Rodný dům bratří Uprků, ve kterém se nachází muzeum

Rodný dům bratří Uprků, ve kterém se nachází muzeum Zdroj: CC BY-SA 3.0, Manka

Moravský malířJoža Uprka
Náhrobek Joži Úprky
Náhrobek Franty Úprky
Pohled na obec Kněždub z rozhledny Travičná
Obraz Mariánská píseň
7
Fotogalerie

Muzeum bratří Uprků můžeme navštívit v jejich rodném domě ve vesnici Kněždub na jihu Moravy

Slovácká vesnice Kněždub, ležící nedaleko Strážnice na úpatí Bílých Karpat pod vrchem Šumárník (398 m n. m.), je rodištěm nejznámějšího malíře Slovácka, kterým je Joža Uprka.

Narodil se zde roku 1861 a svůj ateliér měl v malém domku v sousední Hroznové Lhotě, který k tomu účelu zakoupil a později podle návrhu arch. Dušana Jurkoviče přestavěl na vilu. Ta se také stala místem setkávání jeho přátel z uměleckých kruhů. Dokonce zde na jaře roku 1902 pobýval i slavný francouzský sochař August Rodin, který obdivoval krásu zdejší krajiny a pestré slovácké kroje. Joža Uprka ve svém rozsáhlém díle zachytil atmosféru každodenního života zdejšího lidu, jeho zvyky, obřady a především krásu a bohatost jeho lidových krojů.

V rodném domě v Kněždubě se narodil i jeho mladší bratr František Uprka (1868–1929), který byl mistrem dláta a proslavil se jako akademický sochař. Joža Uprka zemřel v roce 1940 v Hroznové Lhotě a je pohřben v rodném Kněždubě na hřbitově zvaném „Slovácký Slavín“ u kostela sv. Jana Křtitele, ve kterém jsou také jeho obrazy, spolu se svým mladším bratrem i dalším významným kněždubským malířem, kterým byl Antoš Frolka (1877–1935).

Rodný dům bratří Uprků leží uprostřed obce na trase vinařské stezky. Ještě nedávno chátral a hrozila mu demolice. V roce 2004 byl zrekonstruován a bylo zde nově otevřeno Muzeum bratří Uprků.