Město Písek

Město Písek Zdroj: Profimedia.cz

Albrechtice nad Vltavou
Kapličkový hřbitov v Albrechticích nad Vltavou
Kamenný most v Písku
Rozhledna Jarník
5
Fotogalerie

Tip na výlet: Od unikátního kapličkového hřbitova v Albrechticích až k nejstaršímu mostu v Čechách

Dnešní tip na výlet nás zavede do malebné krajiny jižních Čech. Nejprve se zastavíme v malé vesničce Albrechtice nad Vltavou, kde si prohlédneme jedinečný kapličkový hřbitov u kostela svatého Petra a Pavla. Pak se přesuneme do lesů nad Albrechticemi, do přírodního parku Písecké hory s množstvím turistických a cyklistických tras. Dojdeme až k rozhledně na Jarníku, odkud si užijeme pěkné výhledy do okolí. Výlet pak zakončíme v okresním městě Písek.

Mírně zvlněné krajině Táborské pahorkatiny mezi jihočeskými městy Písek, Tábor a České Budějovice dominuje především nepřehlédnutelná jaderná elektrárna Temelín. V jejím stínu lze nicméně najít i několik turisticky docela atraktivních míst. A právě jedno takové zapadlé, leč pozoruhodné místo dnes navštívíme.

Albrechtice nad Vltavou jsou obec asi o devíti stech obyvatelích v okrese Písek a jadernou elektrárnu mají skutečně za humny. Protože lze Albrechtice jen těžko považovat za turisticky významné místo, je dopravní spojení obce s okolním světem poměrně chabé. Ideálně se tak na výlet vydejte vlastním vozem. A to buďto přímo až do Albrechtic, anebo do okresního Písku. Odtud do vsi několik autobusů denně zajíždí.

Jedinečné vzpomínání na zesnulé v Albrechticích

V obci je k vidění v podstatě jedna jediná zajímavost. Ale rovnou taková, kterou jinde v Česku nenajdete – a i v celosvětovém měřítku se jedná o raritu. V severovýchodním cípu obce stojí starý kostelík Petra a Pavla, postavený už ve 12. století v románském slohu. Jeho dnešní podoba odpovídá barokní přestavbě ze století osmnáctého. Kolem kostela se rozprostírá hřbitov.

To by ještě pořád nebylo ničím zvláštní, kdyby v roce 1840 nepřišel místní farář Vít Cíza s nápadem ozvláštnit hrob svých bližních výklenkovou malovanou kapličkou. Postupně se přidávali další místní vesničané, kteří chtěli místo vzpomínání na své blízké obdobným způsobem vylepšit. Jedna kaplička vyrůstala vedle druhé a během pěti let tak byl celý areál hřbitova kolem dokola obehnán kapličkovou zdí. Další kapličky pak vznikaly přímo na zdi kostela.

V současnosti je na albrechtickém hřbitově k vidění přes osmdesát kapliček s malbami a verši na památku zesnulých. Malby se v průběhu staletí povětrnostními vlivy poškozovaly a byly proto často opravovány a přemalovány. Za doby komunismu byly dokonce originální malby překryty betonovými bloky a nahrazeny malbami novými. Záchrana výjimečné památky pak proběhla mezi lety 2007 až 2013, poté co obec získala kapličkovou zeď do svého vlastnictví a v rekonstrukci pomohly peníze z evropského fondu pro regionální rozvoj.

Rozhledy z Jarníku

Albrechticemi prochází červená turistická značka. Kdo se po ní vydá směrem na západ, brzy se ocitne v rozlehlých lesích Píseckých hor. Zhruba po dvanácti kilometrech se pak dojde pod vrchol Jarníku. To je 609 metrů vysoký kopec, který se tyčí přímo nad městem Písek. Komu se zdá dvanáct kilometrů jako příliš dlouhá trasa, může si na Jarník vyšlápnout přímo z Písku, respektive z místní části Budějovické Předměstí. Od rozcestí U Vodáka, kde je k dispozici parkoviště, to je až na vrchol ani ne dva kilometry.

Na vrcholu kopce byla v roce 1997 vystavěna železná věž s vysílačem, která slouží jako rozhledna. Na vyhlídkovou plošinu ve výšce 35 metrů vede 191 schodů. Z ochozu se naskýtají výhledy nejenom na Písecké hory, ale i na vzdálenější Brdy, Šumavu, Novohradské hory nebo Blanský les.

Poté už jenom stačí sejít dolů do Písku, kde lze výlet zakončit v některé z místních restaurací. Anebo procházkou po historickém centru města. Písek je proslulý zejména svým kamenným mostem, jenž je ještě starší než pražský most Karlův. Ve městě jsou ale k vidění i další zajímavosti – třeba Prácheňské muzeum v areálu bývalého hradu, Zemský hřebčinec anebo muzeum v Elektrárně královského města Písku. Ta má co dočinění se známým vynálezcem Františkem Křižíkem a Písek byl díky ní jedním z prvních českých měst se stálým veřejným elektrickým osvětlením.

Spoustu dalších tipů na neotřelé výlety nabízí náš speciál ČESKO KŘÍŽEM KRÁŽEM.

Snímky si můžete prohlédnout v naší fotogalerii: