Výšlap na Kleť za nejstarší kamennou rozhlednou v Česku a další zajímavosti v Blanském lese

Výšlap na Kleť za nejstarší kamennou rozhlednou v Česku a další zajímavosti v Blanském lese Zdroj: Profimedia.cz

Výhled z rozhledny
Zřícenina gotického hradu Dívčí Kámen
Zlatá koruna
Holašovice
5
Fotogalerie

Výšlap na Kleť za nejstarší kamennou rozhlednou v Česku a další zajímavosti v Blanském lese

Blanský les byl jako chráněná krajinná oblast vyhlášen v roce 1989 a zabírá plochu přes dvě stě kilometrů čtverečních. Leží v podhůří Šumavy, severně od okresního města Český Krumlov. Jeho východní hranici tvoří řeka Vltava, na západě sousedí s vojenským prostorem Boletice. Na severu pak přechází v rovinu Českobudějovické pánve plnou rybníků a malebných vesniček. Nejvyšším vrcholem Blanského lesa je Kleť, vysoká 1084 metrů.

Právě hora Kleť coby dominanta srdce jižních Čech slouží jako oblíbený výletní cíl jak pro návštěvníky kraje, tak pro lidi, co v okolí žijí. Výšlap na Kleť považuje celá řada místních patriotů za tradici, kterou musí podniknout alespoň jednou ročně.

Cesty na Kleť

Nejfrekventovanější cesta na Kleť vede ze severu, od železniční stanice v obci Holubov, ležící na trati mezi Českými Budějovicemi a Českým Krumlovem. Odtud se den co den plouží hloučky turistů po zelené turistické značce, až po třech kilometrech stanou na úpatí hory u vesničky Krásetín. Motorizovaní turisté mohou pohodlně dojet právě až sem, kde je k dispozici velké parkoviště. Také tu, v nadmořské výšce 691 m n. m., stojí dolní stanice sedačkové lanovky, která vozí línější turisty nahoru už od roku 1961. Je dlouhá 1792 metrů a překonává převýšení 383 metrů.

Ke zdolání Kletě tedy můžete využít ji nebo se vydat na vrchol po svých. Pokračovat můžete dál po zelené turistické značce, která vás sem dovedla z Holubova, případně můžete využít kratší – ovšem také strmější – neznačenou stezku, klikatící se přímo pod lanovkou.

Na Kleť se ale samozřejmě můžete vydat i z dalších obcí ležících na jejím úpatí. Tak třeba z Plešovic se na vrcholek dostanete po žluté značce (5 kilometrů), ze Zlaté Koruny po červené značce (6 kilometrů), z Českého Krumlova po zelené (6 kilometrů) nebo z Chvalšin po červené (také zhruba 6 kilometrů).

Zajímavosti na vrcholu

A co že na tom vrcholku Kletě vlastně je? Tak především nejstarší kamenná rozhledna v českých zemích. Takzvaná Josefova věž má válcový půdorys a měří dvacet metrů. Po překonání 110 schodů se otevírá krásný pohled na velkou část jižních Čech. Uvidíte třeba lipenské jezero, zámek v Hluboké nad Vltavou, krajské město České Budějovice, jadernou elektrárnu Temelín a mnoho dalšího. Při dobré viditelnosti jsou pak viditelné i vrcholky rakouských Alp. Rozhledna byla postavena mezi lety 1821 až 1825podle zadání vévody Josefa Johanna Nepomuka ze Schwarzenbergu, jehož jméno dodnes nese.

V těsném sousedství rozhledny stojí horská Tereziina chata, postavená v roce 1925. Je chráněná jako kulturní památka. Již za první republiky se stala významným cílem jak pro turistické kluby a spolky, tak třeba i pro schwarzenberskou knížecí rodinu. V letech 2007 až 2008 byla chata rekonstruována a dnes slouží jako hotel, hostel a restaurace.

Opodál pak najdete nejvýše položené sluneční hodiny v Česku a také mohutný televizní vysílač. Jihovýchodně od vrcholu stojí ještě hvězdárna, řadící se mezi světovou špičku ve zkoumání planetek. Objevena jich tu byla více než tisícovka.

Další místa v Blanském lese

Kleť je jasná dominanta celé chráněné krajinné oblasti, zajímavých míst v Blanském lese ale najdete bezpočet. Upozorníme tedy ještě alespoň na pár z nich. Východně od Kletě, při toku řeky Vltavy, se nachází dvě velmi významné kulturní památky. Jednak rozlehlý cisterciácký klášter Zlatá Koruna s kostelem Nanebevzetí Panny Marie, jednak mohutná zřícenina gotického hradu Dívčí Kámen. Jen kousek od ní, u vesnice Třísov, jsou navíc k vidění pozůstatky starého keltského oppida.

V západní části Blanského lesa stojí za zastávku osada Kuklov. Najdete v ní jednak zbytky hradu Kuglvajt ze čtrnáctého století, jednak pozůstatky nedostavěného kláštera pavlánů s kostelem svatého Ondřeje. Obě pamětihodnosti se nachází na trase naučné stezky Brložsko, jež provází turisty po zajímavých místech v okolí obce Brloh.

Nejzajímavějším místem severního cípu Blanského lesa pak je bezesporu světoznámá vesnice Holašovice, zapsaná na seznam světového dědictví UNESCO. Právě zde uvidíte nejkrásnější příklad jihočeského architektonického unikátu – selského baroka.

Spoustu dalších tipů na neotřelé výlety nabízí náš speciál ČESKO KŘÍŽEM KRÁŽEM.

Snímky si můžete prohlédnout v naší fotogalerii: