Hotel a vysílač Ještěd

Hotel a vysílač Ještěd Zdroj: Profimedia.cz

Lanovka na Ještěd
Hotel a vysílač Ještěd
Hotel a vysílač Ještěd
Hotel a vysílač Ještěd
5
Fotogalerie

Cesta na Ještěd volná, lanovka už je zase v provozu!

Po podzimní údržbě a vynucené covidové pauze se o uplynulém víkendu opětovně rozjela lanovka vedoucí na dominantu Liberecka a současně jednu z nejznámějších, ikonických českých hor. Ještěd je tak znovu přístupný i těm turistům, pro něž by byl výšlap na 1012 metrů vysoký kopec nad jejich síly. Na vrcholu hory stojí slavný hotel s restaurací a televizním vysílačem, jenž je díky své architektonické hodnotě jedním z možných českých kandidátů na zápis na Seznam světového dědictví UNESCO.

Dolní stanice lanovky se nachází v Horním Hanychově, což je vlastně součást krajského města Liberce. Z centra města se tam pohodlně dostanete městskou hromadnou dopravou, konkrétně tramvají linky č. 3. Z konečné zastávky tramvaje to pak je k lanovce jen asi deset minut chůze. Pro automobilisty je v místě samozřejmě k dispozici i parkoviště.

Ještědskou dvoukabinovou kyvadlovou lanovku dosud provozují České dráhy – jinou takovou už v celém Česku nenajdete. Trať měří na délku 1188 metrů a překonává výškový rozdíl zhruba čtyři sta metrů. Vybudována a zprovozněna byla v roce 1933. Za jednosměrnou jízdenku v letošním roce návštěvníci zaplatí 99 korun, za jízdenku zpáteční pak 149 korun. Zlevněné dětské jízdné stojí 49, respektive 79 korun.

V zimní sezóně lanovka jezdí povětšinou v půlhodinových intervalech mezi osmou a osmnáctou hodinou (v pondělí ovšem mezi čtrnáctou a osmnáctou, v poledne a pozdějším odpoledni je interval hodinový). V případě nadměrného zájmu turistů se nicméně provoz odklání od pravidelného jízdního řádu a lanovka jezdí dle potřeby.

Hotel a vysílač Ještěd

Stavba horského hotelu a televizního vysílače, navržená architektem Karlem Hubáčkem a realizovaná na přelomu šedesátých a sedmdesátých let, se stala symbolem regionu. Z její nezapomenutelné siluety ostatně čerpají třeba oficiální loga města Liberce, Libereckého kraje i libereckého fotbalového klubu Slovan. Tvarem odpovídá jednodílnému rotačnímu hyperboloidu a při pohledu z větší dálky se tak může zdát, že její základy splývají se samotným vrcholem hory. Hubáček za svůj výtvor získal Perretovu cenu Mezinárodní unie architektů, a to ještě před vlastním dokončením. Od roku 2006 je hotel s vysílačem národní kulturní památkou.

Na hotel i restauraci samozřejmě dopadají současná protiepidemická opatření, provozovatel je ovšem připraven otevřít hned, jak se protiepidemický systém PES přesune dostupně číslo tři. V době nadcházejících Vánoc také může zaujmout, že Hotel Ještěd nabízí dárkové vouchery, uplatnitelné jak na ubytování, tak na útratu v restauraci. Nocleh v oblacích v památkově chráněné budově může být pro řadu lidí příjemným zážitkem.

Naučná stezka Terasy Ještědu

Návštěvu Ještědského hřebene by ovšem bylo škoda omezit pouze na výšlap/výjezd na samotný vrchol. Příhodným doplňkem pro pěší turisty může být deset kilometrů dlouhá naučná stezka Terasy Ještědu, která vede kolem nejzajímavějších skalních útvarů v okolí (například Vířivé kameny, Kamenná vrata, skalní věž Malý Matterhorn a další). Má dvanáct informačních tabulí informujících zejména o geologických zajímavostech oblasti.

Okružní naučná stezka začíná a končí v sedle Výpřež severně od vrcholu Ještědu. Napojit se na ni ovšem lze bez problémů i na jiných místech. Třeba na parkovišti Ještědka těsně pod vrcholem.

Spoustu dalších tipů na neotřelé výlety nabízí náš speciál ČESKO KŘÍŽEM KRÁŽEM.

Snímky si můžete prohlédnout v naší fotogalerii: