Velké Karlovice

Velké Karlovice Zdroj: Profimedia.cz

Národopisné muzeum
Barokní kostel Panny Marie Sněžné
Vrch Soláň
Velké Karlovice
5
Fotogalerie

Tip na výlet: Velké Karlovice na Valašsku. Na jaře za orchidejemi, v zimě za lyžovačkou, po celý rok za překrásnými výhledy

Velké Karlovice v údolí Vsetínské Bečvy jsou jedním z nejhezčích moravských prázdninových rezortů. Typická valašská obec s množstvím roubených chaloupek má neopakovatelné kouzlo, jehož využila třeba i Česká televize, která tu natáčela populární seriál Doktor Martin. Ano, právě Velké Karlovice jsou oním seriálovým Protějovem. Neváhejte a navštivte tohle malebné místo na pomezí Moravskoslezských Beskyd, Javorníků a Hostýnsko-vsetínské hornatiny – nudit se nebudete v žádném ročním období. A to ani při koronavirových opatřeních.

Velké Karlovice mají něco pro každého. Milovníci architektury a kulturního dědictví zde mohou obdivovat řadu starých lidových staveb, které jinak znají třeba z rožnovského skanzenu. Pro sportovní nadšence jsou Karlovice přímo rájem. V zimě tu totiž najdou hned několik lyžařských areálů (Kyčerka, Razula, Machůzky, U Bambuchů) a dlouhé kilometry běžkařských tras, v létě pak speciální bikerské resorty pro blázny do horských kol. A na své si přijdou i tradiční turisté, blízké i vzdálenější okolí obce je totiž protkáno množstvím turistických značených cest. Pokud se sem vypravíte na jaře, uvidíte v Česku netradiční věc – louky plné vstavačovitých orchidejí. Pravidelně takhle rozkvétá třeba louka pod hotelem Horal.

Do Velkých Karlovic se pohodlně dostanete třeba vlakem, který jezdí ze Vsetína a staví v Novém Hrozenkově a Karolince. Právě v Karlovicích pak trať končí. Problém nebude ani s ubytováním (pokud tedy výlet necháte až na období po skončení protiepidemických omezení), Karlovice jsou svými ubytovacími kapacitami na davy turistů dobře připravené.

Zajímavá místa přímo v Karlovicích

Dominantou obce je v prvé řadě roubený barokní kostel Panny Marie Sněžné. Kulturní památku nechal v roce 1754 vystavět hrabě František ze Žerotína. Stavba má atypický půdorys řeckého kříže, přičemž obvodové stěny jsou lomeny celkem čtyřiadvaceti úhly. Zprostředka kostela vystupuje věžička s cibulovou bání.

V sousedství kostela pak stojí soubor dalších dřevěných staveb, které dnes slouží jako Karlovské muzeum. Jeho expozice vykreslují život lidí na Valašsku. Rodiny s dětmi se místo do muzea můžou vydat na naučnou Kulíškovu cestu, která zábavnou formou přibližuje přírodní zajímavosti Beskyd. Začíná u hotelu Pod Javorem a měří jen asi dva a půl kilometru.

Rozhledna Miloňová

Kdo se nebojí kopců, měl by se vydat na Miloňovou. Tak se jmenuje 846 metrů vysoký kopec vypínající se severovýchodně od Karlovic. V roce 2012 tam postavili dřevěnou rozhlednu. Měří 24 metrů a je z ní krásný pohled na okolní kopce, za dobré viditelnosti jsou ale vidět třeba i vrcholky Hrubého Jeseníku. Výhodou rozhledny je fakt, že je celoročně volně přístupná. Za návštěvu tak jednak nic nezaplatíte, jednak se nemusíte bát, že bude zavřená – covid necovid.

Nejvhodnější přístup k rozhledně je z městské části Leskové, odkud je to až na vrchol zhruba tři kilometry. Směr udává zelený turistický okruh.

Bájné Jezero a Soláň

Za dalšími pozoruhodnými místy zamiřte asi pět kilometrů na sever od centra Velkých Karlovic. V tichém údolí na úbočí hory Kotlová se ukrývá malé jezero, nazvané jednoduše – „Jezero“. Vzniklo patrně následkem sesuvu půdy teprve před několika staletími. Zajímavé je ale hlavně díky pověstem, které se k němu vážou. Jednu z nich dokonce zařadil do své sbírky Národních pohádek Karel Jaromír Erben. Vypráví o chalupníkovi, který pomohl tajemnému černokněžníkovi vylákat z jezera dva draky.

Turistickým magnetem je ale spíš nedaleký vrch Soláň. Mnoho lidí jej považuje za vůbec nejhezčí místo celých Beskyd. Přezdívá se mu „vrch umělců“, protože ho vyhledávají tvůrci snad všech oborů. Po jeho hřebeni vede naučná stezka zdobená sochami především valašských autorů. Celý vrch tak vlastně slouží jako jakási galerie v přírodě. Výstavu s exponáty valašských umělců ostatně najdete i v místním informačním centru. To je nepřehlédnutelné, má totiž podobu typické valašské zvonice.

Spoustu dalších tipů na neotřelé výlety nabízí náš speciál ČESKO KŘÍŽEM KRÁŽEM.

Snímky si můžete prohlédnout v naší fotogalerii: