Buchlov

Buchlov Zdroj: Profimedia.cz

Buchlovice
Kroměříž
Lukov
Lešná
Malenovice
10
Fotogalerie

TOP 10: Po hradech a zámcích ve Zlínském kraji

Málokterá země se může pyšnit takovou koncentrací starých šlechtických sídel jako ta naše. Vždyť nějaký hrad, zámek, tvrz anebo alespoň zříceninu najdete snad v každé druhé obci. V sérii článků si kraj po kraji představíme památky, které rozhodně stojí za výlet a zároveň nejsou úplně notoricky známé. Další na řadě je Zlínský kraj.

Buchlov

Historie hradu sahá až do první poloviny třináctého století, kdy jej založil český král jako strážní pevnost. Původně gotický hrad se dočkal renesančních a barokních úprav, přesto si dodnes uchoval středověký dojem. Na výběr je z několika prohlídkových okruhů. Drobný poplatek je nutné zaplatit i za vstup do rozsáhlého areálu hradu.

Buchlovice

Nádherné šlechtické sídlo z osmnáctého století má podobu italské barokní vily zasazené do rozlehlého zámeckého parku. Zámek nechal vystavět tehdejší majitel buchlovského panství Jan Dětřich z Petřvaldu poté, co nedaleký hrad Buchlov přestal vyhovovat moderním standardům bydlení. V zámku jsou k vidění přepychové interiéry, v zahradě zase výstava fuchsií.

Kroměříž

Arcibiskupský zámek v Kroměříži je jednou z nejvýznamnějších zámeckých staveb Moravy a spolu se dvěma kroměřížskými zahradami byl zapsán na Seznam světového dědictví UNESCO. V minulosti sloužil jako reprezentační sídlo olomouckých biskupů a arcibiskupů. Dnes si veřejnost může prohlédnout honosné sály a obrazárnu, která se pyšní druhou nejvýznamnější sbírkou obrazů v Česku.

Lukov

Zříceniny gotického hradu Lukov leží v jihozápadní části Hostýnských vrchů asi deset kilometrů od Zlína. Vystavěn byl ve druhé čtvrtině třináctého století, zpustl pak na přelomu století osmnáctého a devatenáctého. Co do rozlohy se jedná o jeden z největších hradů na Moravě. Nejlépe se do dnešní doby zachovala vstupní brána a ikonický pilířový most.

Lešná

Dnešní zámek byl vystavěn rodem Sailernů až na sklonku devatenáctého století v historizujícím slohu na místě původní barokní stavby, postavené ani ne o sto let dříve. Jedná se tak o jeden z nejmladších českých zámků. A zvláštní je i jeho poloha – nachází se totiž uprostřed zlínské zoologické zahrady. Bohatě zdobené a vybavené interiéry rozhodně stojí za návštěvu.

Malenovice

Malenovický hrad byl založen ve čtrnáctém století v gotickém slohu, postupně byl renesančně a barokně přestavěn. Dnes v něm sídlí Muzeum jihovýchodní Moravy. Návštěvníci si mohou prohlédnout jednak hradní interiéry, jednak několik muzejních expozic. V rámci zoologické expozice na hradě vystavují jedinou veřejně přístupnou kostru slona v Česku. Hrad najdete v jihozápadní části Zlína.

Chropyně

Zámek v obci Chropyně vznikl v renesančním stylu v sedmnáctém století. Má podobu jednoduché třípatrové stavby s věží a dnes v něm sídlí Muzeum Kroměřížska. K vidění jsou historické interiéry a řada muzejních expozicí. Z nich zmiňme alespoň tu věnovanou chropyňskému rodákovi Emilu Fillovi, přednímu představiteli expresionismu a kubismu v českém výtvarném umění.

Vizovice

V moravských Vizovicích najdete nejenom nejznámější českou výrobnu slivovice, ale také pěkný trojkřídlý zámek z poloviny osmnáctého století. Na třech prohlídkových trasách nabízí barokní a klasicistní interiéry bohatě vybavené nábytkem, obrazy, grafikami i osobními věcmi původních majitelů. Kolem zámku se rozprostírá volně přístupný park.

Uherský Ostroh

Původně gotický vodní hrad byl v patnáctém století přestavěn na renesanční zámek. Dnes slouží různým účelům, nachází se v něm mj. i obecní úřad nebo galerie, kde se v sezóně konají různé výstavy. S průvodcem pak můžete zavítat do nejstarších prostor zámku a vystoupat na zámeckou věž. Unikátem ostrožského zámku je nicméně prohlídka podzemí, kde byla instalována zvláštní multimediální expozice.

Holešov

Mohutný, raně barokní čtyřkřídlý zámek prochází v posledních letech rekonstrukcí a stává se z něj tak významný turistický cíl. Vnitřní prostory jsou zatím bez mobiliáře, zaujme však krásná fresková a štuková výzdoba místností. Nově je pak od letoška součástí prohlídky i zámecká hvězdárna. Zavítat při návštěvě musíte i do rozlehlého zámeckého parku s unikátním systémem vodních kanálů.

Spoustu dalších tipů na neotřelé výlety nabízí náš speciál ČESKO KŘÍŽEM KRÁŽEM.

Snímky si můžete prohlédnout v naší fotogalerii: