Toulky skalními bludišti na stolové hoře Ostaš na Broumovsku

Toulky skalními bludišti na stolové hoře Ostaš na Broumovsku Zdroj: Profimedia.cz

Toulky skalními bludišti na stolové hoře Ostaš na Broumovsku
Toulky skalními bludišti na stolové hoře Ostaš na Broumovsku
Toulky skalními bludišti na stolové hoře Ostaš na Broumovsku
Toulky skalními bludišti na stolové hoře Ostaš na Broumovsku
5
Fotogalerie

Tip na výlet: Toulky skalními bludišti na stolové hoře Ostaš na Broumovsku

Dnešní výlet nás zavede do poměrně odlehlé části Čech – na Broumovsko. Turisté sem povětšinou jezdí za skálami v Adršpachu a v Teplicích, zdejší chráněná krajinná oblast ale nabízí mnohem více míst, která stojí za návštěvu. Jako třeba stolová hora Ostaš. V jejím bezprostředním okolí najdete skalní labyrint ne jeden, ale rovnou dva. Svůj název hora dostala podle svatého Eustacha, patrona myslivců a lovců.

Upřímně, existují v Česku i místa, která jsou veřejnou dopravou dostupná o něco snadněji než obce a městečka v Broumovském výběžku. Základem je dostat se do Trutnova nebo do Náchoda. Poté lze využít železniční trať, která spojuje tato dvě okresní města s Teplicemi nad Metují, výchozím bodem pro výlety v této oblasti.

Pro cestu na Ostaš můžeme využít přímo hlavní železniční stanici v Teplicích, odkud je to k rozcestí pod Ostaší asi čtyři a půl kilometru nejprve po žluté a následně po červené značce. O něco kratší vzdálenost budou muset ujít ti, kteří z vlaku vystoupí v zastávkách Česká Metuje (dva a půl kilometru po modré turistické značce) nebo Dědov (necelé tři kilometry po červené turistické značce). Největší výhodu mají klasicky automobilisté, pro které je připraveno velké parkoviště přímo v osadě Ostaš.

Jakmile se dopravíte pod horu, můžete si vybrat mezi dvěma prohlídkovými okruhy. Modře značený okruh vede do takzvaného Horního labyrintu, stezka je dlouhá asi tři a půl kilometru. Do Dolního labyrintu pak míří zeleně značený okruh, který měří kilometryzhruba tři. Stihnout za jeden den ale samozřejmě můžete oba dva, záleží jen na vaší kondici.

Zajímavosti Horního labyrintu

Začneme zostra – Horním labyrintem, který bude vyžadovat o trochu víc námahy. Čeká nás totiž prudší stoupání po modré turistické značce až na vrchol stolové hory v nadmořské výšce 700 metrů. Už po pár stech metrech od výchozího rozcestí čeká první zajímavost. A to takzvané Bludiště, kde budete muset najít cestu mezi různými úzkými skalními puklinami a prolézačkami. Nutno podotknout, že ostašské Bludiště nezůstává nic dlužné svému jménu a opravdu se v něm dá na moment zabloudit.

Dál pak cesta pokračuje kolem roztodivných skalních útvarů a věží (Cikánka, Zbrojnoš) až k vrcholovým partiím Ostaše, kde se můžete těšit hned na několik panoramatických vyhlídek. K nejhezčím patří vyhlídka Krtičkova a Frýdlantská. Z druhé jmenované si pak můžete trasu o něco protáhnout, sejít z modré turistické značky a pokračovat po stezce, které vede dál po hraně stolové hory až k Meteorologické vyhlídce. Ta nabízí výhled západním směrem. Vzhledem k tomu, jak výrazně Ostaš vystupuje nad okolní krajinu, stojí za to výhledy do všech světových stran.

Zajímavosti Dolního labyrintu

Pokud se z chatové osady Ostaš vydáte po zelené a červené značce, dojdete po čtyřech stech metrech k rozcestí Nad Slují Českých bratří. Zde se zelená odpojuje a prozkoumává právě Dolní ostašský labyrint. První zastávkou je Sluj Českých bratří – jedná se o asi padesát metrů dlouhou skalní puklinu mezi kolmými pískovcovými skalními stěnami. V době rekatolizace prý místo sloužilo jako modlitebna místním evangelíkům. Aspoň o tom tedy vypráví legendy. Do skály vytesaný kalich s letopočtem 1627 není dle historiků pravý.

Kdo není přesycen výhledy z Horního labyrintu, může u Sluje Českých bratří využít ještě jednu krátkou odbočku a vyšlápnout pár desítek schodů k vyhlídce přímo nad slují. Celý Dolní labyrint nicméně leží asi o sto metrů níž než vrcholek Ostaše, a tak jsou rozhledy odtud o něco méně úchvatné.

Dále cesta pokračuje Kočičími skalami až k takzvanému Kočičímu hrádku. V osmnáctém století ve zdejších skalách a roklích údajně žilo množství divokých koček, díky čemuž získalo místo svůj dnešní název. Žádnou středověkou památku zde ovšem nehledejte, jedná se pouze o mohutný členitý skalní masiv, který hrad připomene jen při použití špetky představivosti. Útvar je provrtaný různými průchozími chodbičkami, puklinami a jeskyněmi. Zvlášť menší děti budou při prozkoumávání zdejších skal ve svém živlu.

Spoustu dalších tipů na neotřelé výlety nabízí náš speciál ČESKO KŘÍŽEM KRÁŽEM.

Snímky si můžete prohlédnout v naší fotogalerii: