Čertovo jezero

Čertovo jezero Zdroj: Profimedia.cz

Peklo
Čertova stěna
Čertovy hlavy
Čertovy varhany (Panská skála)
Skalní útvar Čertovo břemeno
7
Fotogalerie

Kde v Česku hledat pekelníky anebo Po čertech vypečený výlet!

Mikuláš letos vyšel na víkend, což je pěkná příležitost upořádat rodinný čertovský výlet. Vezměte své zlobivé ratolesti na pořádnou procházku do přírody, třeba právě na místa, která jsou po čertech pojmenovaná a točí se kolem nich čertovské pověsti. A když budete chtít být hodně styloví, můžete je tam rovnou i obdarovat.

Peklo

Pokud budete hledat domov všech českých čertů, měli byste vyrazit k Novému Městu nad Metují ve východních Čechách. Právě tady se totiž nachází Peklo, romantické údolí soutoku Metuje a Olešenky. Zdejší starý mlýn, nazývaný Pekelec, byl na začátku 20. století přestavěn podle návrhu význačného architekta Dušana Jurkoviče na výletní hospůdku. Takzvanou Bartoňovu útulnu dnes zdobí motivy čertů, podnik také nabízí různé čertovské speciality.

Čertovo jezero

Čertovo jezero je jedním z pěti ledovcových jezer na české straně Šumavy. Najdete ho ve výšce 1030 metrů nad mořem, plochu má zhruba deset hektarů. Jeho jméno je údajně odvozeno od tajuplně temné hladiny, v níž se odráží stíny zdejších hlubokých hvozdů. Výchozím bodem pro výlet je Špičák u Železné Rudy.

Čertova stěna

Přírodní památku Čertova stěna naleznete v jižních Čechách, zhruba na půli cesty mezi Lipnem a Vyšším Brodem. Na vysokém svahu nad řekou Vltavou se tu nalézá takzvané kamenné moře, sráz posetý tisíci žulovými balvany. Místo je zajímavé jak při pohledu shora, ze skály, která vystupuje nad suťoviskem, tak zdola z údolí Vltavy, kterým prochází zelená turistická značka.

Čertovy hlavy

Oblíbené středočeské výletní místo vzniklo v polovině devatenáctého století v Želízech nedaleko Liběchova. Sochař Václav Levý tu do pískovcových skalních bloků vytesal řadu pozoruhodných reliéfů. Nejznámějším a největším jsou právě Čertovy hlavy, monumentální, devět metrů vysoké reliéfy dvou obřích hlav čertů. Na Okruhu Václava Levého, značeném modrou turistickou značkou, je ale podobných skalních zajímavostí mnohem víc.

Čertovy varhany

Jako Čertovy varhany lidé v minulosti označovali Panskou skálu nedaleko Kamenického Šenova v okrese Česká Lípa. Jedná se o mohutné čedičové skalisko, vzniklé sopečnou činností před mnoha miliony let. Atraktivita lokality vyplývá ze sloupcovité odlučnosti čediče – skálu vlastně tvoří jednotlivé úzké pěti- až šestiboké sloupce. Místo vám určitě bude povědomé díky pohádce Pyšná princezna, která se tu natáčela.

Čertovo břemeno

Čertovo břemeno je skalní útvar, který se nachází nedaleko jihočeské Jistebnice. Tvoří jej žula a zajímavá je především jeho vrchní část. Podle pověstí totiž na téhle skále kdysi odpočíval čert, přenášející těžký náklad, přičemž do skaliska obtiskl svá kopyta. A opravdu, na skále jsou dodnes patrné jakési dolíky, skalní misky.

Čertův mlýn

Čertův mlýn se nazývá jedna z nejvyšších hor Moravskoslezských Beskyd, ležící jen pár kilometrů východně od Pusteven. Po jejím západním úbočí vede stejnojmenná naučná stezka informující o fauně, flóře i historii oblasti. Kousek pod vrcholem Čertova mlýna se pak u trasy zelené turistické značky nachází zajímavý skalní útvar Čertův stůl.

Spoustu dalších tipů na neotřelé výlety nabízí náš speciál ČESKO KŘÍŽEM KRÁŽEM.

Snímky si můžete prohlédnout v naší fotogalerii: