Vodopády svatého Wolfganga

Vodopády svatého Wolfganga Zdroj: Profimedia.cz

Vodopády svatého Wolfganga
Vodopády svatého Wolfganga
Cisterciácký klášter ve Vyšším Brodě
Cisterciácký klášter ve Vyšším Brodě
5
Fotogalerie

Nejjižnější vodopády v České republice jsou ukryty v malebné krajině u Vyššího Brodu

V okolí jihočeského Vyššího Brodu můžete skoro každému zajímavému místu přiřadit přívlastek nejjižnější. Najdete tady nejjižnější bod republiky, rašeliniště, klášter, rybník a také vodopády.

Dosud nepříliš známý přírodní výtvor s honosným názvem Vodopády svatého Wolfganga začal teprve nedávno pronikat do turistických průvodců a map. Objevíte jej necelé dva kilometry jižně od Vyššího Brodu u žlutě značené turistické trasy vedoucí kolem horské bystřiny Menší Vltavice. Vodopády svatého Wolfganga vlastně nepatří mezi pravé vodopády. Jednotlivé stupně dosahují výškově jen stěží hodnotu dvou metrů a mají spíše charakter kaskád. Voda navíc nepadá přes pevný skalní podklad, ale poskakuje po obrovitých volných balvanech v korytě bystřiny. Nic z toho však nesnižuje estetickou hodnotu lokality, která vyniká zvláště za vyššího vodního stavu na jaře nebo po vydatnějších deštích. V opačném případě se vodopádové kouzlo ztrácí ve štěrbinách mezi žulovými bloky.

Milovníci historie mohou navštívit klášter Vyšší Brod s galerií s barokními a gotickými sochami, obrazovou galerií i bohatou třídílnou barokní knihovnou.