Kostel Nanebevzetí Panny Marie v Neratově

Kostel Nanebevzetí Panny Marie v Neratově Zdroj: Profimedia.cz

Kostel Nanebevzetí Panny Marie v Neratově
Kostel Nanebevzetí Panny Marie v Neratově
Kostel Nanebevzetí Panny Marie v Neratově
Kostel Nanebevzetí Panny Marie v Neratově
5
Fotogalerie

Kostel v Neratově zničila Rudá armáda, dnes je z něj unikát

Kdybyste do Neratova v Orlických horách přijeli před zhruba třiceti lety, našli byste v podstatě vylidněnou ves, opuštěná stavení a ve srázu nad obcí ponuré ruiny kostela Nanebevzetí Panny Marie. Příběh Neratova měl ale šťastný konec. Díky snaze faráře Josefa Suchára a neziskové organizace Sdružení Neratov obec takříkajíc vstala z popela. Sdružení pomáhá lidem s postižením a i za jejich pomoci se mu povedlo vrátit do Neratova život a obnovit zdejší poutní místo.

Neratovský kostel dnes může být opětovně oblíbeným výletním cílem. Na první pohled zaujme krásně opravená přední fasáda a dvě kostelní věže s báněmi. To pravé překvapení ale na návštěvníky čeká až v interiéru. Kostel se totiž vymyká svou částečně prosklenou střechou. Moderní prvek dává v tomto případě památce dojem mimořádnosti a líbit se snad bude i těm, kteří jinak jakékoli moderní zásahy do staré architektury považují za dílo Satanovo. Ale popořádku.

Jak šel čas v Neratově

Historie Neratova sahá do patnáctého století, kdy vznikl jako osada sklářů. Na významu nabyl ve století sedmnáctém. Rokytnický farář tu tehdy nechal dle svého snu vyřezat sošku Panny Marie a Neratov se stal poutním místem. Původní dřevěný kostelík pak v průběhu první poloviny osmnáctého století nahradil nový barokní chrám Nanebevzetí Panny Marie. Jeho architekt není s určitostí znám, někdy se autorství připisuje Giovannimu Battisovi Alliprandimu.

Zkázonosné bylo pro neratovský kostel období druhé světové války. Vyhořel totiž po zásahu střelou Rudé armády. Stala se z něj ruina, a za doby komunismu se dokonce schylovalo k jeho celkové demolici. K té naštěstí nedošlo, nebyly na ni peníze.

Naděje začala svítat po revoluci. Už v roce 1990 se obnovila poutní tradice a začaly se pořádat bohoslužby pod širým nebem. V roce 1992 se podařilo chrám dostat na seznam kulturních památek. Téhož roku vzniklo Sdružení Neratov, které začalo dávat kostel do pořádku. Unikátní skleněnou střechou se kupříkladu může pyšnit od roku 2007.

Informace pro turisty

Neratovský kostel dnes můžete navštívit doslova kdykoli. Jeho dveře se totiž nikdy nezamykají. „Na co kostely, které jsou zavřené,“ shrnuje filozofii místních citace faráře Suchára na webu sdružení. Přijít tak klidně smíte třeba uprostřed noci a prosklenou střechou pozorovat oblohu plnou hvězd. Když ovšem přijdete v běžné denní době (od pondělí do soboty mezi 9.00 a 16.30, v neděli mezi 11.00 a 16.30), budete moci navštívit i kostelní věže a pokochat se pěknou vyhlídkou.

Neratov najdete v Královéhradeckém kraji, v údolí Divoké Orlice, přímo na hranici s Polskem. Leží na silnici II/311, která spojuje Deštné v Orlických horách s Lanškrounem. Občasné autobusové spojení je s Deštným, Rokytnicí, Lanškrounem a Žamberkem.

Další cíle v okolí

Neratov leží v CHKO Orlické hory. Po žluté turistické značce se můžete vydat třeba k přírodní rezervaci Komáří vrch a odtud pokračovat po červené na Anenský vrch. Na něm najdete 17 metrů vysokou, volně přístupnou rozhlednu. Když budete pokračovat po červené ještě dále, dojdete asi po dvou kilometrech k pevnostní tvrzi Hanička. Ta vznikla před druhou světovou válkou k obraně severní hranice. Dnes je tvrz zpřístupněná, a to mezi květnem a říjnem.

Spoustu dalších tipů na neotřelé výlety nabízí náš speciál ČESKO KŘÍŽEM KRÁŽEM.

Snímky si můžete prohlédnout v naší fotogalerii: