Hazmburk

Hazmburk Zdroj: Profimedia.cz

Střekov
Sukoslav
Oltářík
Košťálov
Ostrý
10
Fotogalerie

Křížem krážem krajem starých hradů: Nejlepší zříceniny Českého středohoří

České středohoří, pohoří vzniklé sopečnou činností na severu Čech, nabízí mnoho možností k výletům. Tak třeba jeho nejvyšší hora Milešovka je s oblibou vyhledávána zejména v časech inverze, kdy ze svého vršku nabízí úchvatné výhledy na krajinu zalitou mlhou a oblaky. Vyplatí se ale vyšplhat i na další místní kopce. Na mnoha z nich navíc čekají na objevení pozůstatky dob minulých. Kompletně dochovaných hradů tu moc nenajdete, zřícenin je zde ale plno. Vybrali jsme pár těch nejhezčích a poradíme, jak se k nim dostat.

1) Házmburk

Již z dálky viditelná dominanta širého okolí byla postavena Lichtenburky v první polovině čtrnáctého století ve stylu gotiky. Z hradu se dodnes zachovaly především dvě mohutné vysoké věže, jejichž silueta je nezaměnitelná. Výše položená z nich slouží jako rozhledna, výhled je bezkonkurenční. Na Házmburk se nejlépe dostanete po červené turistické značce z Libochovic, kde byste určitě měli okouknout i tamní barokní zámek.

2) Střekov

Zřícenina hradu Střekov střeží údolí Labe asi dva kilometry jižně od krajského Ústí. Založit jej nechal pravděpodobně král Jan Lucemburský ve čtrnáctém století. Dnes jej podobně jako některé další objekty v severních Čechách vlastní rod Lobkoviců. V zimě bývá hrad uzavřen, start nové sezóny se plánuje na březen. Hrad je jednoduše dostupný z Ústí nad Labem, ideálně od železniční stanice v městské části Střekov.

3) Sukoslav

Hrad Sukoslav můžete znát také pod označením Kostomlaty – nachází se totiž na území obce Kostomlaty pod Milešovkou. Hrad založili ve 14. století pánové z Oseka a jeho zříceniny jsou dnes volně přístupné. Jedna z hradních věží přitom slouží jako rozhledna, z níž je krásný výhled na České středohoří i Krušné hory. Z Kostomlat na hrad vede zelená turistická značka. Návštěvu hradu lze spojit s výletem na Milešovku, která je vzdušnou čarou vzdálena jen necelé čtyři kilometry.

4) Oltářík

Z hradu Oltářík, který krátce po skončení husitských válek nechal vybudovat husitský hejtman Jakoubek z Vřesovic na 566 metrů vysoké čedičové kupě, se toho do dnešních dnů mnoho nezachovalo. K vidění je vlastně jen pár obvodových zdí, hrad je tedy celoročně volně přístupný. A přestože je zřícenina maličká, za návštěvu stojí díky své poloze. Vrcholová skalka je nezalesněná a nabízí nádherný výhled do okolí. Nejbližší železniční zastávka je v asi šest kilometrů vzdálených Třebívlicích.

5) Košťálov

Hrad Košťálov, který byl založen patrně v první polovině 14. století neznámo kým, by šlo popsat velmi podobně jako předchozí Oltářík. I z Košťálova zbyly jen pozůstatky jednoho obytného paláce a i on dlí na vrcholové skále mohutné čedičové kupy, jež se zdvíhá vysoko nad okolí. Nejlepším výchozím místem k návštěvě jsou nedaleké Třebenice, odkud na hrad míří červená turistická značka.

6) Ostrý

Hrad Ostrý je další typickou zříceninou Českého středohoří – jedná se o malé zbytky zdí zabírající vrcholovou plošinu sopečného kuželu, který se v případě Ostrého tyčí do výšky 553 metrů nad mořem. Založen byl ve 30 letech 15. století a už v polovině století 16. byl opuštěn. Leží asi dva kilometry jihovýchodně od Milešova, který je nejvhodnějším výchozím bodem k jeho návštěvě.

7) Skalka

Hrad Skalka byl vybudován ve čtrnáctém století, za třicetileté války jej zdemolovali Švédové. Ze zdiva zbořeného hradu poté Hrzánové z Harasova přímo pod ním postavili barokní zámek, který se dochoval dodnes. V sezóně jsou v něm přístupné různé výstavy, zaměřené mimo jiné na hrady Českého středohoří. Z původní stavby se dodnes dochovala pouze věž zvaná hladomorka. Hrado-zámecký komplex leží nad obcí Vlastislav. V relativní blízkosti jsou pak i zříceniny Košťálov a Oltářík, jež lze zvládnou v rámci jednoho výletu.

8) Kamýk

Zříceniny strážního hrádku Kamýk naleznete na vysoké skále nad stejnojmennou obcí jen pár kilometrů severozápadně od Litoměřic. Ve 14. století Kamýk vznikl z rozhodnutí krále Jana Lucemburského za účelem ochrany obchodních cest. Dochovalo se z něj jen pár nevysokých zdí nalepených na vrcholové skalce.

9) Kalich

Hrad Kalich nechal v roce 1421 vybudovat sám slavný vojevůdce Jan Žižka z Trocnova jako své rodové sídlo. Hrad měl taktéž strategický význam při obléhání Litoměřic a obraně proti útokům severočeské katolické šlechty. Hrad vynikal fortifikačním systémem, který z něj dělá památku evropského významu. Laik však dnes z hradu uvidí jen nevysoké zbytky zdiva. Z holé vrcholové plošiny se nicméně naskýtají pěkné rozhledy. Výchozím bodem k návštěvě hradu je obec Třebušín.

10) Oparno

Zřícenina hradu Oparno je vhodnou alternativou pro ty, kteří chtějí v Českém středohoří navštívit alespoň jednu zříceninu, ale nejsou ochotni se u toho moc zapotit. V porovnání s ostatními hrady v okolí totiž Oparno leží skoro v rovince. Do dnešní doby se z hradu dochovaly zbytky plášťové hradby a sklepy. Nejbližší železniční zastávka se nachází v podstatě přímo pod hradem, ve vsi Oparno. Od ní zbývá k hradu ujít asi jen 400 metrů po zelené značce, převýšení činí ani ne 50 metrů.

Spoustu dalších tipů na neotřelé výlety nabízí náš speciál ČESKO KŘÍŽEM KRÁŽEM.

Snímky si můžete prohlédnout v naší fotogalerii: