a půl kilometrech – a to sice ledopád s názvem Opona. Na výšku měří osm metrů a má naoranžovělou barvu. Po dalších pár stech metrech narazíte na odbočku k ledopádu Konírna a pozůstatkům Brtnického hrádku. Odtud už je to jen kousek k rozcestí Vlčí potok – u skály. Zde můžete pokračovat po zelené značce po proudu potoka až k soutoku s říčkou Křinicí a dál do Kyjovského údolí.

Ještě předtím ale doporučujeme jít proti proudu, kde jsou k vidění další ledopády. A to většinou na krátkých slepých odbočkách z hlavní cesty kolem potoka. Určitě byste neměli minout ledové Varhany, Vlčí stěnku, Křepelčí stěnku a především Velký ledový sloup. To je nejmohutnější ledopád celé oblasti a měří víc než deset metrů. V případě, že nebudete chtít pokračovat k Jeskyni víl v Kyjovském údolí, můžete se touto cestou vrátit zpátky do Brtníků.

Kouzelná Jeskyně víl

Druhý cíl výletu, tedy Jeskyně víl, se nachází v Kyjovském údolí, zhruba v polovině turistické a cyklistické stezky mezi Kyjovem a rozcestím Turistický most, kde se do Křinice vlévá Vlčí potok. Spíš než o jeskyni v pravém slova smyslu se jedná o mohutný skalní převis. Cesta přímo k němu byla ještě donedávna vcelku nebezpečná, bývalo totiž nutné zdolat poměrně strmý svah, což se zvlášť v zimním období neobešlo bez rizika a občasných zranění. Loni tu však správa národního parku nechala vybudovat schody, přístup k jeskyni se tak výrazně zjednodušil.

A co že je tu k vidění? Desítky, ba možná stovky drobných rampouchů, které vytváří voda stékající z pískovcové skály. Ledové krápníky vyrůstají ze stropu, ale i ze země a připomínají zástupy drobounkých nadpřirozených bytostí – kouzelných víl. Atmosféru umocňují hořící čajové svíčky, které turisté přinášejí, aby podzemní prostory prosvětlili. Negativním aspektem jsou ale svíčky vyhořelé. Kvůli nim pak jeskyně s jarní oblevou jednak začíná připomínat smetiště, jednak kalíšky občas zarůstají i přímo do ledové výzdoby, což zrovna pěkně nepůsobí. Proto – přinesete-li vlastní čerstvou svíčku – pár těch vyhořelých rovnou i odneste.

Spoustu dalších tipů na neotřelé výlety nabízí náš speciál ČESKO KŘÍŽEM KRÁŽEM.

Snímky si můžete prohlédnout v naší fotogalerii: